Chefovi koji imaju sve

gordon-ramsay-hells-kitchen

Chef (eng.) = kuhar

Restorani u vlasništvu vrhunskih kuhara postaju vrhunski užitak, a u svijetu je sve više slavnih kuhara koji svoju ponudu ne žele ograničiti samo na gastronomiju, već su se pokazali kao više nego uspješni biznismeni koji svoje ime i slavu znaju dobro unovčiti. Neki su čak i uspješniji kao ugostitelji i poslovni ljudi nego kao kuhari. Poznati su, bogati, uvaženi, ljudi ih vole (ili mrze, u slučaju Gordona Ramsaya) - šta više mogu poželjeti?!

Piše: Adnan Učambarlić

Gordon Ramsay
Karizmatična TV pojava

Gordon Ramsay, bezobrazni, glasni i nepristojni, ali vrlo popularni Škot, počeo je raditi u restoranima u Londonu i Parizu, da bi 1993. dobio posao šefa kuhinje restorana Aubergine. Dvije godine kasnije donio je restoranu dvije Michelinove zvjezdice, ali kada se razišao sa sponzorima, napustio je Aubergine, i poveo sa sobom cijelo osoblje. Godine 1998. otvorio je prvi vlastiti restoran, Gordon Ramsay’s u Londonu, koji je brzo prepoznat kao jedan od najboljih na svijetu te mu je Michelin dodijelio tri zvjezdice. Zatim je otvorio još nekoliko hvaljenih restorana, no svjetsku je slavu stekao nastupima na britanskoj i američkoj televiziji. Njegovo izderavanje, napadi bijesa i opsjednutost savršenstvom priskrbili su mu nevjerovatnu popularnost kod anglosaksonske publike.

Jedan je od samo tri britanska kuhara koji ima restoran sa tri Michelinove zvjezdice (ostala dvojica su Heston Blumenthal i Alan Roux). Pet puta je osvojio nagradu Catey, najvažnije priznanje u britanskom ugostiteljstvu, a 2006. je proglašen najutjecajnijom osobom ugostiteljstva svoje domovine, pretekavši Jamieja Olivera. Nakon što je osvojio Francuze, Amerikance, Japance i ljubitelje običnih jela iz puba, odlučio se na otvaranje butik-hotela. S pogledom na Regent’s Park, njegov York & Albany vrlo je sofisticiran, a nadzire ga dugogodišnja Ramsayjeva poslovna suradnica i odlična kuharica, Angela Hartnett. Također, u partnerstvu sa Victoriom Beckham otvara restoran u Los Angelesu.

Vlasnik je restorana, hotela, pubova, prodavnica, kuharskih škola itd. širom svijeta. Samo u Engleskoj posjeduje 13 otvorenih lokala (Restoran Gordon Ramsay, Gordon Ramsay at Claridge’s, Petrus, Savoy Grill, Boxwood Café, Maze, Maze Grill, Foxtrot Oscar, Plane Food - aerodromskog restorana na londonskom Heathrowu o kojem smo pisali u prošlom broju, Murano, York & Albany, Nonna’s, The Warrington), a proširio se i na Evropu, Ameriku, Australiju, Srednji i Daleki Istok. Sve ukupno, Ramsey gospodari sa 27 objekata. Od 1996. stigao je napisati 20 knjiga, pretežno kuharica, a piše i kolumnu za The Times magazine.

Ramsay je i stalan gost na Forbesovoj listi najbogatijih celebrityja. Ove godine uprkos recesiji i nešto slabijem poslovanju nego inače, našao se na drugom mjestu, sa ’samo’ 7,5 miliona dolara zarade.

Georges Blanc

Francuz s dobrim nosom za hranu i vino

Legendarni kuhar Georges Blanc pretvorio je porodičnu, istoimenu zalogajnicu u veliki biznis u seocetu Vonnas u pokrajini Bourg-en-Bresse u istočnoj Francuskoj. Blanc nadgleda restoran koji ima tri Michelinove zvjezdice, hotel i spa te jedan od najboljih vinskih podruma na svijetu sa oko 130 hiljada boca. Blancova kuhinja je mješavina autentične tradicije i inovacije tokom cijele sezone. Ugođaj pojačava jedinstveno okruženje i uvijek topli doček porodice Blanc.
Georges Blanc rođen je 1943., kao četvrta generacija u porodici Blanc, koja uspješno vodi svoj restoran od 1872. Nakon školovanja i brušenja kulinarskog umijeća u nekoliko poznatih restorana, Blanc je počeo raditi sa svojom majkom. U dobi od 25 godina već je preuzeo mjesto šefa restorana. Uspio je prometnuti skromni porodični restoran u jedan od nosilaca Relais & Châteaux lanca. Njegovo ulaganje je polučilo ogroman uspjeh. Bio je finalist u Meilleur ouvrier de France (Najbolji francuski majstor) natjecanju u Parizu 1976., 1981. Michelinov vodič dodijelio mu je i treću zvjezdicu, dok ga je Gault Millau počastio zvanjem Kuhara godine.

Blanc je višestruki osvajač priznanja za najboljeg sommeliera Francuske, bio je jedan od kuhara G7 u Lyonu, a od vlasnika malene zalogajnice dogurao je do vlasnika gotovo čitavog Vonnasa. Autor je i koautor brojnih kuharica i drugih publikacija, a dobitnik je i najviših francuskih priznanja poput ordena Legije časti i sl. Godišnje izveze oko 150 hiljada boca vina vlastite proizvodnje.

Danas je Blanc kuhar i biznismen sa preko 200 uposlenih sa prometom od oko 22 miliona eura i platnom listom od skoro osam miliona.

Ferrán Adriŕ

Molekularni gastronom iz Seville

Ferrán Adriŕ jedan je od najpoznatijih kuhara na svijetu, Hacienda Benazuza El Bulli Hotel u španskoj Sevilji otvorio je kao sestrinsko domaćinstvo pokraj restorana El Bulli na farmi iz 10. stoljeća. Adriŕ se do sada našao na Timesovoj listi najutjecajnijih ljudi u 2004. godini, a glavni je kuhar restorana El Bulli, koji je na vrhu liste od Top 50 magazina Restaurant za najbolje restorane na svijetu u 2002., 2006. i 2007. godini.

Ferrán Adriŕ se danas smatra jednim od najboljih kuhara u svijetu, a zaslužan je i za razvoj molekularne gastronomije, novog stila kuhanja koji naučno istražuje mogućnosti hrane. Njegov restoran El Bulli godišnje prihvati oko 8.000 rezervacija, a primi ih preko milion, a sam Adriŕ je autor više uspješnih kuharica te bestselera Jedan dan u El Bulliju. O ciframa koje zarađuje se samo može nagađati.

Jamie Oliver

Omiljeni „goli kuhar”

Nemoguće je pisati o uspješnim chefovima i restoraterima, a da se ne spomene i čuveni ‘goli kuhar. Jamie Oliver počeo je kuhati u roditeljskoj gostionici kada mu je bilo samo 8 godina te je vrlo brzo razvio strast za kuhanjem koja se nastavila i dok je vještinu brusio u restoranu u londonskom Neal Streetu i u River Caféu. Čuveni restoran Fifteen osnovao je 2002. godine u Londonu, zajedno sa istoimenom fondacijom koja mladim ljudima u teškim životnim prilikama omogućuje da se školuju za kuhare. Fifteen je restoran na dva nivoa u kojem radi dvadesetak ljudi, gdje je na prvom nivou ekskluzivni dio, a na drugom taverna. Trenutno u svijetu postoje tri restorana Fifteen - u Cornwallu, Amsterdamu i Melbourneu. Pored Fifteena, Jamie je pokrenuo i lanac otmjenih restorana Jamie’s Italian u Velikoj Britaniji. Trenutno posjeduje sedam restorana širom svijeta, a planira otvoriti još dva.

Jamie je pokrenuo i svoj časopis, objavljuje po brojnim publikacijama širom svijeta (uključujući i The Times i GQ).  Njegova knjiga The Naked Chef proglašena je bestselerom uz hit serijal BBC-a. Pored nje, objavio je još desetak knjiga, uglavnom kuharica u kojima obrađuje pripremanje hrane u različitim krajevima svijeta.

Njegove emisije su prikazivane u preko 40 zemalja širom svijeta. Oliver’s Twist i Pukka Tukka, samo su nastavile dobro utabanu stazu kojom je išao serijal The Naked Chef. U posljednje vrijeme Jamie radi serijal baziran na kampanji poboljšanja ishrane u školama i kulinarskih vještina prosječne osobe. Živi sa suprugom i djecom, a dubina Jamievog džepa se trenutno procjenjuje na preko 25 miliona funti.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se