Gastronomija s pogledom na dobojsku tvrđavu

Gastronomija s pogledom na dobojsku tvrđavu

doboj

Grad smješten na ušću Usore i Spreče u rijeku Bosnu, osim prekrasnih uvtrda od kojih neke datiraju još iz doba Rimskog carstva, i u gastronomskom smislu ima mnogo toga za ponuditi. Od zamamnih uštipaka filovanih mesom, odnosno burekčića, te đulbastija do slatke đuzleme koja podsjeća na omiljeni bosanski specijalitet - baklavu i rešedije, halve pripremljene od škrobnog brašna, mnogo je gurmanskih užitaka koje može ponuditi utvrđeni grad.

Pripremila: Dženana Hrlović

Na ušću Usore u Bosnu otkriveni su arheološki ostaci tadašnjeg stanovništva, čija se starost procjenjuje na 35.000 godina. Zahvaljujući prirodnim putevima koje su kreirale doline ovdašnjih rijeka, Doboj je oduvijek bio važna raskrsnica kroz koju su trgovci prolazili. Žito se u ovom kraju počelo uzgajati još u mlađe kameno doba, a na obalama rijeka rasle su generacije ribolovaca.

Rimljani i Srednji vijek

Nakon dolaska Rimljana u dobojsku regiju nastavlja se njen razvoj, posebno kada je o gradnji riječ. Rimljani su iza sebe ostavili dvije utvrde koje su oblikovale odbrambeni kompleks grada. Jedna danas više ne postoji, a druga je slavni vojnički logor Castrum. Riječ je o veličanstvenom kompleksu oivičenom kulama, sa mnogo ulaza, dodatno zaštićen rovom ispunjenim vodom koji se prostire oko cijele građevine, baš kao u bajci. Nažalost do danas su sačuvani samo temelji ove veličanstvene građevine, ali ljubitelji kulturnog naslijeđa zasigurno će ovdje uspjeti pronaći romantiku s početka nove ere. Castrum nije jedina dobojska utvrda koju i danas možete vidjeti. Još u Srednjem vijeku od kamena je izgrađena tvrđava Doboj, a nevjerovatno zvuči da je najveći dio kamena iz zidova Castruma upotrijebljen za njenu izgradnju. Tvrđava je nakon toga nekoliko puta dograđivana, kako zbog oštećenja koja su napravili neprijateljski topovi, tako i zbog poboljšanja odbrambenih linija u brojnim sukobima koje je preživjela. Prekrasan pogled na grad ostavit će vas bez daha, a šetnja među zidinama odvesti daleko u romantičnu prošlost čiju priču skrivaju kameni blokovi stari više od 2.000 godina.

Putevi dobojske gastronomije

Zahvaljujući putevima koje su još stari Rimljani gradili duž dolina Spreče, Usore i Bosne, te kasnije uspostavi željezničkog saobraćaja, regija Doboja stotinama godina, bila je raskrsnica na kojoj su se susretali ponajviše trgovački putnici, ali i brojni osvajači koji su pohodili ove krajeve. Neki od njih ostavili su dubok trag ne samo na ono što danas zovemo kulturno-historijskim naslijeđem, već i na jelovnike ovdašnjih stanovnika, koji su godinama pretrpjeli brojne promjene. Kao i u svim dijelovima naše zemlje, čini se da su jela osmanlijskih vladara najbolje prihvaćena, pa su stanovnici nastojali imitirati različite dolmice, pite i baklave, dajući im ono nešto po čemu će godinama kasnije biti prepoznavani. Tu su dobojski burekčići, koje su neki zvali i uštipcima filovanim mesom, ali i pita pleska koju pripremaju najvještije domaćice čije su ruke već godinama naviknute na rad sa vrućim tijestom. Tu je i dobojska sogan-dolma, koja se u ovom kraju zove lukovica, te sočne pljeskavice sa krompirom koje mještani zovu đulbastijama. Kolači su mahom naslijeđeni od Osmanlija, ali se halva ovdje sprema od škrobnog brašna, a patišpanja ne zalijeva toplom agdom. Jedinstveni gastronomski doživljaj upotpunit će i tradicionalna tagarica, keške koje se priprema od pšeničnog bulgura, te đuzlema, koja je zapravo maglajska varijacija tradicionalne baklave. Očito regija Doboja ima mnogo toga za ponuditi, pa jedino što nam preostaje je da vam poželimo - bon appétit.

Pita pleska

doboj1

Sastojci (za 2 osobe): 1,5 velika šolja brašna, 1 šolja prokuhane vode, 1 kašičica soli, 3 kašike masla, 300 ml mlijeka, kajmak, mladi sir

Priprema: Vodu zagrijavajte dok ne proključa, pa umiješajte so i 2 kašike masla. Zajedno sa brašnom zamijesite tijesto. U međuvremenu preostalo maslo razmažite po tepsiji pa stavite u pećnicu da se zagrije. Još vruće tijesto prebacite u zagrijanu pećnicu i poravnajte ga po tepsiji (dobro pazite da se ne opržite). Ovako pripremljenu pitu probušite malo kašikom na više mjesta. Pecite na 200°C oko 20 minuta, potom izvadite pa prelijte mlijekom i vratite u pećnicu. Pita je gotova kada upije mlijeko. Gotovu pitu pospite sirom i kajmakom, ili po želji.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Prosječna cijena jela: 4 KM

Gusto extra savjet: Pita će biti daleko bolja ukoliko je zamijesite rukom. U nekim krajevima zovu je i vrilica upravo zbog toga što se u nju stavlja vrela voda, pa budite oprezni.

NUTRICIONISTA: Kada ne znate šta da skuhate, a treba vam nešto brzo, toplo i jednostavno, onda vam preporučujem ovo jelo.

Preporučujem podijeliti na 2-4 porcije.

kcal Ugljikohidrati u g Bjelančevine u g Masnoće u g
Ukupno po jelu 2218 203 (36,6%) 46 (8,2%) 136  (55,2%)
Po porciji 554,5 - 109 50,5 - 101 11,5 - 23 34 - 68

Tagarica*

doboj2

Sastojci: 1 kg junećeg mesa, glavica luka, manja glavica bijelog luka, 2 veće paprike, mrkva, 2 paradajza, 2 kašike paradajz sosa, malo temeljca, malo soli, bibera i crvene paprike, lovorov list, peršun, 4 veća krompira, ulje, 1 kašika masla

Priprema: Prije pripreme sastojaka tagaricu potopite u vodu oko sat vremena. Meso operite, posušite i isijecite na kockice. Luk sitno isjeckajte, paprike i krompir isjeckajte po dužini na kriške, paradajz na četvrtine, a mrkvu na sitne kockice. Bijeli luk nemojte sitniti, već ga samo malo zasijecite kako bi mogao pustiti aromu. Tagaricu nauljite, pa zagrijavajte na plati. Potom dodajte kašiku masla i još malo ulja, pa kad se maslo rastopi dodajte mrkvu i luk. Dinstajte dok ne porumene. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C. U izdinstani luk i mrkvu dodajte meso, pa dinstajte dok ne porumeni, a onda naspite temeljac. Odmah potom složite paprike, paradajz, bijeli luk, krompir i začine, a na kraju prelijte sa sosom od paradajza koji ste razmutili sa vodom. Poklopite i pustite da proključa, pa onda stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 60 minuta, odnosno dok krompir ne bude kuhan.

Vrijeme pripreme: 2,5 sata

Procječna cijena jela: 18 KM

*tagarica je glinena posuda za pečenje

NUTRICIONISTA: Tradicionalno jelo iz Tešnja koje se priprema u zemljanoj posudi. Jelo je izvrsno, ali ima nešto veći sadržaj masnoća.

Preporučujem podijeliti na 2-4 porcije.

kcal Ugljikohidrati u g Bjelančevine u g Masnoće u g
Ukupno po jelu 2432 101 (16,6%) 204 (33,6%) 134,5  (49,8%)
Po porciji 554,5 - 109 50,5 - 101 11,5 - 23 34 - 68

Lukovica

doboj3

Sastojci (za 4 osobe): 500 g mljevenog mesa, 350 g riže, 6 glavica crnog luka, maslinovo ulje, so, mljevena paprika, drugi začini po izboru

Priprema: Očistite luk tako da glavice ostanu cijele, pa ih stavite da se kuhaju u vodi, sve dok ne postanu dovoljno mekane da se režnjevi luka mogu lako odvajati. Mljeveno meso pomiješajte sa rižom i dodajte začine. Dobro izmiješajte, pa smjesom punite režnjeve luka. Posudu za kuhanje pomastite maslinovim uljem, potom poredajte punjene lukovice, pa dodajte vodu. Kuhajte sve dok se meso i riža ne skuhaju. Servirajte toplo, po želji sa pavlakom.

Vrijeme pripreme: 1,5 sat

Prosječna cijena jela: 6 KM

Gusto extra savjet: Lukovice se mogu služiti i hladne, ali ih u tom slučaju treba dobro ocijediti od sosa u kojem su se kuhale. Hladne lukovice obavezno poslužite posute pavlakom, kajmakom ili kiselim mlijekom.

NUTRICIONISTA: Staro, veoma ukusno jelo. Nudi odličnu ravnotežu unosa ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća.

Preporučujem podijeliti na 4 porcije.

kcal Ugljikohidrati u g Bjelančevine u g Masnoće u g
Ukupno po jelu 2108 264 (50%) 151 (29%) 50  (21%)
Po porciji 527 66 37,8 12,5

Dobojske đulbastije

doboj4

Sastojci: 600 g mljevenog mesa, 500 g krompira, 1 jaje, 3 glavice luka, ulje, so, biber, ostali začini po ukusu, 2 kašike mekog brašna, 500 ml mlijeka

Priprema: Luk sitno nasjeckajte, a krompir naribajte na krupno, pa sve pomiješajte sa mesom, začinima i jajetom. Dobro umijesite rukom dok se masa ne ujednači. Od smjese oblikujte pljeskavice, pa ih pržite na ulju koje ste prethodno zagrijali. Ispržene pljeskavice slažite u posudu za pečenje koju ste prethodno pomastili. U ulje koje je preostalo od prženja dodajte brašno, so i mlijeko, pa pripremite bešamel sos. Bešamelom prelijte gotove đulbastije, pa ih pecite oko 45 minuta na 200°C. Poslužite toplo.

Vrijeme pripreme: oko 2 sata

Prosječna cijena jela: 7 KM

NUTRICIONISTA: Još jedna varijanta bosanskih đulbastija. Ukusno.

Preporučujem podijeliti na 4 porcije.

kcal Ugljikohidrati u g Bjelančevine u g Masnoće u g
Ukupno po jelu 1470 105 (29%) 145 (38%) 54  (33%)
Po porciji 367,5 26,3 36 13,5

Punjene pastrmke

doboj6

Sastojci (za 3 osobe): 3 pastrmke srednje veličine, sok od jednog većeg limuna, 3 glavice crnog luka, 3 režnja bijelog luka, ½ šolje sitno isjeckanog peršuna, malo senfa, malo maslinovog ulja, začini po izboru

Priprema: Pastrmke očistite, izvadite iznutrice, dobro operite, pa sa svih strana (i unutrašnjost) premažite limunovim sokom. Poredajte ih u dublji tanjir, pa prelijte preostalim limunovim sokom i ostavite da odstoje oko sat vremena. U međuvremenu usitnite crveni i bijeli luk, pa pomiješajte sa peršunom i ostalim začinima. Ovako pripremljenim filom punite unutrašnjost pastrmki. Napunjene pastrmke sa vanjske strane premažite senfom, pa svaku posebno stavite na komad folije, pospite maslinovim uljem, te zamotajte. Poredajte ih na lim za pečenje, pa pecite oko 35 minuta.

Vrijeme pripreme: oko 1,5 sat

Prosječna cijena jela: 14 KM

Gusto extra savjet: Ribu je najbolje poslužiti sa krompir salatom, ali nećete pogriješiti ukoliko je poslužite sa svježe naribanim kupusom ili paradajzom. Ukoliko niste ljubitelj senfa, ne morate ga stavljati, već samo pastrmke premažite maslinovim uljem.

NUTRICIONISTA: Divno i ukusno jelo. Sadrži malo kalorija. Izvrsno za svaku priliku. Fil daje posebo pikantnu aromu jelu.

Predlažem podijeliti na 3 porcije.

kcal Ugljikohidrati u g Bjelančevine u g Masnoće u g
Ukupno po jelu 850 19 (9%) 110 (52%) 12,5  (39%)
Po porciji 284 6,3 36,6 12,5

Dobojski burekčići

(Recept iz Bosanskog kuhara, Alije Lakišića)

doboj5

Sastojci: 250 g brašna, ½ kesice kvasca, 100 ml mlijeka, jaje, 50 g maslaca, 350 g mljevenog mesa, jedno žumance, so, biber

Priprema: Rastopite kvasac u mlakom mlijeku, dodajte jaje, istopljeni maslac i malo soli. Potom dodajte brašno i umijesite tijesto. Stavite tijesto na toplo mjesto da nadođe. Meso izmiješajte sa žumancetom, biberom i solju. Premijesite tijesto, pa ga razvaljajte i isijecite na manje komade. Na sredinu svakog komada stavite malo fila. Rubove tijesta na vrhu skupite i formirajte male hljepčiće. Umutite žumance pa njime premažite vrhove. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.

Vrijeme pripreme: 2,5 sata

Prosječna cijena jela: 5 KM

NUTRICIONISTA: Vrlo ukusno jelo. Posebno pogodno za posluživanje po tipu „švedskog stola”.

Preporučujem podijeliti na 4 porcije.

kcal Ugljikohidrati u g Bjelančevine u g Masnoće u g
Ukupno po jelu 2026 202 (39%) 105,5 (21%) 92  (40%)
Po porciji 506,5 50,5 26,4 23

Kuhana pšenica sa maslom (keške)

doboj7

Sastojci: 1 ¼ kg pšeničnog bulgura, 1 cijelo pile, maslo, so

Priprema: Bulgur prelijte ključalom vodom i ostavite da se ohladi. U međuvremenu skuhajte pile, pa odvojite meso od kostiju. Pomastite duboku šerpu, pa u nju slažite red bulgura, red mesa i tako redom dok ne potrošite sav materijal. Potom prelijte temeljcem u kojem se kuhalo pile, posolite i kuhajte sve dok bulgur ne bude gotov, a meso se samo počne razdvajati na dijelove. Potom sve dobro izmiješajte i služite preliveno sa malo masla.

Vrijeme pripreme: 3 sata

Prosječna cijena jela: 15 KM

Gusto extra savjet: Keške može stajati duže vremena, ali se svaki put prije služenja treba pažljivo podgrijati kako ne bi zagorilo. Ovo je idealno predjelo, a oduševit će i one koji vole „jači” doručak.

NUTRICIONISTA: Zdravo, uravnoteženo i zasitno jelo. Obrok bogat nutritivno vrijednim materijama. Danas se koristi vrlo rijetko.

Preporučujem podijeliti na više porcija, odnosno uzeti 1-3 kašike (30-90 g).

kcal Ugljikohidrati u g Bjelančevine u g Masnoće u g
Ukupno po jelu 6450 900 (55%) 303,5 (18%) 200  (27%)
Po porciji 86 - 258 12-36 4-12 2,66 - 8

Patišpanj

doboj8

Sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika mekog brašna

Priprema: Razdvojite žumanca i bjelanca, pa ih umutite u što čvršći snijeg. Potom u žumanca lagano umiješajte najprije šećer, a potom i brašno, sve dok ne dobijete glatku masu. Potom umiješajte i snijeg od bjelanaca, ali pazite da se pjena ne rastopi. Pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto prebacite u posudu za pečenje koju ste prethodno pomastili, pa (ako je potrebno), poravnajte kašikom. Kolač je gotov kada porumeni i počne se odvajati od posude.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Prosječna cijena jela: 4KM

Gusto extra savjet: Ukoliko niste sigurni da li vam je kolač pečen, uzmite suh nož pa zabodite. Ukoliko na nožu nije ostalo ništa kolač je gotov. Nepečen kolač unutra bude potpuno živ, a smjesa se lijepi na oštricu.

Rešedija*

Sastojci: 250 g nišeste, 400 ml vode, 125 g šećera, 125 g maslaca

Priprema: Nišestu razmutite sa vodom. Rastopite maslac pa u njega umiješajte i ostale sastojke. Miješajte drvenom kašikom sve dok smjesa ne postane glatka.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Prosječna cijena jela: 3 KM

Gusto extra savjet: Nišesta je škrobno brašno i možete je pronaći u svim većim prodavnicama. Ova vrsta halve lako se oblikuje rukom, pa pustite mašti na volju.

*isti kolač u nekim krajevima zovu nišesta

Maglajska đuzlema

doboj10

Sastojci: 500 g jufki, 4 jaja, prašak za pecivo, 5 šolja šećera, 300 ml ulja, 250 g mljevenih oraha, 100 ml jogurta, 450 ml vode

Priprema: Umutite jaja sa 2 šolje šećera, pa dodajte ulje, jogurt i prašak za pecivo, te sve dobro izmiješajte. Jufke podijelite na dva dijela, pa ih redajte u prethodno podmazan pleh, ali tako da svaku premažete smjesom koju ste prethodno pripremili. Kada potrošite polovinu jufki, sve pospite orasima, pa nastavite isti postupak sa preostalom polovinom jufki. Pecite na srednjoj vatri oko 30 minuta. U međuvremenu pripremite agdu od preostalog šećera i vode. Gotov kolač prelijte agdom i ostavite da odstoji.

Vrijeme pripreme: 1,5 sat

Prosječna cijena jela: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se