Prženice

przenice

Pripremamo ih obično kada nam ostane nešto više „jučerašnjeg hljeba”, mada su omiljeni doručak na trpezama u našoj zemlji, pa i šire. Prženice je lako pripremiti, ali se ne preporučuje česta upotreba jer se prže u dubokom ulju, pa nisu baš najzdraviji izbor. Drugi naziv za prženice je francuski tost, mada se smatra da ovo jelo ipak potiče iz Španije.

Piše: Dženana Hrlović

Recept za francuski tost datira još iz srednjevjekovnog doba, ali su se prženice u Španiji pripremale još u 15. vijeku. Prvi put se spominju za vrijeme vladavine Henrika V u Engleskoj, kada su pripremane od ustajalog hljeba. Smatra se da je recept nastao još u 4. vijeku, u Rimu, a danas neodoljive prženice u različitim zemljama imaju posebne nazive. Tako ih u Kanadi nazivaju pain doré (zlatni hljeb), u Češkoj chleba v kožíšku (hljeb u malom ogrtaču), u Danskoj i Norveškoj arme riddere (siromašni vitez), u Južnoj Indiji i Šri Lanki Bombay toast, a u Škotskoj i Britaniji Gypsy toast. Ipak, najpoznatije su kao francuski tost (French toast), bez obzira da li su spremljene kao slano ili slatko jelo.

Jednostavna i kreativna priprema prženica

Prženice je lako pripremiti jer uglavnom u kući imamo sve potrebne sastojke: hljeb, jaja, mlijeko, ulje ili maslac i naravno - tavu. Sve ostalo je na vašoj mašti. U smjesu možete dodati malo meda ili pak vanilije, sok od koje narandže ili pak ribanog sira, ako više volite slanu hranu.

Presijecite ih dijagonalno, pospite šećerom i ukrasite svježim voćem, šlagom i listićima mente i osoba za koju ste ih spremali bit će oduševljena. Pokušajte i sa vlastitim eksperimentima, kao što su recimo prženice od integralnog hljeba ili pak one sa dodatkom grožđica, ukrasite ih sjemenkama, prezlom ili mueslijem, izradite oblike uz pomoć kalupa za sitne kolače, poslužite sa srcolikim jagodama i spremili ste simpatičan obrok za Valentinovo. Pretvorite obične, svakodnevne prženice u vrhunski desert i iznenadite drage ljude svojom kreativnošću! Prženice su zaista praktičan obrok.

Gusto zanimljivost: Francuski tost u Brazilu spremaju za Božić, Uskrs i Novu godinu kao desert, a kao božićna slastica pojavljuje se i na portugalskim trpezama.

Prženice kroz meridijane

Iako smo ih navikli jesti kao slani obrok, u nekim zemljama su prženice zapravo slatki doručak, koji se najčešće posipa šećerom u prahu, pa ih tako u Kanadi najčešće služe sa javorovim sirupom. U Škotskoj se služe sa izrezanim kobasicama, kao sendvič, dok u Indiji u smjesu za pohovanje dodaju i chili, te isjeckani luk. U Italiji prženice spremaju sa mozzarellom, u Mađarskoj se uz prženice služi luk, paradajz, majoneza ili kečap. Ipak češće se služe slatke, pa ih u Grčkoj prave sa šećerom, cimetom ili pak džemom, a u Njemačkoj dodaju vanila sos ili džem od šljiva. U Francuskoj, Belgiji, New Orleansu i Kongu, prženice se zovu pain perdu, što u doslovnom prevodu sa francuskog znači “izgubljeni hljeb”. Iako u samoj pripremi nema velike razlike u odnosu na svjetske recepte, većina ljudi se slaže da je pain perdu najukusniji, te zapravo jedini „pravi” francuski tost. Kod pripreme pain perdu-a u smjesu jaja i mlijeka se dodaju i cimet, šećer i vanilija, a tradicionalno se služi posut šećerom u prahu, sa džemom kao prilogom.

I ovoga puta pripremili smo vam nekoliko neobičnih recepata za ovaj omiljeni doručak.

Gusto recepti za prženice:

Mađarske prženice sa sirom

Sastojci: 10 kriški hljeba, 300 ml mlijeka, 200 g trapista, 100 g brašna, 4 jaja, 300 g naribanog sira, 300 g masti za prženje

Priprema: Svaku krišku hljeba dijagonalno presijecite na pola. Potom ih potopite u mlijeko i pažljivo iscijedite između dlanova. Trapist isijecite na 20 kriški, te između dvije polovine hljeba stavite po dva komada trapista. Dobro pritisnite da se prilikom prženja polovine ne bi razdvojile. Ovako pripremljene sendviče uvaljajte najprije u brašno, potom u jaja i naribani sir, pa pržite u većoj količini dobro zagrijane masnoće s obje strane.

Prženice sa salatom od tunjevine

Sastojci: 1 konzerva tunjevine, 1/3 šolje sitno isjeckanog celera, ¼ šolje majoneze, 2 kašičice limunovog soka, malo soli i bibera, 8 kriški hljeba, 2 jaja, ½ šolje mlijeka, 3-4 kašike maslaca

Priprema: U posudi pomiješajte tunjevinu, celer, majonezu, sok od limuna, so i biber. Na 4 kriške hljeba rasporedite ovu smjesu, pa ih pokrijte sa preostalim kriškama hljeba. Potom svaki, od ovako pripremljenih sendviča dijagonalno presijecite na pola. U drugu posudu umutite jaja sa mlijekom, te ih posolite. Sendviče potopite u smjesu jaja i mlijeka, te ih pržite na dobro zagrijanom maslacu sa obje strane dok ne porumene. Po želji, preko salate od tunjevine (prije prženja) između kriški hljeba možete staviti i listiće trapista.

Štapičaste prženice

Sastojci: 8 kriški hljeba, so, 2 jaja, ½ šolje mlijeka, ulje za prženje, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Svaku krišku hljeba isijecite po dužini na tri dijela. U dublju posudu pomiješajte jaja, ulje i so, pa u tu smjesu potopite štapiće koje ste napravili od hljeba. Pržite s obje strane u dobro zagrijanom ulju, dok ne porumeni. Prženice pri serviranju pospite šećerom u prahu, te poslužite sa džemom od malina i pekmezom od šljiva.

Prženice sa čokoladom

Sastojci: 3 jaja, ¾ šolje mlijeka, 1 kašika šećera, malo soli, 1 kašika maslaca, 8 kriški hljeba, 100 g čokolade za kuhanje

Priprema: U većoj posudi umutite jaja, mlijeko, šećer i so. Rastopite maslac u tavi na srednjoj temperaturi. Kriške hljeba narežite dijagonalno na polovine, pa ih potopite u smjesu od jaja i mlijeka. Stavite ih u tavu, pa na svaku od polovina stavite po komad čokolade, potom uzmite još dvije polovine kriški hljeba, potopite i njih u smjesu, pa stavite preko polovina u tavi, tako da dobijete trokutaste sendviče. Pritisnite viljuškom po rubovima kako bi se slijepili. Pržite oko 3 minute sa svake strane, dok ne porumene. Ostatak prženica pripremite na isti način. Služite toplo.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se