Kuhalo za rižu

Kuhalo za rižu

kuhalo-za-rizu

Kuhalo za rižu (rice cooker) još je jedna vrlo korisna pomoć u kuhinji i slobodno možemo reći desna ruka svake domaćice. Naime, porijeklo kuhala za rižu seže daleko u prošlost, pa je tako prvo keramičko kuhalo iz 1250. godine prije Krista izloženo u Britanskom muzeju. Danas se takve, ali modifikovane vrste nalaze na policama svih onih koji uživaju u ukusnom i zdravom obroku. Riža u mitologiji Dalekog istoka (Kina, Japan, Burma i dr.) oduvijek je zauzimala važno mjesto. Smatra se darom bogova, odnosno u nekim se zemljama vladar smatrao bogom zrenja riže.

Pripremila: Ines Mešević

Manje posla uz maksimalan učinak

Riža je, pored krompira, namirnica koja je kroz historiju nahranila više ljudi nego ijedan drugi usjev. To je namirnica koja je pogodna za skoro sva jela i koristi se u svim svjetskim kuhinjama, a u našim domaćinstvima služi se skoro pa svakodnevno. Upravo zato je svima koji vole rižu i rado je pripremaju veoma važno imati adekvatno posuđe za njeno kuhanje, a do sada se nije ništa bolje pokazalo od električnog kuhala za rižu (rice cooker) koji uz optimalne uslove pruža najbolji okus i teksturu najvažnije i među većinom ljudi omiljene prehrambene namirnice.

Električna kuhala za rižu počela su se prvo koristiti u Japanu, te su se proizvodila isključivo za njihovo tržište. Kako se trend japanske kuhinje širio na ostale kontinente, ovaj aparat ubrzo se prenio i na zapadne zemlje. Danas se ta proizvodnja globalizirala na cijeli svijet pa ih je tako moguće kupiti na svakom dijelu Zemljine kugle. Prisustvo kuhala na tržištima širom svijeta dokazuje i podatak da ih je samo u 2005. godini proizvedeno oko 85 miliona.Osim dobrog okusa, štednje električne energije, kuhalo svakoj domaćici štedi i vrijeme kojeg zbog današnjeg ubrzanog tempa života nijedna žena nema na pretek. Korisnost kuhala za rižu ogleda se prvenstveno u načinu pripremanja riže koji podrazumijeva optimalne uslove kuhanja, od temperature i pritiska do samog vremena kuhanja. Električna kuhala posjeduju funkciju automatskog podešavanja temperature i vremena za kuhanje, a zahvaljujući funkciji kontrolinga, u isto vrijeme sam kontroliše višak ili manjak vode tokom kuhanja. Njegova prednost u odnosu na električni štednjak je i u tome što je domaćici jedini posao da odredi količinu riže i vode, te podesi aparat na koji način je želi kuhati. Više nemate brige da li će vam voda uvriti ili je pak ima viška, te da li vam je kolo na šporetu podešeno na pravu temperaturu. Jednostavno na ovaj način i uz pomoć ove praktične sprave vaše brige oko pripremanja riže svedene su na minimum.

Automatsko isključivanje za sigurnije kuhanje

Ono što je možda najveća odlika električnog kuhala jeste i automatsko prebacivanje na zagrijavanje, bez kuhanja. Zahvaljujući toj funkciji riža nakon kuhanja ostaje topla do trenutka serviranja. Rice cooker dodatno vam i smanjuje vrijeme kuhanja, pa tako će vaša riža biti gotova za najviše 30 minuta (zavisno na koji način je pripremate), što štedi vrijeme svake domaćice provedeno u kuhinji. Noviji modeli kuhala posjeduju i programe za više vrsta pripremanja riže, bilo da želite kuhati bijelu ili smeđu rižu. Tako vrijeme kuhanja zavisi od količine i vrste riže, te snage grijača i jačine električne energije.

Mnogi tipovi električnog kuhala imaju izolirane mehanizme za zagrijavanje što ih čini sigurnijim za korištenje, pa tako bez opasnosti njime mogu rukovati i vaši najmlađi.

Noviji modeli električnih kuhala za domaćinstva su namijenjena za manje porcije (1 - 2 šolje riže), koji se i najviše prodaju i traže, ali za veće familije i potrebe postoje i modeli koji mogu skuhati i do 10 šolja riže. Noviji modeli koje danas možete kupiti opremljeni su i sa dodacima u kojima možete kuhati povrće ili meso uz rižu, što ga čini još vrednijom i isplativijom investicijom.
Dobra strana rice cookera jeste i ta što se u unutrašnjosti nalazi toplotno izolirana posuda najčešće sa zapreminom 1,5 litra sa staklenim poklopcem i što je još važnije zaštitom od lijepljenja na dnu zdjele (non-stick bottom). Također posjeduje i automatsko isključivanje, te stakleni poklopac koji vam omogućava da u svakom trenutku vidite stanje vašeg jela. Kod nekih modela uz posudu za kuhanje riže dobijete i umetak za kuhanje na pari, posudicu za mjerenje riže i vode, te plastičnu kašiku za vađenje riže. Kada vode nestane, kuhalo se samo isključi, tako da ne rizikujete da vam riža zagori. Osim što ne zauzima puno prostora u kuhinji, kuhalo je adekvatno i za održavanje, pa ga je tako dovoljno samo saprati mlakom vodom s malo deterdženta, ali bez struganja kako ne biste oštetili osjetljivi tefal. Stoga, ako volite jela od riže, najbolja investicija je definitivno automatsko električno kuhalo za rižu (Rice Cooker).

Gusto savjet: Na okus riže dosta utiče i kvalitet vode, zato mnogi kuhari predlažu da se umjesto obične dodaje kisela voda, jer će se tako najlakše i najbrže izbjeći nečistoće, te ostale hemikalije.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se