back to top

7 neprijatnih, ali ključnih pitanja o vašim elegantnim cipelama

Elegantne cipele savjeti za odabir cipela koje su dobra za vaša stopala

Pomeri se, Keri Bredšou – te šiljaste štikle i stilizovane patike možda ipak nisu vredne bolova.

Kada je reč o cipelama, i muškarci i žene podjednako će tragati za tim savršenim parom obuće koji mogu da nose svakodnevno ili čak samo za tu posebnu priliku. Ali, treba biti vrlo oprezan, kaže podijatrijski hirurg Georgina Botek.

Dr Botek deli savete i odgovara na najčešća pitanja o izboru odgovarajućih cipela koje su dobre za vaša stopala — i vaše zdravlje generalno.

Mogu li vam štikle izazvati čukljeve?

Ne nužno, ali mogu učiniti vaš nožni palac pocrveni i upali se.

Iako potpetice neće uzrokovati razvoj čukljeva, često mogu ubrzati taj proces. Čukljevi su stanje koje obično nasleđujete i često se javlja kada imate ravno stopalo i zategnutu petu.

Potpetice mogu zategnuti vaše pete i povećati pritisak na prednji deo stopala. Ovo uzrokuje bol preopterećenjem metatarzalnih glava, koje su kosti ispod loptice vašeg stopala. Ovo stanje se naziva metatarsalgija ili kapsulitis. Ako imate neurom, zadebljano nervno tkivo između prstiju, nošenje potpetica će pogoršati bol.

Elegantne cipele

Da li su cipele sa šiljastim vrhom loše za vas?

Da… Pametno je izbegavati kupovinu bilo koje obuće koja vam je zategnuta oko prstiju – bilo da su u pitanju štikle, ravne cipele ili patike. Nošenje uskih cipela, čak i samo u retkim situacijama, može izazvati iscrpljujuće neurome ili burzitis, što je upala zaštitnih kesa koje okružuju zglobove na vašim stopalima.

Visoke potpetice vrše pritisak na metatarzalne kosti u nogama, kao i na donji deo leđa. Vremenom, nošenje cipela sa visokom potpeticom takođe funkcionalno skraćuje mišiće i tetive na zadnjem delu nogu.

Elegantne cipele

Ali, koliko visoko je previsoko?

„Najbolje potpetice su one manje od pet centimetara“, kaže dr Botek. „Ako nosite ultravisoke potpetice, izbegavajte da ih nosite danima uzastopno ili duže od četiri sata. Sandale ili cipele sa platformom su prijatnije za stopala od uske obuće sa visokom potpeticom.”

Obradujte svoje noge kad god možete birajući cipele koje podržavaju celo stopalo. Ako vam cipele stiskaju prste, nastavite da tražite dalje. Dobre cipele ne samo da ublažavaju bol u peti i stopalima, već sprečavaju buduće probleme sa nogama, poboljšavaju držanje i olakšavaju pritisak na kolenima, kukovima i leđima.

Uske cipele takođe mogu pogoršati čukljeve sa unutrašnje ili spoljašnje strane vaših stopala. Pomeranjem telesne mase napred, pete mogu dovesti do bolova u donjem delu leđa dok se mišići kičme i kuka prilagođavaju. Dodatni pritisak na unutrašnju stranu kolena može dovesti do artritisa. Ako imate bol u donjem delu leđa ili artritis, kupite cipele koje će podržavati luk stopala.

Zaključak – Izbegavajte cipele koje su uske i stežu prednji deo stopala.

„Iako izbegavanje štikli do kraja života nije baš realno, rezervišite ih za posebne prilike i izbacite ih kad god možete“, kaže dr Botek. „Šiljaste štikle su najgore za stopala, dok klinaste pete pružaju bolju podršku, posebno ako imate plantarni fasciitis ili upalu Ahilove tetive.“

H2 Da li su baletanke bolje od štikala?

Neke baletanke imaju dobru podršku za luk stopala, u zavisnosti od brenda. Morate pažljivo da pregledate obuću koju planirete da nosite, da biste bili sigurni da ima dobar luk i da čvrsto drži bočne delove stopala.

„Nikada nije na odmet ubaciti anatomske uloške, ali imajte na umu da originalni uložak morate izvaditi“, kaže dr Botek. „Koristite uloške koji će ispuniti celu cipelu i koji imaju čvrst luk i neće se lako nagužvati.“

Preporučuje se da uloške ne kupujete u apoteci, već da ih naručite kod obućara koji će ih izraditi spram vaših stopala i obuće.

„Upozorenje – Ako imate ravne tabane ili visok luk stopala, baletanke vam nikada neće pružiti dobru stabilnost“, upozorava dr Botek. „Kada kupujete ravne cipele uverite se da imaju dovoljno prostora za uložak ili potražite one sa ugrađenom potporom za luk – posebno ako imate nizak ili visok luk stopala. Tanke baletanke će pojačati bol u luku ili prednjem delu stopala jer ne pružaju potrebnu stabilnost.”

Elegantne cipele
7 neprijatnih, ali ključnih pitanja o vašim elegantnim cipelama

Da li su japanke dobre za stopala?

Ponekad. Japanke koje imaju deblje đonove i dublje jastučiće mogu biti dobra opcija tokom najtoplijih dana. Ipak, budite oprezni. Hodanje u japankama na velike udaljenosti ili brzi tempo mogu biti opasni. Mnogi padovi i lomovi se dešavaju upravo u obući sa otvorenim prstima ili petom.

„Generalno govoreći, japanke čuvajte za plažu“, kaže dr Botek.

Da li će vam cipele bez potpore za luk učiniti stopala ravnim?

Godine i povećanje telesne mase mogu dobrineti razvoju ravnih tabana kod odraslih i istina je da obuća bez potpore za luk stopala neće baš pomoći.

Iako je genetika glavni faktor u razvoju ravnih stopala, nošenje cipela sa lošom podrškom za luk tokom dužeg vremenskog perioda može doprineti nastanku ovog deformiteta.

S druge strane, dobre potporne cipele mogu usporiti razvoj ravnih stopala, ali generalno neće zaustaviti proces u potpunosti. Cipele sa ravnim ili mekim đonom mogu dovesti do bolova u peti i plantarnog fasciitisa, dok one koje otkrivaju kožu mogu izazvati žuljeve.

„Potražite cipele koje pokrivaju vaša stopala i imaju čvrst uložak“, kaže dr Botek. „Nije dobro ako svoju obuću možete da zgužvate kao harmoniku“.

Da li cipele koje nosite utiču na vaše telo?

Da, nošenje potpetica pomera centar vaše telesne mase ka prednjem delu tela. Ovo može izazvati dodatno opterećenje vašim zglobovima kolena i kuka, pored onog što vrši na prednji deo stopala.

S druge strane, ravne cipele ili japanke sa tankim đonom imaju suprotan efekat, pomerajući centar telesne mase unazad. Ovo takođe utiče na vaše kukove i kolena i može izazvati bol u svodu stopala, tendonitis i probleme sa Ahilovom tetivom.

Prilikom kupovine, birajte cipele čija anatomija odgovara vašim stopalima. Deo za prste treba da bude zaobljen ili ovalan i da prati oblik vaših stopala. Ako je deo za prste suviše uzak, to može pogoršati čukljeve i uzrokovati kurje oko ili uklještenje nerva. Između vašeg najdužeg prsta i vrha cipele trebalo bi da bude slobodnog prostora.

„Kvalitet obuće koju nosite postaje još važniji kako starite“, kaže dr Botek. „Kako stopala stare, jastučići tabana koji obezbeđuju prirodnu amortizaciju se troše. Starijim osobama preporučuje se da patike nose čak i po kući.”

Kako da izaberem patike za trčanje i patike za hodanje?

Udobnost je ključna, a sa toliko različitih tipova i stilova patika za trčanje i hodanje, može biti izazov pronaći savršeni par.

„Proizvođači obuće sve više svojih tehnoloških resursa ulažu u patike za trčanje“, kaže dr Botek. „Bolja tehnologija znači i bolju podršku za vaša stopala. Sada postoje i patike za džoging dizajnirane posebno za ljude sa visokim lukovima, kao i za one sa ravnim tabanima.“

Izbegavajte da kupujete patike samo na osnovu izgleda. Ako je izvodljivo, idite u prodavnicu specijalizovanu za sportsku obuću. Kvalifikovani zaposleni kroz kratak razgovor o vašim sportskim navikama mogu vam pomoći da pronađete model koji će vam najbolje odgovarati.

A nakon što potrošite brdo para na nove patike, poželećete da ih nosite zauvek. Ipak, ključno je redovno menjati obuću, pogotovo onu koju koristite za sport.

„Zavisi od toga koliko stojite i hodate u njima“, kaže dr Botek. „Cipele za hodanje koje najčešće koristite menjajte najmanje jednom godišnje, ali ako ste aktivniji, svoje patike za sport moraćete da menjate svakih tri do šest meseci.“

Zaključak

Priznajemo, teško je odoleti svim tim prekrasnim štiklama ili onim fanki, trendi cipelama o kojima pričaju svi ti silni modni stručnjaci.

„U redu je ponekada uskočiti u trendi ženstvene cipelice, ali nije pametno nositi ih redovno i tokom dužeg vremenskog perioda“, upozorava dr Botek.

Da biste pronašli cipele koje vam najjbolje pristaju, pažljivo ih isprobajte i imajte na umu da veličina obuće varira od brenda do brenda. Za najbolji uvid isprobajte ih na kraju dana, jer stopala otiču nakon celodnevne upotrebe. Ako ste onlajn kupac, obavezno isprobajte cipele kada ih dobijete — i nemojte se plašiti da ih vratite ako vam ne odgovaraju.

Na kraju, ne ignorišite bolove. Ako vas bole noge kada se vratite kući s posla, nemojte to olako pripisati napornom radnom danu. Ako redovno osećate bol u stopalima, pozovite svog lekara.

„Bol u stopalu nije normalna pojava“, kaže dr Botek. „Dok se neki pacijenti plaše komplikovanih operacija, lečenje može biti jednostavno. Češće predlažemo operaciju na vašim cipelama nego na stopalima.”

Preporuka:

drugi upravo čitaju