Goveđa kocka

beefcube

Godine kulinarskih istraživanja i upoznavanja novih namirnica dovele su do toga da danas u kuhanju redovno koristimo kocku za juhu. Gusto tako i u ovom broju donosi korisne informacije o  kockama za juhu, a za sam kraj priče ostavili smo neprevaziđenu goveđu kocku. Ova kocka preovladava na našem tržištu i pored kokošije jedna je od najzastupljanijih kocki za juhu.

Piše: Ivana Jokić

Nema domaćice koja bar jednom u pripremi jela nije iskoristila prednosti ove kocke. Goveđa kocka sadrži goveđi mesni ekstakt ili goveđe meso, sušeno povrće i izbalansiran odnos biljne i životinjske masti. Samo goveđi mesni ekstrakt sadrži prirodni sastojak kao što je kreatin koji je važan dio energetskog sistema mišića i koristi se kao indikator kvalitetne goveđe kocke.

Sa kockom je brže

Sa goveđom kockom možete napraviti odličnu juhu. Ona se upotrebljava za mesne supe i sva druga jela koja imaju puni okus mesa. Da biste pripremili goveđu juhu potrebno je samo jednu kocku otopiti u pola litre kipuće vode i kuhati minutu ili dvije. Također, ova kocka se koristi i kao podloga za umake i mnoga jela od povrća i mesa. Uz pomoć goveđe kocke možete pripremiti sjajna jela sa rižom, zatim tjestenine, složence, kao i jela od divljači. Generalno, ukoliko želite nekom jelu poboljšati okus, pred kraj kuhanja kocku otopite u jelu i samo kratko prokuhajte.

Gusto zanimljivost: Prva supa u kocki je napravljena dugim kuhanjem mesnih sastojaka i povrća. Kada je tečnost isparila, ostala je čvrsta i ljepljiva masa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Gusto recepti s goveđom kockom:

Teleći medaljoni

Sastojci: 5 telećih medaljona, 3 oguljena paradajza, 1 goveđa kocka, malo limunovog soka i majčine dušice, 1 list lovora, 4 dl vode

Priprema: Posolite teleće medaljone i lagano ispecite na vrućem maslinovom ulju sa obje strane. Dodajte oguljeni paradajz narezan na komadiće, limunov sok, lovorov list, majčinu dušicu i goveđu kocku. Zatim prelijte vodom i pirjajte oko 15 minuta. Jelo možete poslužiti uz kuhanu rižu.

NUTRICIONISTA:

Goveđi file u umaku

Sastojci: 800 g goveđih fileta, 1 goveđa kocka, 2 kašike koncentrata paradajza, 1 kašika šećera, 50 g maslina, 50 g badema narezanih na listiće, 4 kašike maslinovog ulja, biber, so, ½ kašičice cimeta

Priprema: Goveđe filete narežite na odreske, malo ih rastucite, posolite i pobiberite. Pecite ih s obje strane oko 8 minuta. Na istoj masnoći kratko popecite bademe, dodajte masline narezane na četvrtine, šećer i koncentrat paradajza pa zalijte s oko 250 ml vode. Kad umak prokuha, umiješajte goveđu kocku, cimet i sve zajedno pirjajte još 15-20 minuta. Pečene odreske vratite u umak i kratko prokuhajte.

NUTRICIONISTA: Goveđe meso preporučuje se osobama oboljelim od anemije, djeci i trudnicama. Sadrži relativno visok postotak kolesterola. Pametno je koristiti lovor i kim kod goveđih jela, jer olakšavaju varenje.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se