Top 3 ljetnih napitaka

ljetni-napitci1

Uz visoke temperature i pojačanu tjelesnu aktivnost ljeti poželjno je u organizam tokom dana unijeti najmanje 2,5-3 l tekućine, a mi vam predlažemo da to pored vode budu različiti osvježavajući i zdravi napici.

Pripremila: Dragana Nižić

Ledeni čaj

Ledeni čaj sadrži mnogo vode, vitamina i minerala, podiže energiju i vitalnost, a neke vrste pomažu i u prevenciji i ublažavanju raznih zdravstvenih tegoba. Možete ga napraviti i skoro iz svih vrsta čaja koje se inače piju vruće. Najprije skuhajte čaj iz vrećice ili rinfuze na klasičan način, dobro ga ohladite i prije konzumacije mu dodajte led. Kao dodatak možete dodati i zaleđeno šumsko voće, komadiće svježeg voća, ploške limuna, narandže i listiće mente.

ljetni-napitci2

Limunada

Limun je gotovo sinonim za vitamin C, on sadrži raznolike i jedinstvene fitonutrijente koji imaju značajna antioksidativna i antibiotička svojstva, doprinosi zdravlju i ljepoti kože, te usporava starenje. Za pripremu limunade iscijedite sok 2-3 limuna, zasladite po želji i sve razrijedite s vodom. Dobro ohladite i poslužite uz kockice leda.

ljetni-napitci3

Smoothie

To su osvježavajući i hranjivi napici pripremljeni na bazi svježeg voća ili povrća, a konzumiraju se dobro rashlađeni uz dodatke kao što su zaleđeno voće, jogurt ili hladno mlijeko. Za pripremu najjednostavnijeg hranjivog napitka od šumskog voća u bledneru izmiksajte 200 g zaleđenog voća i 200 ml hladnog jogurta. Miksajte dok ne dobijete pjenušavi napitak i odmah poslužite.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se