Ljetna njega, Gusto br. 36

ljetna-njega

Koža na suncu i poslije sunčanja

Lijepo nas vrijeme svaki dan poziva na uživanje u suncu i moru, tu je pregršt aktivnosti na otvorenom i jedva čekamo da se naoružamo potrebnim rekvizitima pa pravac plaža. Kako bi vam odmor, ali i ostatak ljeta zaista protekli fenomenalno, bez tipičnih ljetnih tegoba, donosimo vam savjete za osvježenje i njegu tijela uz koje ćete lakše izdržati ljetne vrućine.

Piše: Dragana Nižić

Revitalizirajuća maska za lice od lubenice

Maska od dinje i lubenice osvježava, revitalizira i hidratizira kožu koju pripremate za sunčanje. Potrebno je da jednaku količinu dinje i lubenice izgnječite i izmiješate dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Masku nanesite na lice, vrat i dekolte, ostavite da djeluje 20 minuta, te isperite mlakom vodom. Zbog toga što dinja i lubenica obiluju beta karotenom i likopenom koji pomažu u bržem i ravnomjernijem postizanju preplanulog tena, ova maska je odlična priprema kože za izlaganje suncu.

maska

Maska od mrkve za umirivanje kože

Maske od mrkve se preporučuju za njegu osjetljive kože sklone nadražajima od sunca, a isto tako imaju i blagotvorno djelovanje na ten. Izrendajte 3 mrkve i pomiješajte ih sa 2 kašike jogurta i 1 kašikom meda. Ovom smjesom namažite nadražene dijelove kože i ostavite da djeluje oko 20 minuta. Nakon toga isperite toplom vodom. Nemojte brisati ručnikom nego pustite da se koža sama osuši, nakon čega se preporučuje nanošenje nježne hidratantne kreme.

Ulje od nevena nakon sunčanja

Kreme, losioni i oblozi od ove ljekovite biljke koriste se kao prva pomoć kod opekotina, upala i infekcija. Domaće ulje nevena možete koristiti samo ili dodavati u kreme i losione. Osim što pomaže kod osipa i opekotina izazvanih suncem, ovo ulje učinkovito njeguje i pomlađuje kožu. Ulje nevena koje će vam pomoći kod opeklina možete napraviti tako da suhe latice nevena stavite u staklenku i zalijte ih maslinovim uljem. Iznimno je važno da su latice do kraja suhe i u potpunosti prekrivene uljem, jer se u protivnome može razviti plijesan. Ovako pripremljenu smjesu pustite stajati dvije sedmice, a zatim procijedite uz pomoć gaze.

Pročitajte više u novom broju Gusta, avgust/kolovoz 2011, br. 36

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se