Kako pravilno sačuvati suhe kolače

suhi-kolaci-1

Predpraznično vrijeme sa sobom donosi jedinstveni ugođaj na koji su mnogi čekali tokom cijele godine, a priprema kolača poseban je doživljaj. Iz kućne radionice tada izlaze najfiniji primjerci, a kako se tradicionalno pripremaju najčešće oni suhi, donosimo vam savjete kako da ih sačuvate do kraja praznika.

Pripremila: Dragana Nižić

suhi-kolaci

Kalendar skladištenja

Suhe kolače je najbolje pripremiti nekoliko dana prije praznika, kako bi razvili svoju aromu i malo omekšali, a preporuka je da ih se čuva u zatvorenim limenim ili kartonskim kutijama, uz jednu otvorenu kesicu vanilin šećera.

Slatki kruh i voćni kruh možete čuvati zatvorene u aluminijsku foliju ili u vrećicama za zamrzavanje na suhom i tamnom mjestu, do 5 sedmica.

Medenjake i paprenjake treba sortirati po vrsti i čuvati u dobro zatvorenim limenim kutijama do 4 sedmice.

Kekse od prhkog tijesta (čajna peciva, sitni kolači, vanilin kiflice) čuvajte u dobro zatvorenim limenim kutijama do 3 sedmice.

Slastice od bjelanjaka (poljupci, makroni, zvjezdice s cimetom) čuvajte u zatvorenim kartonskim ili limenim kutijama do 2 sedmice, a biskvite u limenim kutijama na hladnom mjestu 8-10 dana.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se