Krastavac i tikvice

zucchini

Krastavci i tikvice su nježno povrće koje nam zbog visokog udjela vode pruža pravo osvježenje. Zbog toga ove niskokalorične namirnice trebaju biti naši najbolji prijatelji tokom cijelog ljeta. Mogu se pripremati na desetine različitih načina, a zdravstvene prednosti krastavaca i tikvica su višestruke.

Pripremila: Ivana Jokić

Krastavac - saveznik u mršavljenju

Prilikom kupovine ovog povrća treba izabrati krastavac koji je tvrd, jake zelene boje, sjajan i gladak. Što je manji ima i manje sjemenki. Krastavac se može držati i nekoliko sedmica u hladnjaku u pretincu za povrće. Ova namirnica je neizostavni dio salata, ali i ljetnih osvježavajućih juha. Krastavac je sastavljen od 95% vode i siguran je saveznik osobama koje provode dijetu jer nema puno kalorija, a posjeduje visoki stepen zasićenosti. Da bi se u potpunosti postigli njegovi aduti mršavljenja, krastavac se pri konzumiranju mora dobro sažvakati. Osim toga krastavac sadrži supstancu koja olakšava mokrenje i probavu. U njemu se nalaze vitamini A, B, C te vitamin E koji pomaže u sprečavanju starenja ćelija.

Naši preci su davno koristili krastavac u njezi kože. Maska za njegu lica koja se radi od krastavca djeluje ublažavajuće, steže lice i daje mu sjaj. U dermatologiji, poznat je po efektnom djelovanju protiv crvenila i svrbeža. Sok ili maska od svježeg krastavca steže pore kože, što je izvrsno za masno lice. A dovoljno je i isprati lice neslanom vodom u kojoj su se kuhali krastavci.

Gusto savjet: Krastavac sadrži kukurbitacin C. Ta molekula ima protuupalna svojstva koja mogu zaustaviti rast kanceroznih ćelija. Upravo kukurbitacin daje krastavcu taj njegov blago gorak okus. Kako svi više volimo jesti krastavce koji nisu gorki, ti krastavci sadrže i vrlo malo kukurbitacina C.

Tikvice - snaga za oči

istock_000011586913small-1

Pri kupovini tikvica treba izabrati sitnije plodove sa nježnom zeleno - bijelom korom, jer su one u nutritivnom pogledu vrednije. Tikvica ima skoro cijele godine, ali su najbolje od mjeseca maja do augusta. Kao i za ostalo povrće, tako i za tikvice važi da su vrednije svježe nego prerađene, pa ih sada tokom ljeta treba iskoristiti za rashlađenje i zaštitu od bolesti. Tikvice se često pripremaju skuhane pa spravljene kao salata, zatim pirjane kao samostalno jelo ili dodatak riži. Osim toga mogu da se pune kao paprike. Možete ih pripremiti na mnogo različitih načina i uživati u njihovom divnom okusu. No, osim što su fine, tikvice su i izuzetno zdrave, a posebno blagotvorno djeluju na vid jer štite od mnogih očnih bolesti. Sastojci koji se  nalaze u tikvicama imaju antioksidativno djelovanje i mogu regulisati loš kolesterol te smanjiti tegobe kod nekih bolesti oka kao što su katarakta (očna mrena) i degeneracija makule. Dijabetičari bi trebali da ih imaju češće na jelovniku, jer tikvice sa jedne strane nemaju mnogo ugljikohidrata, a sa druge strane smanjuju resorpciju glukoze. Svojim efektom na regulaciju masti, šećera i krvnog pritiska tikvice djeluju preventivno na pojavu srčanog i moždanog udara.

Gusto savjet: Ekstrakti tikvice reduciraju simptome kod benigne hipertrofije prostate (adenom prostate). Da bi se taj efekt iskoristio ne treba odstranjivati sjemenke tikvica.

Gusto recepti sa krastavcom i tikvicama:

Punjeni krastavac

Sastojci: krastavac (količina po želji), sir, pavlaka (jednak odnos)

Priprema: Krastavce dobro operite, oštrim nožem ogulite koru, ali ga na nekim mjestima ostavite neoljuštene, tako da se dobije šareni krastavac. Presijecite na pola, zasijecite dno kako bi stajao stabilno i izdubite sredinu krastavca. Punite mješavinom sira i pavlake te ukrasite po želji.

Hladna juha od krastavaca

Sastojci (za 4 osobe): 600 g jogurta, 2,5 dl vode, 1 krastavac bez sjemenki, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika vinskog octa, nekoliko listova mente

Priprema: Ogulite krastavac, prerežite ga po pola po dužini i izvadite sjemenke. Narežite na komade, dodajte jogurt, vodu, ulje, ocat, mentu i sve skupa izmiksajte. Po želji procijedite i stavite hladiti. Poslužite ukrašeno listićem mente.

Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)

Sastojci: 1,5 l vode, 1 kašičica suhog kima, 250 ml kiselog vrhnja, 40 g brašna, 2 češnja bijelog luka,

so, biber, oko 300 g krastavaca ili tikvica

Priprema: Ako koristite krastavce, ogulite ih i narežite na 3 mm debele ploške. Ako koristite tikvice ogulite ih i naribajte na rezance. Posolite ih, ostavite da odstoje pola sata, a onda iz njih istisnite vodu. Bijeli luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Zakuhajte 1,5 l vode kojoj ste dodali kim. Zatim posolite i miješajući dodajte kiselo vrhnje pomiješano s brašnom. Dodajte bijeli luk i krastavce ili tikvice. Ostavite da zakuha, a potom maknite s vatre, začinite solju i biberom. Ovu juhu možete poslužite toplu ili hladnu.

Tikvice sa začinskim biljem

Sastojci (za 4 osobe): 1 kg mladih tikvica, 4 kašičice suhog začinskog bilja, so, biber
Priprema: Oprane tikvice narežite na 0,5 cm debele ploške. Pustite da malo odstoje i osušite ih ubrusom. Posolite, pobiberite i pospite ih začinskim biljem. Pecite ih na ugrijanoj teflonskoj tavi bez dodavanja masnoće.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se