Lonac za parno pripremanje namirnica (Steam Pot)

steamer-couscous-pot-msf-758

Istina je da ishranu određuje tempo života zbog čega danas mnogi svoje dnevne obroke svode na instant hranu koja zbog brzine i načina pripreme gubi većinu hranjivih i zdravih supstanci. Upravo je to razlog što se sve više domaćica okreće ka kuhinjskim pomagalima koja obezbjeđuju zdraviji način pripremanja, te smanjuju vrijeme provedeno u kuhinji.

Pripremila: Ines Mešević

Jedan od zdravijih načina pripremanja hrane je kuhanje namirnica u vodenoj pari. To je iznimno zdrav način pripreme namirnica jer hrana u tom slučaju zadržava sve hranjive nutrijente, te smanjuje masnoće. S ovim načinom kuhanja najbolji rezultati postižu se u namjenski oblikovanom loncu za kuhanje na paru koji je opremljen funkcijama za optimalnu pripremu različitih vrsta namirnica. Kuhanje na pari kao metoda pri pripremi hrane vjerojatno je nastala prije otkrića vatre, a naši su preci koristili vrele izvore i isparenja. Tako su u Kini pronađene posude za kuhanje na pari stare oko 3 000 godina.

I do 30 posto više vitamina

Mnogi koja ga imaju reći će da se prednost pripremanja hrane u loncu za parno kuhanje ogleda u tome što su namirnice sočnije i ukusnije, a mi ćemo dodati i da ovakvim načinom kuhanja ostaju sačuvani svi hranjivi sastojci, a reducirani oni štetniji. Namirnice pripremljene na pari ne gube ništa od svoga okusa, čak naprotiv - zadrže više i okusa i mirisa i boje. “Pariti” možete povrće, ribu, tijesto, rižu, voće, a sve te namirnice zahvaljujući funkciji Vitamin+ koju posjeduju noviji modeli i temperaturi koja vrlo brzo raste, zadržavaju 30 posto više vitamina u odnosu na pripremanje hrane u običnom loncu. U kuhalu za parno kuhanje možete pripremati različite vrste hrane, od svih vrsta povrća do knedli i mesnih obroka što ga čini vrijednim pažnje, ali i utrošenog novca. Lonac za parno kuhanje uveliko podsjeća na obični lonac za pripremu hrane, s tom razlikom što mu je unutrašnjost dizajnirana tako da pomoću pare kuha namirnice bez mogućnosti lijepljenja ili zagorijevanja. Radi na principu toplinske obrade namirnica pod utjecajem pregrijane vodene pare. Lonac za kuhanje na pari omogućava domaćicama brže pripremanje različitih jela, što je još jedan razlog više da postane inventar vaše kuhinje.

Iako naše srednjevropsko i mediteransko gastronomsko naslijeđe do sada nije poznavalo previše jela pripremljenih na ovaj način, danas se situacija drastično mijenja. Domaćice zahvaljujući adekvatnoj posudi za pripremu namirnica na ovaj način danas sve više jela pripremaju na pari, od knedli, povrća, mesa pa do krema za delikatne i profinjene deserte.

Više namirnica bez miješanja okusa

Također je idealan i za kuhanje više vrsta namirnica istovremeno. Noviji modeli lonaca sadrže i više odjeljaka, odnosno posuda za pripremanje više vrsta namirnica u isto vrijeme, pa je tako idealan za domaćice koje nemaju baš previše vremena za kuhanje, ali ipak svojoj porodici žele priuštiti zdrav i ukusan obrok svaki dan. Postoje kuhala na paru pomoću kojih možete pripremiti kompletan meni u isto vrijeme, u samo jednom krugu kuhanja, i to bez miješanja okusa različitih jela. To je moguće zahvaljujući odvojenim posudama. Novi modeli kuhala obično sadrže dvije korpe od nehrđajućeg čelika kapaciteta do 2,5 litra koja su zahvalna za pripremanje većih količina hrane. Kuhala pak sa dvostranim posudama za kuhanje odličan su izbor za domaćice koje imaju manjka prostora u kuhinji.

Pogodnost lonca sa dvostranim posudama za kuhanje je u tome što se može koristiti s obje strane - jedna strana je pogodna za pripremu jela od mesa i ribe sa različitim sosovima ili umacima, a druga najčešće za normalno kuhanje na pari. Noviji modeli kuhala također posjeduju i funkciju “Keep warm” koja se automatski aktivira na kraju kuhanja i koja održava toplotu pripremljene hrane sat vremena nakon završetka procesa kuhanja. Ovo kuhinjsko pomagalo stoga bi trebalo pronaći mjesto u kuhinji svake domaćice, jer osim što je pogodno za zdraviju pripremu hrane, štedi vrijeme i energiju. Uz visoku temperaturu i prisustvo vodene pare namirnice je dovoljno kuhati samo 10 -15 minuta, a ukoliko uz to pripremate i meso trebat će vam najviše 30 minuta.
Svaki lonac opremljen je staklenim poklopcem koji ne dozvoljava da voda ispari, te se namirnice kuhaju u vlastitom sosu, a pritom domaćica u svakom trenutku može provjeriti stanje, te kontrolisati tok pripreme.

Kuhala na paru su jednostavna za čišćenje, tako da vam je pripremanje hrane na ovaj način i u tom segmentu olakšano. Sve što trebate uraditi jeste nakon upotrebe izvaditi posude i saprati pod mlazom mlake vode ili u mašini za pranje suđa. Sve ovo proces kuhanja čini još ugodnijim i lakšim.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se