Jela s jogurtom za malu djecu

djeca-meni

Mlijeko i jogurt u dječjoj piramidi prehrane zauzimaju važno mjesto jer djeca iz njih tokom razvoja dobivaju kalcij koji je neophodan za zdrave zube i kosti. U slanim ili slatkim jelima jogurt je idealna namirnica kojom djeci osiguravate unos važnih minerala i prehranu obogaćujete mliječnim bjelančevinama.

Piše: Dragana Nižić

Pečeni krompir s umakom

Sastojci: 1 kg mladog krompira, 150 ml jogurta, 50 g milerama, 1 kašika sjeckanog vlasca i peršuna, malo začina od povrća

Priprema: Krompir u ljusci dobro operite, iščetkajte kuhinjskom četkom i temeljito očistite. Poslažite krompir na lim za pečenje obložen pek papirom i pecite 30-40 minuta na 200ºC. U zdjelici izmiješajte jogurt, mileram, sjeckano bilje i začin od povrća. Kada je krompir gotov izvadite ga iz pećnice, razrežite na pola i punite pripremljenim umakom. Odmah poslužite.

Kuglice od jogurta i sira

Sastojci: 200 g svježeg sira, 150 g jogurta, so, biber, malo začina od povrća, 1 kašika sjeckanog peršuna, 150 g naribane dimljene šunke

Priprema: U zdjeli izmiješajte svježi sir i jogurt, dodajte peršun, so, biber i začin od povrća. Sve dobro sjedinite. Zatim dodajte naribanu šunku i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u plastičnu posudu i poklopite. Ostavite u zamrzivač na sat vremena ili u hladnjak na nekoliko sati. Prije posluživanja stegnuti namaz vadite kašikom za sladoled kako biste dobili oblik kuglica. Poslužite uz krekere ili kruh.

Salata od piletine

Sastojci: 250 g pilećih fileta, so, biber, začin od povrća, 1 jaja, malo brašna, 100 g prezle, 1 šnita tost kruha, nekoliko listova zelene salate, 200 g jogurta, 1 kašika kiselog vrhnja, 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Pileće filete operite, očistite i narežite na trakice. Začinite ih. Zatim ih uvaljajte u brašno, jaja i prezlu pa pohajte u tavi s vrućim uljem. Kada su prutići od piletine gotovi vadite ih na kuhinjski papir. Na gril tavi popecite tost kruh i iskidajte ga na komadiće. Zelenu salatu operite, pokapajte maslinovim uljem i začinite, pa je poslažite na tanjir. Preko toga rasporedite piletinu i tost. Sve prelijte mješavinom jogurta, soli i kiselog vrhnja, pa odmah poslužite.

Jagode s jogurtom

Sastojci: 250 g svježih jagoda, 1 kašika meda, 1 kašika šećera, 200 g žitnih pahuljica s medom, 300 g čvrstog jogurta, 1 banana, 1 kašika limunovog soka

Priprema: Jagode operite i očistite. Polovicu izmiksajte u blenderu u glatku masu zajedno sa šećerom. Ostatak jagoda narežite na sitno i umiješajte u masu. U čaše za posluživanje stavite malo žitnih pahuljica. Jogurt izmiješajte s medom. Prebacite ga u čaše. Po vrhu rasporedite preljev od jagoda. Bananu narežite na kolutiće i poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnila. Po preljevu od jagoda rasporedite ostatak žitnih pahuljica, ukrasite bananama i poslužite.

Drhtalica s jogurtom

Sastojci: 500 ml jogurta, 100 g izrađenog slatkog vrhnja, 1 kesica želatine fix, 4 kašike šećera, preljev od jagoda

Priprema: Jogurtu dodajte šećer i tučeno slatko vrhnje pa dobro promiješajte. Zatim dodajte želatinu i sve mutite mikserom 5 minuta. Nalijte u posebne kalupe ili zdjelice koje ste namočili u vodu. Ostavite u hladnjak na nekoliko sati. Prije posluživanja desert okrenite naopako i istresite na tanjir. Poslužite uz voćni sladoledni preljev. Po želji u smjesu prije hlađenja možete dodati sjeckano voće.

Jogurt napitak

Sastojci: 500 ml jogurta, 2 banane, 1 vanilin šećer, 1 kašika limunovog soka

Priprema: Banane ogulite, narežite na manje komadiće i u blenderu ih izmiksajte sa šećerom i limunovim sokom. Zatim im dodajte hladan jogurt i nastavite miksati dok ne dobijete pjenasti napitak. Poslužite odmah.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se