Razne upotrebe mikrovalne pećnice

mikrovalna

Umjesto za puko grijanje hrane, vašu mikrovalnu pećnicu možete u kuhinji iskoristiti na 1 001 način, i to nevezano za hranu. Donosimo vam neke od najpopularnijih trikova, a sa upoznavanjem principa rada mikrovalova, možete i sami patentirati neki.

Pripremio: Adnan Učambarlić

Prije svega razjasnimo kako mikrovalna pećnica uopće funkcioniše - to će vam pomoći da i sami dođete do vlastitih trikova. Dakle, glavni dio mikrovalne pećnice je magnetron, uređaj koji proizvodi mikrovalove - elektromagnetne valove niže frekvencije od radiovalova. Za vrijeme rada pećnice, oni se odbijaju se od zidove pećnice i raspršuju se po unutrašnjosti. Prodiru u hranu, te izazivaju trenje molekula vode iz hrane. Zbog toga se hrana grije i tako se vrši termička obrada. Za razliku od klasične pećnice, gdje se toplina iz grijača prenosi pomoću posrednika (ulje, mast) na hranu, najprije na površinu a potom i u unutrašnjost, mikrovalovi prenose toplinu direktno i bez posrednika.

Mikrovalna pećnica idealna je za kuhanje i pečenje hrane jer štedi vrijeme, energiju, prostor, a za kuhanje u njoj nisu vam potrebne masnoće. Pored toga, mikrovalna se u kuhinji može iskoristiti na još mnogo praktičnih načina. Donosimo vam neke od njih.

Dezinfekcija spužve

Ne bacajte spužvu iz kuhinje koja ima miris poput lososa od prošle noći. Potopite je u vodu sa bijelim sirćetom ili limunovim sokom, a zatim ubacite u mikrovalnu na jednu minutu. Ovo će, također, dezinfikovati sve spužve koje ste koristili da obrišete sokove iz sirovog pilećeg mesa.

Kuhanje večere za manje od 10 minuta

Koristite mikrovalnu za bilo koji recept koji zahtijeva kuhanje, barenje ili kuhanje na paru. Samo oduzmite oko tri četvrtine vremena za kuhanje. Imate i dosta izbora kupovine polugotovih jela koja možete za desetak minuta spremiti u mikrovalnoj.

Napravite krompir

Iako vam mikrovalna neće dati hrskavi pečeni krompir, ona će ga spremiti za oko četiri minute, u prosjeku. Možete istovremeno da kuhate onoliko koliko može da stane. Krompir izbockajte svuda sa viljuškom i kuhajte dvije minute. Obrnite ga i uključite mikrovalnu još dvije do tri minute. Za pire krompir, budite sigurni da je toplo mlijeko u mikrovalnoj prije nego što dodate krompir.

Omekšajte smeđi šećer

Šećeru u plastičnoj ambalaži dodajte nekoliko kapi vode i zagrijte ga u mikrovalnoj na 10 do 20 sekundi.

Zagrijavanje hljeba iz zamrzivača

Da biste zagrijali keks, hljeb, palačinke ili muffine koji su stajali u zamrzivaču, stavite ih u mikrovalnu sa šoljicom vode. Povećanje vlage održat će hranu vlažnom i pomoći da se brzo zagrije.

Otopite čokoladu

Čokolada se obično otapa u zdjeli iznad vruće vode, ali jednako učinkovita bit će i mikrovalna pećnica. Možete je upotrijebiti i za brzo omekšavanje putera.

Dekristalizirajte med

Med koji je ušećeren vratite u tečno stanje tako što ćete ga staviti u mikrovalnu na 30 sekundi do jedne minute.

Podignite kvasac za tijesto

Kvascu je na sobnoj temperaturi obično potrebno oko sat vremena ili više da se podigne, dok mu je u mikrovalnoj potrebno oko 15 minuta. Stavite tijesto u veliku zdjelu sa plastičnim poklopcem. Podesite toplotu što je moguće niže (10 posto snage). Podesite na tri minute, a zatim pustite tijesto da odstoji u mikrovalnoj. Opet je uključite na tri minute, a onda neka odstoji šest minuta. Tijesto će se udvostručiti.

Zagrijavanje gela za glavobolju

Možete koristiti mikrovalnu da podgrijete kafu, pa zašto je ne bi koristili i za zagrijavanje paketa gela za glavobolju? Princip je isti. Upozorenje: ne radite to sa metalnim paketom.

Zagrijavanje kozmetičkih proizvoda

Za zagrijavanje toplog ulja za vašu kosu potrebno je oko 10 do 20 sekundi i osjećaj je čudestan, kao što to čini kratko zagrijavanje neke maske (promiješajte masku i provjerite temperaturu prstom prije nego što je stavite na lice). Ako se topli vosak stvrdne dok još niste završili sa depilacijom, podgrijte ga.

Priprema hrane za roštilj

Da bi se smanjilo vrijeme za pečenje povrća, kuhajte ga u mikrovalnoj prije nego ga stavite na roštilj. Za krompir je dovoljno dvije minute, a za paprike minuta.

Dobijanje više soka od južnog voća

Od limuna ili limete uzetih direktno iz frižidera je teže da se napravi sok nego da su bili na sobnoj temperaturi ili blago zagrijani. Da biste dobili najviše soka, ubacite voće u mikrovalnu na 20 sekundi.

Zapecite orahe, prezlu i kokos

Mikrovalna može da zapeče orahe, prezlu i kokos za četvrtinu vremena manje nego što je potrebno u rerni. Raširite ih na tanjir i zagrijte na visokoj temperaturi na dvije do tri minute, miješajući svaku minutu. Imajte na umu da će oni nastaviti da se kuhaju oko minutu nakon što isključite mikrovalnu.

Kuhanje povrća

Svo povrće može da se pari u mikrovalnoj bez dodavanja vode. Stavite ih u jednom sloju (ukoliko je moguće) na jelo sa čvrstim plastičnim poklopcem i kuhajte. Vrijeme će se razlikovati, ali provjerite npr. špinat, gljive ili grašak nakon 30 sekundi, a mrkvu nakon četiri minute.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se