Tragom bajramske sofre

sofra1


Bajramska sofra ima veliko značenje tokom ovog praznika, jer je ovo prvi „redovni” ručak koji vjernici imaju nakon 30 dana posta. Upravo zbog toga centralno slavlje dešava se za vrijeme ručka, kada se ukućani, zajedno sa rodbinom, komšijama i prijateljima okupljaju oko trpeze. Domaćini postavljaju sto koristeći najbolji stolnjak, tanjire i pribor za jelo koje imaju u kući. Ručak je izuzetno obilan, a neke od tradicija nalažu da mora uključivati najomiljenije jelo svakog člana porodice.

Gusto zanimljivost: U turskom jeziku, riječ sofra se koristi sa značenjem trpeze, stola za objed, a u bosanskom jeziku često ima prošireno značenje i na samo jelo pripremljeno i postavljeno bilo na sto ili na demirliju.

Bosanska bajramska kuhinja

Baš kao što su Osmanlije ostavile dubok trag na prošlost naroda sa ovih prostora, njihovo kulinarsko umijeće je ostavilo trag na onome što se danas zove bosanska kuhinja, tako da su i jela na bajramskoj trpezi najčešće specijaliteti sa turskim utjecajem. Domaćica kuće obično za glavno jelo napravi begovu čorbu, bosanski lonac, hadžijski ćevab, musaku, različite dolme i sarmu. Na stolu su nezaobilazne i različite pite. Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze - najčešće su teški, porijeklom turski i preliveni agdom. Za njihovu pripremu generalno je potrebno prilično kulinarsko iskustvo, a najčešće su to  baklava, ružice, tufahije i halva.

kadaif

Kadaif

Sastojci: 400 g gotovog suhog kadaifa, 200 g mljevenih oraha, 50 g grožđica, 200 ml vode, 250 g šećera, sok od limuna

Priprema: Kadaif rasporedite po plehu, pa pospite grožđicama i orasima. Pecite u zagrijanoj pećnici. Od šećera, limunovog soka i vode pripremite agdu. Pečen kadaif prelijte agdom i ostavite da se ohladi.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se