back to top

Simboli nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa

Zastave su više od običnih komada tkanine koji vijore na vetru. One su simboli nacionalnog ponosa, istorije, kulture i identiteta naroda koji žive pod njima. Svaka zastava ima svoju jedinstvenu priču i simboliku, odražavajući duh nacije koju predstavlja. U ovom članku istražićemo značenje i istoriju nekih od najpoznatijih zastava sveta.

Američka zastava: “Zvezde i pruge”

Američka zastava, poznata kao “Zvezde i pruge”, jedna je od najprepoznatljivijih na svetu. Sastoji se od 13 crvenih i belih pruga koje predstavljaju originalnih 13 kolonija koje su se oslobodile britanske vlasti, i 50 zvezda koje simbolizuju trenutnih 50 saveznih država. Ova zastava je simbol slobode i demokratije, a njen dizajn se menjao tokom istorije kako su se dodavale nove države.

Britanska zastava: “Union Jack”

“Union Jack” kombinuje elemente triju različitih zastava: engleske, škotske i irske. Njeno ime potiče od latinske reči “junctio”, što znači unija. Ova zastava simbolizuje ujedinjenje ovih triju zemalja pod jednom krunom. Crveni i beli krstovi na plavoj pozadini sada su prepoznatljiv simbol Ujedinjenog Kraljevstva.

Francuska zastava: “Tricolore”

Francuska zastava, poznata kao “Tricolore”, sastoji se od tri vertikalne trake – plave, bele i crvene. Ove boje simbolizuju parolu Francuske revolucije – slobodu, jednakost i bratstvo. Zastava je postala simbol nacionalnog jedinstva i ponosa, a njene boje su inspirisale mnoge druge zastave širom sveta.

Japanska zastava: “Nisshōki”

Japanska zastava, poznata kao “Nisshōki” ili “Sunce koje obeležava napredak”, prikazuje crveni disk na beloj pozadini. Crveni disk simbolizuje sunce, kao i ime zemlje – “Zemlja izlazećeg sunca”. Ova jednostavna, ali moćna zastava odražava japansku kulturu i tradiciju, kao i njihovu ljubav prema prirodi i harmoniji.

Indijska zastava: “Tiranga”

Indijska zastava, poznata kao “Tiranga”, ima tri horizontalne trake – šafran, belu i zelenu. U sredini je plavi točak sa 24 kraka, poznat kao Ašoka čakra. Šafran simbolizuje hrabrost i žrtvu, bela istinu i mir, dok zelena veru i plodnost. Ašoka čakra predstavlja pravdu i zakonitost.

Brazilska zastava: “Ordem e Progresso”

Brazilska zastava je jedinstvena sa svojom zelenom pozadinom, žutim dijamantom u sredini i plavim globusom sa zvezdama. Na globusu piše “Ordem e Progresso” (Red i napredak), što je moto utemeljen na idejama pozitivizma. Zvezde predstavljaju nebo iznad Rija de Žaneira na dan proglašenja Republike 1889. godine.

Zastave sveta su više od simbola državnosti; one su priče o narodima, njihovoj istoriji, kulturi i ideal

drugi upravo čitaju