Jaja za Uskrs/Vaskrs

jaja

Jedan od najčešćih simbola Uskrsa/Vaskrsa su obojena jaja, koja simbolizuju novi život i Isusovo uskrsnuće. Svaka od boja ima neko svoje posebno značenje, a u nastavku vam donosimo i nekoliko prijedloga za vaše pisanice.

Pripremila: Dženana Hrlović

Značenje boja

Svaka boja ima neko svoje posebno značenje, baš kao i šare iscrtane na pisanicama. Crvena i najčešća boja predstavlja duhovnu budnost, radost života i ljubavi, a simbol je Isusovih muka, Božije ljubavi, nade. Simbol bijele boje je čistoća, rađanje i radost. Iako slične, žuta i zlatna imaju različita značenja, pa je žuta simbol nagrade i priznanja, ali i mladosti, dok zlatna ima simboliku duhovnosti i mudrosti. Ako vam na sam pomen plave boje prvo na pamet padne nebo, znajte da tu simobliku imaju i plavo obojena jaja, koja također simbolizuju istinu, vjernost i dobro zdravlje. I na kraju zelena predstavlja plodnost, zdravlje, nadu i bogatstvo, te je simbol pobjede života nad smrću.

Gusto savjeti za prirodno obojena jaja:

Danas, kada u svemu težimo da se vratimo prirodi, prirodno obojena jaja za Uskrs i Vaskrs sve su traženija. Potražili smo recepture za njihovu jedinstvenu pripremu na prirodan način:

Jaja u mermernim šarama

Priprema: Ljuske crnog luka i listove špinata isijecite na manje komade, ali ih stavite u odvojene posude. Polovinu sirovih jaja najprije umotajte u nekoliko komada ljuski crvenog luka, a potom u aluminijsku foliju. Stavljajte ih u šerpu sa hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta, dok voda ne  proključa. Sa preostalom polovinom jaja napravite isto samo ih umjesto ljuski luka umotajte u komadiće špinata, pa u aluminijsku foliju, te skuhajte. Na ovaj način boje će se različito rasporediti po jajima, pa će imati fine mermerne šare.

Gusto extra savjet: Ukoliko želite da vam boje budu intenzivnije koristite i biljke intenzivnije boje, pa tako umjesto ljuske crvenog luka možete upotrijebiti cveklu, svježu ili konzerviranu.

U bojama crnog vina

Priprema: U posudu za kuhanje naspite onoliko vina koliko je dovoljno da prekrije jaja (ali jaja još nemojte stavljati unutra). Zagrijavajte dok vino ne proključa, a potom dodajte jaja. Smanjite vatru na srednju jačinu pa kuhajte 15-ak minuta. Potom odmah prebacite jaja u ledenu kupku. Ukoliko je boja previše svijetla, ohladite vino na sobnu temperaturu, pa vratite jaja unutra dok ne dobijete željenu nijansu.

Listovi i cvjetići kao ukras

Priprema: Pokvasite jaje, pa na njega pritisnite list ili cvijet po vlastitom izboru, ali tako da nabori budu okrenuti prema ljusci jajeta. Pridržavajući biljku prstom, jaje stavite u najlon čarapu, pa dobro zategnite i svežite čvor kako se biljka ne bi pomjerala. Na isti način nastavite redati jaja, dok ne napunite čarapu. Ovako pripremljena skuhajte u vodi kojoj ste dodali isjeckane listove crvenog kupusa, špinata, komadiće cvekle ili pak kamilicu, zavisno od toga koju boju želite dobiti. Za intenzivniju boju ostavite jaja da odstoje u vodi dok ne dobijete željenu boju.

Gusto extra savjeti: Ukoliko želite da jaja imaju vaš lični pečat, kupite tanke svilene vrpce u različitim bojama pa na taj način ukrasite jaja. Pisanice koje ste namijenili za poklone, možete prethodno zamotati u salvetu ili pak ukrasni papir pa zavezati vrpcom. Oni vještiji mogu prije bojenja napisati voskom i ličnu poruku osobi kojoj su obojena jaja namijenjena. Da bi jaja bila sjajnija, nakon bojenja i hlađenja premažite ih komadom slanine ili pak vatom namočenom u ulje.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se