Kopar

Kopar

kopar

Nježan i ugodnog, blagog mirisa, kopar je odličan dodatak mnogim jelima, naročito juhama.

Pripremila: Ivana Jokić

Kopar je biljka porijeklom iz jugoistočne Azije koja se već odavno rasprostranila širom Evrope. Ima mesnat, slabo raščlanjen korijen, zeljastu stabljiku i listove skupljene u rozetu, izrazito zelene boje. Kada biljka stvori cvjetnu stabljiku, perasto razdijeljeni listovi odumiru. Svaka grana završava štitastim cvatovima koji su sastavljeni od sitnih, narandžastožutih cvjetića. Plodovi su pljosnato jajasti i smeđi. Danas se uzgaja jednogodišnji kopar čije eterično ulje ima najbolju aromu, a cijela biljka kopra sadrži ovo ulje. Kopar je ugodnog mirisa, gaji se i razmnožava u vrtovima.

U kulinarstvu

Okus kopra mnogi porede sa komoračom. Kopar se koristi kao začin i to najčešće za variva od graha, salate od krompira, krastavaca i paradajza, za krem juhe, kod priprema jela od ribe, a posebno je istaknut kod pripreme pastrmke. Pored toga kopar se dodaje u pikantne sosove. Listovi kopra odličan su dodatak svježem siru, plodovima mora i  jelima od teletine. Sjemenke kopra služe za rižu, mesna variva i kuhano korjenasto povrće. Zapravo razlika između listića i sjemenki je u njihovoj pikantnosti. Kada je potreban oštriji okus, onda je svakako bolje sjeme. Moderno vrijeme često zahtijeva brzinu i obrok za „ponijeti”, pa treba naglasiti i to da kopar umije biti veoma ukusan kao dodatak u sendvičima. U ovom broju Gusta pripremili smo vam tri jela sa koprom, izuzetno brza za pripremu ali veoma slasna.

Gusto savjet: Kopar se koristi kao prirodni konzervans kada se prave domaći kiseli krastavci za zimnicu - svakoj tegli dodaje se lišće kopra ali isto tako i sušene sjemenke ove biljke.

Ljekovita svojstva

Kopar poboljšava apetit, ali isto tako dobar je i za probavu. Čaj od kopra sprečava povraćanje i dobro je sredstvo protiv grčeva i nesanice. Osim toga, ovaj čaj dojiljama potiče stvaranje mlijeka. Čest je sastojak dječijih lijekova zbog umirujućeg djelovanja na kolike. Žvakanje sjemenki od kopra dobro je za osvježavanje daha, dok zgnječeno sjeme ubačeno u kupku pomaže u jačanju noktiju.

Gusto zanimljvost: Zabilježen je podatak da su nekada ljudi stavljali kopar u vino radi pojačavanja strasti!

Gusto recepti sa koprom:

Kopar sos

Sastojci: 2-3 kašike brašna, 1 kašika ulja, 1 vezica kopra, 3 dl juhe, malo soli

Priprema: Brašno propržite na ulju (kao za zapršku), ali pazite da se ne zgusne jako. Dodajte juhu i miješajte da se ne stvore grudice. U glatku smjesu dodajte sitno iskosan kopar. Posolite i uz miješanje kuhajte dok ne provrije. Služite uz kuhano meso, ribu, povrće…

Pohovana piletina u kopru

Sastojci: ½ kg pilećih fileta, 2 jajeta, 100 g prezle, 50 g sezama, ulje za pohovanje, kopar, so, biber, smjesa začina

Priprema: Piletinu isijecite na filete, začinite začinima i ostavite namočene u ulju da malo odstoje. Umutite jaja s malo brašna i začinite začinima tako da budu malo gušća od smjese za palačinke. U prezlu pomiješajte sezam i kopar. Piletinu prvo pobrašnite sa svih strana, zatim je umočite u jaja pa na kraju u mješavinu prezle i začina te pohujte u jako zagrijanom ulju.

Sendvič sa lososom i koprom

Sastojci: 8 kriški raženog kruha, 20 g maslaca, kašičica nasjeckanog svježeg kopra, so i biber, kap limuna, 8 tankih listova dimljenog lososa

Priprema: Dobro izmiješajte maslac, pola količine kopra, so, biber  i limun. Sve kriške kruha premažite tim namazom, pa na njih složite losos. Pospite preostali kopar po lososu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se