Griz

griz

Griz je namirnica koja nastaje kao rezultat mljevenja pšenice. Engleski termin za griz, semolina, vodi porijeklo od talijanske riječi semola koja potiče iz latinskog termina simila, što znači brašno.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Moderno mljevenje pšenice u brašno je proces za koji su potrebni čelični valjci. Valjci su prilagođeni tako da je prostor između njih malo uži od širine zrna pšenice te ju treba prosijati i zdrobiti. Kroz proces prosijavanja, škrob (endosperma) se odvaja od mekinja te nastaje griz. Griz se kasnije melje u brašno.

Griz od durum pšenice je žute boje. On je obično osnova za proizvode poput kuskusa (koji se sastoji od miješanja otprilike dvije trećine griza i jedne trećine durum brašna).

Kada brašno dolazi od mekše vrste pšenice, onda je ono bijele boje. U tom slučaju, ispravan naziv je brašno, a ne griz, premda ga najčešće tako zovemo.

U Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji te na prostorima našeg regiona griz se često miješa sa jajima kao dodatak juhama, a također može biti kuhan sa vodom ili mlijekom te zaslađen sa tragovima čokolade. Tako skuhan i zaslađen obično se služi kao doručak.

Jedna od omiljenih mediteranskih namirnica

Kada je skuhan, griz se pretvara u mekanu kašu. Kao takav, popularan je u sjeverozapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi kao desert, gdje se kuha sa mlijekom i zaslađen, pod nazivom griz-puding, često s okusom vanilije i serviran sa marmeladom. U Švedskoj, Estoniji, Finskoj Litvi, Latviji, Poljskoj i Rusiji jede se kao kaša za doručak, ponekad pomiješan sa grožđicama i serviran sa mlijekom. Na Bliskom Istoku, od griza se prave deserti poznati kao Harisa, Basbosa i Nammora.

Na jugu Indije, griz se koristi za pripravljanje namirnica poput Rava dose i upme ili poslastica poput sheera. Ponekad se, također, koristi za pohovanje ribe, prije prženja u ulju, što ribi daje hrskavu presvlaku. Na sjeveru Indije se koristi za slatkiše poput Suji halwe. Od griza se pravi i popularni desert halva (Grčka, Kipar, Turska, Iran, Pakistan te arapske zemlje), napravljen od prepečenog griza sa šećerom, puterom, mlijekom i pinjolima. U velikom dijelu Sjeverne Afrike, od durum griza se pravi kuskus.

U nekim kulturama, griz je posluživan na sahranama, tokom posebne svečanosti ili kao vjerski prinos. Kao alternativa kukuruznom brašnu, griz se može koristiti kako bi se “pobrašnile” površine za pečenje i na taj način se spriječilo prijanjanje hrane. Dodavanjem malog udjela durum griza u uobičajenu mješavinu brašna prilikom proizvodnje hljeba proizvodi se ukusna kora.

Gusto recepti sa grizom:

Njoki od griza

Sastojci: 130 g griza, 5 dl mlijeka, so, 2 kašike naribanog parmezana, 125 g masti, 2-3 žumanca, narendani sir za posipanje

Priprema: Skuhajte griz u mlijeku, posolite i dodajte ribani parmezan i mast. Sklonite sa vatre i umiješajte jedno po jedno žumance. Masu od griza izručite na pokvašenu dasku, rastanjite je na debljinu jednog centimetra i ostavite da se ohladi. Zatim okruglim kalupom vadite pogačice, poredajte ih u pleh, pospite ribanim sirom i pecite u dobro zagrijanoj rerni na 225°C, tj. dok ne porumene.

Pita od oraha i griza

Sastojci: Za tijesto: 70 g šećera, 150 g margarina, 300 g oštrog brašna, 1 žumance, ½ soka od limuna (malo octa), kašika vrhnja ili malo mlijeka; Za nadjev: 100 g griza, ½ l mlijeka, 250 g šećera, 100 g čokolade (ili 1 velika kašika kakaa i 3 kašike šećera), 3 žumanca, 150 g mljevenih oraha (ili badema ili lješnika), čašica ruma, snijeg od 4 bjelanca

Priprema: Zamijesite tijesto. Skuhajte griz u mlijeku i dodajte (dok je vruće) šećer i čokoladu. Kad se ohladi, dodajte žumanca, orahe i rum, te na kraju snijeg od bjelanaca. Pecite kao ostale pite.

Slatki griz zalogaj

Sastojci: Za biskvit: 6 jaja (posebno žumanca, posebno snijeg od bjelanaca), 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 3 kašike kakaa, ½ praška za pecivo; Za kremu: 7 dl mlijeka, 5 kašika griza, 1 puding od vanilije, 200 g margarina, 12 kašika šećera

Priprema: Pomiješajte sastojke za biskvit i smjesu pecite 20 minuta na 200°C i dok je još vruće prelijte sirupom od 150 g šećera i 2 dl vode. Za kremu, u 2 dl mlijeka skuhajte griz, pa ohladite. U 5 dl mlijeka skuhajte puding. Izmiješajte vrući puding i ohlađeni griz. U ohlađenu smjesu umiješajte izrađeni margarin sa šećerom. Ohlađeni biskvit premažite kremom i prelijte čokoladnom glazurom. Kad se stisne, izrežite na kocke.

Griz na mlijeku

Sastojci: 6 dl mlijeka, 3-4 kašike pšeničnog griza, 1 kašika meda, 2 kašike instant-kakaa, prstohvat cimeta

Priprema: Stavite mlijeko na vatru da prokuha. Kada prokuha, uspite griz i miješajte pjenjačom dok se skuha. Maknite sa vatre, dodajte cimet i med i još izmiješajte. Ulijte u tanjire i u sredinu stavite kakao, krem ili komadić mliječne čokolade.

Koh od griza sa voćem

Sastojci: 4 jaja, 9 kašika griza, 1 l mlijeka, 1 štapić vanilije, 300 g šećera, 1 limun, sezonsko voće

Priprema: Bjelance umutite u čvrstu pjenu, dodajte žumanca, istruganu koru od limuna i griz. Masu sipajte u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i koh ispecite na umjerenoj temperaturi. Isječeni koh izvadite iz pećnice i pustite ga da se ohladi pa ga prelijte mliječnim prelivom. Za preliv kuhajte mlijeko sa šipkom vanile i šećerom do ključanja. Vrelim prelivom prelijte tijesto, ostavite ga da upije i da se ohladi, pa ga pažljivo presijecite na dvije kore. Na donju koru poredajte voće iz kompota, poklopite gornjom korom, prelijte ga ostatkom soka, pa ga isijecite na kockice i poslužite.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se