Brza jela za zaposlene ljude

people-at-dining-table

Za vruće ljetne dane predlažemo isprobavanje brzih i jednostavnih recepata koji će vam ostaviti dovoljno vremena za uživanje i odmaranje u dubokoj hladovini. Nastavljamo gostovanje u ljetnoj kuhinji kod popularne Marthe Stewart.

Napisala: Dragana Nižić

Ideje za brza ljetna jela Marthe Stewart:

Salata od piletine

Sastojci: 500 g pilećih fileta, 200 g paradajza, 200 g svježih šampinjona, 1 vezica rikole, so, 2 kašike maslinovog ulja i još malo za prženje, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike razmrvljene gorgonzole

Priprema: U tavi zagrijte ulje, pa popecite očišćene i začinjene filete narezane na kockice po 5 minuta sa svake strane. Izvadite ih i prebacite u veću posudu. Na gril tavi popecite listiće šampinjona i dodajte ih piletini. Paradajz narežite na kriške, rikolu istrgajte na manje komadiće i sve umiješajte u piletinu. Zatim salatu prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem pa je prebacite na tanjire. Pospite razmrvljenim sirom i odmah poslužite.

Namaz od patlidžana

Sastojci: 1 veliki patlidžan, 1 zgnječeni paradajz, 2 kašike sjeckanog luka, 1 čajna kašika maslinovog ulja, 1 čajna kašika balzamičnog octa, 1 kašika sjeckanog peršuna, so, biber

Priprema: U tavu stavite oguljen patlidžan izrezan na kockice. Popržite ga na malo masnoće povremeno okrećući dok ne postane mekan. Izvadite iz tave i ohladite. Zatim ga usitnite štapnim mikserom. Dodajte mu paradajz, luk, maslinovo ulje, ocat i peršun, pa začinite. Kratko izmiksajte i ručno dobro promiješajte. Poslužite uz krekere ili kruh.

Tostirani kruh sa začinima i paradajz salatom

Sastojci: 1 kašika sjeckanog peršuna, 1 čajna kašika sjeckane mente, ½ čajne kašike sjeckanog ruzmarina, so, biber, 2 češnja zgnječenog bijelog luka, 100 ml extra djevičanskog maslinovog ulja, nekoliko šnita kruha, 250 g sjeckanog paradajza, začinsko bilje za dekoraciju

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180ºC. Izmiješajte zgnječeni bijeli luk, so, biber, začinsko bilje i ulje. U lim za pečenje poslažite šnite kruha i malo ih premažite aromatičnom mješavinom. Zapecite na 8 minuta. Sjeckani paradajz izmiješajte s ostatkom aromatične mješavine i poslažite po prepečenom kruhu. Odmah poslužite.

Hladni gazpacho bez kuhanja

Sastojci: 100 g kockica kruha (bez kore), 1 usitnjen češanj bijelog luka, 1 kašika vinskog octa, 1 oguljeni krastavac narezan na kockice, 1 oguljena crvena paprika (ohlađena i prethodno zapečena u pećnici), 500 g oguljenog paradajza, 1 kašika maslinovog ulja, so, biber

Priprema: U većoj zdjeli izmiješajte kruh, bijeli luk, ocat i 100 ml hladne vode, pa ostavite sa strane. U blenderu miksajte krastavac, papriku i mješavinu sa kruhom dok ne dobijete glatku masu. Prebacite u veću posudu. Pola količine paradajza stavite u blender, izmiksajte i prebacite u posudu sa glatkom masom od krastavaca. Ostatak paradajza smiksajte do kraja uz dolijevanje ulja. Prebacite u zdjelu s ostatkom sadržaja i pjenjačom izmiješajte. Začinite solju i biberom. Poklopite i ohladite u hladnjaku oko 30 minuta. Rasporedite u zdjelice, ukrasite tostiranim kockicama kruha i začinskim biljem, pa poslužite.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se