back to top

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

Planetarna popularnost joge eksponencijalno raste iz godine u godinu i ovaj trend i te kako je vidljiv i u našoj zemlji.

Pravi cilj joge zapravo je samospoznaja, odnosno pronalazak unutrašnjeg mira, slobode i prosvetljenja oslobađanjem uma od svakodnevnih briga, patnji, strahova i svih stega koje nas okružuju.

Procene kažu da širom sveta više od 300 miliona ljudi redovno vežba jogu, a od tog broja čak 72 odsto predstavlja ženska populacija.

Ipak, joga je svakim novim danom sve popularnija disciplina i među muškarcima koji shvataju sve njene benefiti i prednosti u odnosu na neke tradicionalne vežbe, treninge i sportove.

Važno je istaći da ovi procenti važe na nivou svetske populacije, a da je u Indiji, državi u kojoj je joga nastala, popularnost joge između muškaraca i žena negde na nivou 50 – 50.

Ovo su samo neke zanimljivosti vezane za jogu, a ukoliko nastavite sa čitanjem ovog članka saznajte Top 5 interesantnih činjenica i verovanja koja se tiču upravo joga kulture.

Joga
Joga - tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

Joga je stara najmanje 5 hiljada godina

Iako popularnost joge i naročito novac koji se oko joge okreće raste iz dana u dan, njena tradicija datira iz drevnih vremena ljudske civilizacije.

Prvi zapis o jogi potiče iz prve od četiri svete knjige indijskih Brahmana koje su poznate kao Vede. Rigveda je nastala između 1500 i 1000 godina pre nove ere, a Indijci veruju da su se vedska učenja prenosila usmeno još od drugog milenijuma pre nove ere.

Iako joga ima ovako neverovatnu dugu tradiciju, samoproklamovani moderni i civilizovani Zapadni svet jogu je počeo da razume i usvaja tek sredinom 18. veka kao kontraudar procesa kolonizacije.

Joga se danas na Zapadu praktikuje iz više različitih razloga, a osim dobrih vežbi za fizičku kondiciju i zdrav osećaj u telu, joga se u ovom “modernijem” delu planete sve više praktikuje zbog ogromne dominacije materijalnog u odnosu na duhovni aspekt i praznine u duši običnih ljudi.

Joga dakle nije samo deo trenutne mode i sasvim sigurno neće nestati kada njena popularnost počne da pada. Do tada, treba sačekati i videti gde je njen vrhunac.

Joga
Joga - tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

Joga je odlična za Vaše zdravlje

Joga, dakle, nije samo neki novi fitnes trend. Mnogi su rešili mnoge zdravstvene probleme upravo zahvaljujući revnosnom praktikovanju joge i usvajanju nekih njenih bazičnih principa.

Primer gde je joga pokazala izuzetnu uspešnost je u snižavanju visokog krvnog pritiska. Ovaj benefit joge potiče pre svega zbog vežbi pravilnog i dubokog disanja.

Joga nas uči kako da polako i duboko dišemo, da osećamo svoj uzdah i izdah, čime se povećava aktivnost simpatičkog nervnog sistema i stimuliše aktivnost vagus nerva. Ovakvo disanje pomaže u snižavanju nivoa stresa, podizanju koncentracije i svesnosti svog telesnog bića.

Svako ima određeni broj udisaja u svom životu

U ovaj zanimljiv princip veruju tradicionalistički indijski učitelji joge. Prema ovom mišljenju, ukoliko usporite svoje disanje uštedećete svoje “dahove” i na taj način ćete produžiti svoj život.

Poznati jogi mistik Sadguru, koji je prošle godine posetio Beograd, propagira tezu da su naš dah i planetarni ciklusi u bliskoj povezanosti. On tvrdi da prosečna osoba živi 84 godine, kao i da ima 15 udaha u minuti. Po ovoj računici to je 21.600 udaha u toku jednog dana.

Na osnovu ove računice, on veruje da ukoliko možemo broj udaha u minuti smanjimo na 12 to bi značilo da ćemo živeti punih 108 godina. Ukoliko bi, pak, broj udaha smanjili na 9 u minuti, onda bi životni vek trajao čak 124 godine.

Ukoliko želite da proverite ovu teoriju, možete krenuti sa jogom i vežbama disanja, a onda kasnije možete svedočiti iz sopstvenog iskustva da li je ovo verovanje blisko istini.

Joga
Joga - tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

Joga Vas podmlađuje

Poruka koja se često nalazi uramljena na zidovima studija joge glasi: “Joga je fontana mladosti – mlad si onoliko koliko ti je kičma fleksibilna”.

Ova parola nije tek tako nastala.

Joga pomaže da održavate zdravlje kičme i njenu fleksibilnost, a ima višestruke koristi kod mnogih zdravstvenih problema.

* Štiti kosti i kičmu

* Pojačava cirkulaciju

* Jača imunitet

* Snižava visok krvni pritisak

* Poboljšava funkciju pluća

* Preventivno deluje kod mnogih oboljenja

* Povezuje Vas sa unutrašnjim JA, čineći da jasnije osećate potrebe sopstvenog organizma

Takođe, prema istraživanju Nacionalne medicinske biblioteke SAD-a joga i meditacija su učinkovite u usporavanju procesa starenja.

Kako se ponašamo na podlozi za jogu, tako se ponašamo i u stvarnom životu

Oprema za jogu nije neophodna za praksu, ali je može olakšati i načiniti znatno komotnijom.

Naročito se to odnosi na prostirku koju možemo nositi svuda sa sobom i vežbati jogu svakoga dana, pa i u dane odmora.

Načini na koje se ponašamo dok se nalazimo na strunjači zapravo su ogledalo na koji način ćemo se nositi sa negativnim i pozitivnim iskustvima u našim životima.

Važno je naučiti živeti u sadašnjem trenutku, a kada naučimo da budemo prisutni na prostirci to će nam mnogo pomoći da ostanemo fokusirani i potpuno prisutni i na svom radnom mestu, u druženju sa prijateljima ili članovima svoje porodice.

Joga nas uči da iskazujemo ljubav i otvaramo srce, da prikazujemo ljubaznost prema svima onima kojima je ona neophodna.

Kada sedimo na prostirci, kada nam je neudobno i kada prihvatamo svoju nelagodu, to će nas ojačati i daće nam snage da se suočimo, da prihvatimo i da “sedimo” sa neprijatnostima u svakodnevnom životu.

Tada možemo razmisliti i shvatiti zašto je ona uopšte tu kraj nas.

A ego, taj motor i kočničar, kada naučimo da ga puštamo i kontrolišemo tada naša istinska transformacija zaista može da počne.

Preporuka:

drugi upravo čitaju