Patlidžan i paprike

patldzan

Patlidžan: niskokalorična biljka romantične boje

Plodovi patlidžana su jedinstvenog, prijatno-gorkog okusa, smanjuju kolesterol i štite od tumora. To je sasvim dovoljno razloga da ovo povrće postane dio vašeg jelovnika!

Pripremila: Ivana Jokić

Patlidžan je počeo da se uzgaja u Kini i Indiji u 5. vijeku, dok se u Evropi pojavio tokom 13. i 14.vijeka. Ovo povrće uspijeva u toplim i vlažnim predjelima. Prilikom kupovine dobro pogledajte boju - zagasita ljubičasta boja patlidžana govori da je biljka svježa. Obratite pažnju i na tamnije mrlje jer je to znak da se patlidžan kvari iznutra. Peteljka treba da bude sočna i čvrsta, a najukusniji su plodovi dugački oko 15 cm. Nove sorte patlidžana nisu pretjerano gorke pa je soljenje i cijeđenje nepotrebno. Patlidžan nije kaloričan, ali sklon je upijanju masti pa ga je zato  dobro utapkati u brašno.

Patlidžan je vrlo koristan u probavi, a snižava i kolesterol u krvi, čisti kožu, odvodi otpadne tvari, zbog čega je dobar u liječenju bubrega, reume i šećerne bolesti. Pored toga, štiti od ateroskleroze, nervnih bolesti i akni.

Gusto savjet: Patlidžan čuvajte u frižideru, u plastičnoj kesi, najduže pet dana i dalje od jabuka koje proizvode etilen i time utječu na brže starenje patlidžana.

Paprika: slatko-ljuto zadovoljstvo
paprika

Papriku treba koristiti u svakodnevnoj ishrani zato što povoljno djeluje na bubrege, stomak, crijeva, mišiće, krvne sudove i imunološki sistem. Osim toga, postoji pregršt sjajnih recepata u kojima dominira karatkerističan miris paprike.

Paprika je porijeklom iz Južne Amerike, a u Evropu su je donijeli Španci u 15. vijeku. Korištenje savremenih plastenika i staklenika, kao i brzina transporta doprinijeli su tome da svježa paprika bude prisutna na našoj trpezi skoro cijele godine. Ukrštanjem su dobijene razne vrste paprika, a najpoznatija je podjela na slatke i ljute. Paprika se u ishrani koristi za spremanje salata i kuhanih jela. Ukiseljena se koristi za razne vrste turšija, ali i kao aromatični i prepoznatljivi začin. Pored slatke paprike, koristi se i ljuta paprika koja ima posebna svojstva, ali je njena uloga kao začina i sredstva za poboljšanje apetita neprevaziđena. Da bi u jelu ostalo što više korisnih sastojaka, preporučuje se kratkotrajno kuhanje paprike. Paprika ne može biti osnovni lijek, ali u sprečavanju nastanka bolesti i kao dodatak terapiji može biti veoma korisna. S korištenjem ljute paprike treba biti oprezan, pošto ljutinu ne može podnijeti svaki organizam.

Gusto zanimljivost: Kao aromatik paprika se koristi u spravljanju nekih žestokih alkoholnih pića.

Gusto recepti s patlidžanom i paprikom:

Bruskete od patlidžana

Sastojci: 100 g crnog luka, 2 kašičice ulja, 2 češnja bijelog luka, 4 kašičice maslinovog ulja, 500 g oljuštenog paradajza, 2 veća patlidžana, 150 g feta sira, 1 kašičica svježe majčine dušice, 1 kašičica soli, 1 kašičica začina za povrće

Priprema: Na ulju kratko propržite nasjeckani crni luk. Dodajte oljušteni i na kockice isječen paradajz. Zatim dodajte šećer i začin za povrće, majčinu dušicu, zdrobite bijeli luk i sve zajedno dinstajte oko 10 min. Patlidžan isjeckajte na deblje kriške oko 1,5 cm, posolite i ostavite da stoji oko 15 min. Prosušite ih na upijajućem papirnom ubrusu i stavite na natopljen pleh. Nakapajte ih preostalim maslinovim uljem i pecite u rerni na 200°C oko 10 min. Nakon toga na svaku krišku patlidžana stavite kašiku dinstanog paradajza i kašiku feta sira isjeckanog na kocke pa pecite još 10 min. Pečen patlidžan pospite listićima majčine dušice ili bosiljka.

Sendvič od patlidžana

Sastojci: 2 patlidžana, 3 paradajza, 100 g dimljene slanine, nekoliko listića origana, 16 listića bosiljka, 150 g sira za tost, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber

Priprema: Zagrijte rernu na 180°C. Ogulite paradajz pa ga nasijecite, vadeći pri tom sjeme. Oprane patlidžane uzdužno nasijecite na kriške, pa odaberite osam najljepših. Namažite ih uljem, poslažite na lim pokriven masnim papirom i pecite 8 minuta. Na 4 komada patlidžana rasporedite paradajz, kriške sira i slanine, te nasjeckajte origano i bosiljak. Posolite, pobiberite i poklopite praznim kriškama. Pecite još 10 minuta. Poslužite odmah.

Pikantne paprike

Sastojci: 10 bijelih babura srednje veličine, 1 manja glavica crnog luka, 2 manje mrkve, 2 manja krompira, 1 mala glavica brokule, 1 mala glavica karfiola, 2 češnja bijelog luka, 100 g riže, 100 g tvrdog kačkavalja, 1 veza peršuna, začin, biber, kopar, so po ukusu

Priprema: Na malo maslinovog ulja propržite sitno nasjeckan crni luk sve dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno isjeckanu mrkvu, krompir, brokulu i karfiol iskidan na sitne cvjetiće, pa nastavite sa prženjem. Na kraju dodajte rižu, usitnjen  bijeli luk i peršun, pa još malo pržite. Začinite po ukusu. Ostavite fil da se prohladi pa punite paprike kojima ste odrezali poklopac i redajte ih u šerpu uspravno. Preko fila narendajte kačkavalj, pospite peršunom i vratiti poklopčiće od paprika. Nalijte sa vrlo malo vode i stavite na tihu vatru da se lagano kuhaju. Nakon kuhanja stavite paprike još malo u rernu da se zapeku.

Pohovane paprike

Sastojci: 10 mesnatih paprika, margarin, prezla, brašno, so, bijeli biber

Priprema: Papike operite, osušite, ispecite, očistite od ljuske te posolite. Rastopite margarin, ali ne sasvim. Paprike uvaljajte u brašno, pa u margarin te na kraju u prezlu.Poredajte paprike u vatrostalnu posudu i stavite da se peku u rerni oko 10 minuta.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se