back to top

Finale ABA lige i ove godine pod senkom sukoba “večitih”

Košarkaši Partizana su ostvarili ubedljivu pobedu nad ekipom Cedevite Olimpije rezultatom 90:71 u utakmici koja se održala u “Areni”. Ova pobeda je omogućila Partizanu da se plasira u finale ABA lige u kome i ove sezone gledamo beogradske večite rivale Partizan i Crvenu zvezdu.

Crveno-beli su u polu-finalnoj seriji savladali ekipu podgoričke Budućnosti sa ukupnim skorom od 2:0 i tako sebi obezbedili mesto u finalu. No, u međuvremenu je kao i mnogo puta do sada krenuo rat saopštenjima između beogradskih rivala i veliko je pitanje da li će se finalna serija ABA lige uopšte igrati. Verovatno ni jedna kladionica na svetu ne može da sa sigurnošću predvidi ishod ovog sukoba, ali nadajmo se da će rukovodstva dva kluba naći zajednički jezik i da ćemo uživati u još jednom duelu večitih.

Finale ABA lige
Finale ABA lige i ove godine pod senkom sukoba “večitih”

Cedevita Olimpija nije bila lak protivnik Partizanu

Izabranici Željka Obradovića su sjajno startovali u odlučujućem meču protiv tima iz Ljubljane, stekavši dvocifrenu prednost svega četiri minuta nakon početka igre. Međutim, nakon snažnih napada Smailagića i Madara, gosti su se uspeli vratiti u igru zahvaljujući izuzetnom učinku Matkovića.

Vremenom su gosti počeli ulaziti u svoj ritam, a ključni trenutak desio se kada je Rebec postigao sjajnu trojku sa devet metara udaljenosti, a potom položio loptu posle odličnog prodora. Alibegović je nastavio seriju poena za goste i izjednačio rezultat.

Nakon tog trenutka, igrači Partizana su pokazali znatno bolju igru u odbrani. Lesor je praktično zaustavio Rebeca, dok su Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli uspešno pogađali iz različitih pozicija. Posebno se istakao kapiten Parnog valjka koji je u završnici druge četvrtine postigao trojku, donoseći timu dvocifrenu prednost na poluvremenu.

Partizan je nastavio dominaciju i u drugom poluvremenu, a Džejms Naneli je sa četiri uzastopna poena prekinuo tišinu crno-belih na početku treće četvrtine. Gosti su imali poteškoća u pronalaženju rešenja protiv disciplinovane igre Parnog valjka u odbrani, te su poene uglavnom postizali sa slobodnih bacanja. Pred poslednju četvrtinu, domaći tim je imao prednost od 12 poena.

U četvrtoj četvrtini, Partizan je čak povećao svoju prednost na 28 poena, tako da je pitanje finaliste ABA lige bilo rešeno mnogo pre završnog zvuka sirene. Prva dva meča u seriji su bila sušta suprotnost ovome. Partizan se, kao u mečevima sa Real Madridom u Euroligi mučio sa šutevima za tri poena i lošim procentom ubačenih slobodnih bacanja.

Čini se da je tim Željka Obradovića u mečevima koje je igrao nakon ispadanja iz Eurolige pokazao sve svoje slabosti. Crno-beli se loše nose sa zonskom odbranom protvnika, što je šansa koju će crveno-beli sasvim sigurno pokušati da iskoriste u finalu.

Finale ABA lige
Finale ABA lige i ove godine pod senkom sukoba “večitih”

Crveno-beli nikad lakše do finala

Ekipa Crvene zvezde je prva koja se plasirala u finale AdmiralBet ABA lige. Prva utakmici u seriji je završena pobedom tima iz Beograda na domaćem terenu sa 93:55. Crveno-beli su ponovno pokazali dominaciju nad ekipom Budućnosti u Podgorici na kraju drugog meča slavili rezultatom 97:56.

Prva četvrtina je bila napeta, a čak je Budućnost bila bolji rival. Međutim, kada je tim Duška Ivanovića “zagrejao motore”, ekipa sa Malog Kalemegdana je ostavila Podgoričane u prašini. Prednost Crvene zvezde je konstantno rasla, dok je Budućnost bila nemoćna. O tome svedoči činjenica da je trener domaćina, Petar Mijović, iskoristio sva tri tajm-auta u drugom poluvremenu za samo četiri minuta igre.

Finale ABA lige
Finale ABA lige i ove godine pod senkom sukoba “večitih”

Najefikasniji igrač u redovima aktuelnog šampiona regionalnog takmičenja bio je Luka Mitrović sa 17 poena, dok je Filip Petrušev postigao 14 poena. Nemanja Nedović je dodao 13 poena, Hasan Martin 12 poena, a Luka Vildoza upisao 10 poena. Ovo su momci koji će u finalnoj seriji pokušati da se suprostave timu Željka Obradovića.

Raspored finalne serije ABA lige izazvao je tenzije između Partizana i Zvezde, s obzirom na to da su se odlučili da prvo igraju finale nacionalnog šampionata pre nego što se pridruže ABA ligi. Zvezda je oštro reagovala na tu odluku, potvrđujući da će se prikloniti domaćem takmičenju. Ovo je izazvalo novi „rat saopštenjima“ između večitih rivala, koji nikome ne ide na ruku.

Podsetimo, finale ABA lige je važno jer to jedan od glavnih faktora koji odlučuje ko će naredne godine igrati Euroligu. Regionalna liga ima pravo na jednu specijalnu pozivnicu, koja bi po pravilu trebala da pripadne osvajaču lige. Partizan je prošle godine igrao Euroligu jer se u njoj nisu takmičili klubovi iz Rusije, pa su organizatori odlučili da pozivnicu upute još jednom timu iz našeg regiona.

Preporuka:

5 tajni sportskog klađenja

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

drugi upravo čitaju