Dressing za salate

designstore_1899_1930612-thumb

Salata je lagano jelo idealno za sparne ljetne dane. Međutim, ako svaki dan jedete zdjelu salate, naročito zelene, sigurno će vam dosaditi. Zato je dressing za salatu odlično osvježenje. Dressing ili preljev za salatu možete kupiti u trgovinama, ali umjesto da trošite novac na to, zašto ga ne biste napravili sami?

Pripremila: Ivana Jokić

Domaći dressing za salatu vrlo je jednostavno pripremiti, a varijacije su brojne. Neki od nadaleko poznatih preljeva su Caesar dressing, Francuski i Talijanski dressing. Jednom kada savladate vještinu pravljenja umaka za salate, možete početi eksperimentisati i sa vlastitim receptima. Za početak se, ipak, držite provjerene forme, a u ovom broju donosimo nekoliko zanimljivih recepata za dressing kao i recept za pravljenje kućne majoneze, jer se mnogi preljevi baziraju upravo na ovom umaku.

Gusto recepti za dressing za salatu:

Domaća majoneza (sa raznim varijacijama)

Sastojci: 2 svježa jajeta sobne temerature, sok od ½ limuna, so, biber, 1 mala kašika senfa, 300 ml suncokretovog ulja

Priprema: Od jaja uzmite žumance i dodajte procijeđeni limunov sok, senf i so. Nakon nekoliko trenutaka počnite tući metlicom dodajući u kapljicama polovinu propisane količine ulja. Preostalu polovinu dodajte u mlazu miješajući i dalje metlicom/pjenjačom. Majoneza je gotova kada se zgusne i odvaja od posude. Prema ukusu dodajte još i bijelog bibera.

Napomene za pravljenje domaće majoneze:

- Prilikom pripremanja majoneze pazite da se žumanci ne zgrušaju. To se događa ako prebrzo dodajete ulje.

- Majoneza će postati glatka ako je zajedno s posudom stavite u lonac s toplom vodom ili ako joj dodate malo hladne vode.

- Ukoliko imate recept za majonezu po kojem je ocat jedan od sastojaka, morate paziti da taj ocat bude jak ili će majoneza biti prerijetka.

- Važno je da jaje bude sobne temperature jer ako su prehladna onda se neće dobro spojiti sa ostalim sastojcima.

- Ako dodajete tučeno vrhnje majoneza će biti vrlo rahla i pjenasta.

- Ako žumancima dodate malo maslaca prije dodavanja ulja, majoneza će biti tvrđa i lijepo će se moći oblikovati.

- Budući da je majoneza osjetljiva na hladnoću, toplotu i svjetlost, čuvajte je na hladnom mjestu, na temperaturi od 5-15°C. Na preniskoj temperaturi ulje se odvoji, a to se više ne može popraviti.

Caesar Dressing

Sastojci: 1 kašičica limunove kore (izribane), 3 kašike limunovog soka, 1 kašika senfa, 1 kašika paste/paštete od inćuna, 1 kašičica umaka Worchester, 2 ustinjena režnja bijelog luka, 120 ml maslinovog ulja, 1 kašika parmezana, so, biber

Priprema: U posudi umutite sve sastojke osim maslinovog ulja i kiselog vrhnja. Jednom kad ste sastojke dobro izmiješali i umutili, lagano dodajte ulje neprestano miješajući smjesu (ako ne miješate, preljev bi se mogao loše povezati). Kad dodate ulje, dodajte i parmezan i nastavite mutiti dok ne postane glatko i kremasto. Stavite u frižider da se ohladi. Dodajte u mješavinu za majonezu po prelijte preko Caesar salate.

Francuski dressing

Sastojci: 1 kašičica  vinskog octa, 1 kašika vode, ½ kašike provansalskih trava (origano, čubar, timijan, mažuran, ruzmarin), 1 kašika senfa, malo šećera u prahu, 3 kašičice suncokretovog ulja, malo soli i bibera

Priprema: Pomiješajte ocat i vodu, dodajte osušene provansalske trave i ostavite neko vrijeme da se trave natope. Dobro izmiješajte senf i šećer u prahu. Postupno dodajte ulje, so, biber i ocat pomiješan s vodom i začinskim travama. Miješajte da se svi sastojci prožmu. Francuski dressing poslužite uz salatu od endivije, zelenu salatu i druge salate od povrća.

Talijanski dressing

Sastojci: 250 ml sirćeta po vašem izboru, 325 ml dobrog maslinovog ulja, 2 kašike vode, ½ kašike bijelog luka u prahu, ½ kašike crnog luka u prahu, ½ kašike šećera, 1 kašika suhog origana, ½ kašičice svježeg mljevenog bibera, ¼ kašičice suhog timiana, ½ kašičice suhog bosiljka, ½ kašike suhog peršuna, ¼ kašičice suhog celerovog lista, ¼ kašičice smrvljene suhe paprike (slatke), 1 kašika morske soli

Priprema: Sve ove sastojke stavite u blender, izmiješajte ih dobro. Sipajte u čistu i opranu teglu koju ćete dobro zatvoriti i čuvati u frižideru. Ovaj preljev možete koristiti za razne salate, paste sa povrćem ili marinirati meso u njemu.

Dressing sa malo kalorija

Sastojci: 1 čaša (2dl) nemasnog jogurta, 3-4 kašike maslinovog ulja, 1 kašika soka limete, 2 kašičice sitno sjeckanog vlasca, 2 kašičice sitno sjeckanog peršunovog lista, malo morske soli

Priprema: U zdjelu najprije uspite ulje. Potom dodajte sok limete, jogurt i začine, sve pažljivo promiješajte i prelijte preko zelene salate. Dobro ohladite i vaša osvježavajuća salatica je gotova.

Vinaigrette od svježe limete

Sastojci: 3 kašike svježeg soka od limete, 2 kašike meda (da bude što mekši), malo ljute papričice, 3 kašike biljnog ulja, soli po ukusu

Priprema: Izmiješajte sok od limete, med i papričicu. Dodajte ulje i so i sve dobro izmiješajte. Poslužite sa salatama sa prženim sirom ili popršćite preko dimljene ribe sa listovima miješane salate.

Domaći dressing za salate

Sastojci: 125 g krem sira, 125 g majoneze, 2 kašike kisele pavlake i na vrh noža šećera

Priprema: Izmiješajte sve satojke i koristite kao preliv za salate od svježeg povrća.

Slatko-kiseli kućni dressing

Sastojci: 2 kašike majoneze, 2 kašike slatkog senfa, 3-4 kašike vode, 1 kašika ulja, 1 kašika meda, 1-2 kašike sirćeta, 1 kašika suhog začina za salate

Priprema: U posudu stavite sve redom sastojke, sve dobro promiješajte i prelijte po salati koja je sjeckana na tanke šnitice.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se