Sarin gastro vodič, L’archetto, Rim

L'archetto, Via dell'Archetto 26, Rim, Italija, rezervacije: (+39) 6 678 9064

L'archetto, Via dell'Archetto 26, Rim, Italija, rezervacije: (+39) 6 678 9064

Mjesto u koje Rimljani dolaze na pastu

Svjetske metropole poput Rima pune su restorana, pizzerija i tratorija, pa je teško znati kuda se uputiti, posebno što se u mnogim od njih kriju zamke za turiste - osrednja hrana, male porcije, a visoke cijene. U Rimu ćete često naići i na vrlo uporne ugostitelje koji vas „nahvatavaju” još s ulice, uz vrlo slatkorječivu bujicu i strašno gestikuliranje rukama, pa nas je tako preporuka od pouzdanih prijatelja da večeramo u „L’archettu” spasila od gastro promašaja.

Piše: Sara Krajina Jazvić

Špageterija za Rimljane
Zgodno je ispalo i to što se L’archetto nalazi u blizini hotela u kojem smo odsjeli (Tritone) u centru Rima i u neposrednoj blizini fontane di Trevi. Do njega smo stigli ugodnom šetnjicom po staroj rimskoj kaldrmi, uz prethodno bacanje novčića u fontanu za sreću, a za potpuni romantični ugođaj nedostajala je samo nešto praktičnija obuća - štikle i kaldrma nikako ne idu zajedno, pa dame, imajte na umu!
U L’archetto smo obavili rezervaciju iz hotela neposredno prije dolaska, mada nam rekoše da rezervacija nije nužna. Stolova ima dovoljno, premda u prvi mah restoran se čini manjim nego što jeste jer gornji sprat i nije nešto velik, ali donji zato ima nekoliko uzdužno povezanih prostorija koje podsjećaju na podrumske katakombe od stare cigle. Također, ovdje je smjena gostiju nevjerovatna - samo što jedni odu, drugi dođu, i tako sve do 1h iza ponoći. Ovo je prava „kota” za Rimljane i turista gotovo i nema, pa ljudi dođu da dobro pojedu i odu dalje svojim putem, bez prevelikog zadržavanja. Interijer nije ni po čemu poseban, sa starim stolovima i stolicama te retro posterima po zidovima, ali uostalom osnovni adut ove špageterije i nije uređenje već hrana.

Jelovnik velik kao knjiga

Jelovnik velik kao knjiga

Špagete na preko 140 načina
L’archetto i u samom natpisu na ulazu sadrži opis „špageterija” pa tako ne čudi što ovdje možete probati špagete na oko 140 načina! Jelovnik je velik poput knjige - samo za umake za špagete potrošili su 8 stranica - pa nam je trebalo dobrih 10-15 minuta da se odlučimo šta bismo naručili. Dok listamo opširni jelovnik, naručili smo foccacciu da nam utoli glad koja je stigla jako brzo, a koju smo pojeli još brže, pa smo potom naručili još jednu. Odabir paste ovdje je stvar ukusa i trenutnog raspoloženja, a mi smo se još odlučili i za jedno mesno glavno jelo na nas dvoje, scaloppine sa gorgonzolom, koji su kao i pasta bili sjajni. Dvije porcije špageta, dvije foccaccie, scaloppine, boca kućnog Chiantija, flaša vode, dva deserta i dva espressa na kraju smo platili oko 90 eura, uključujući servis.

Ocjena
L’archetto je zaista ugodna mala kota, nepretenciozna, puna dinamike i restoranske vreve, u koju vole zaći autentični Rimljani na dobru „brzu” klopu na talijanski način, bez pretjeranog zadržavanja. Ukoliko naručite samo pastu, cijene su pristupačne za rimske pojmove (cca 7-18 € po porciji, ovisno o vrsti tjestenine), a ni kućni Chianti nije bio loš (oko 15 €). Porcije su također vrlo poštene, pa ako niste strašno gladni, jedna pasta je dovoljna. Usluga je bila dosta dobra i brza, premda su konobari zbog velike gužve bili vidno rastegnuti na sve strane, ali nekako su stizali obratiti pažnju na nas i pružiti nam finu uslugu. Primijetili smo da imaju i nekoliko stolova vani, pa vjerujem da je ugodno tu sjesti za lijepog dana, prije ili poslije posjete prelijepoj fontani di Trevi. Ako želite probati dobre špagete i iskusiti pravu rimsku ugostiteljsku atmosferu, onda svakako navratite u L’archetto.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se