Iris Boroša i Ines di Lorenzo Boroša

2-iris-i-ines-2

Ines i Iris su sestre iz Sarajeva koje su se početkom 2000-ih preselile u London, gdje su sve svoje znanje, ideje i trud uložile u otvaranje odličnog, velikog restorana u Cityju, poslovnom srcu Londona. „The Class Rooms” je puno više od običnog restorana, a ove mlade, šarmantne i izrazito vrijedne cure na poslovnom su pohodu od kakvog zaziru i puno bogatiji i iskusniji od njih. No, pokazalo se da kombinacija engleskih mogućnosti i bosanske spretnosti i domišljatosti neminovno vodi ka uspjehu.


Razgovarala i snimila: Sara Krajina Jazvić

Otkud vi u Londonu?

Iris: Oduvijek nam se sviđao, često smo dolazile prije nego smo se skrasile tu jer nas je ovdje dočekao jedan novi svijet i sve ono za što smo do tada bile uskraćene: mogućnosti za društveni život, za izlaske, za školovanje i posao. Prvo smo mislile da ćemo moći kombinovati - ići u školu u Londonu, pa se vraćati kući i tako je to išlo jedno vrijeme, samo što kad si u Sarajevu, želiš da si u Londonu i obrnuto. Obje smo u Londonu završile fakultete i na kraju ostale tu.

Šta ste studirale i čime ste se bavile prije otvaranja restorana?

Ines: Ja sam završila prodaju i marketing, a Iris čisti biznis menadžment. Moj muž Stefano je tada već bio u Engleskoj dosta godina. On je inače Talijan kojeg je London isto tako privukao kao većinu mladih ljudi, tu se i skrasio, a njemu je kulinarstvo profesija.

Iris: Ines je prvo počela raditi na jednom koledžu za biznis menadžment u Londonu, a ona je tamo vodila njihovu prodaju. S vremenom je i mene tu ubacila da radim, pa sam radila kao predavač na svim predmetima koji su vezani za turizam, a nakon nekoliko godina tamo sam postala i šef odsjeka za turizam. Bilo nam je super, Ines je držala jednu stranu priče, ja drugu. Radile smo zajedno premda se nismo nešto puno doticale. Putovale smo dosta obje i super smo se zezale. Nakon što se Ines udala, njen muž je također počeo s nama raditi i uskoro smo zaključili da se sve troje jako dobro slažemo u poslu i da smo odličan tim, a svako radi neki svoj posao.

Kako ste nadošli na ideju da otvorite svoj biznis?

Ines: Jedni drugima vjerujemo slijepo, nema šanse da će neko nekome zabosti nož u leđa, i onda se stvorila ideja - a zašto mi ne bismo otvorili svoj restoran?! Pri tome, otvorili bismo i kulinarsku akademiju jer smo primijetili da za tim postoji ogromna potreba. Takve stvari u Londonu tek sada zaživljavaju, a veliki dio zainteresiranih ljudi tu dolazi iz Evrope, pogotovo iz mediteranskih zemalja. Mi smo htjeli tu akademiju organizirati tako da ima nivoe sve do postdiplomskog studija iz „Kulinarske umjetnosti”. Tu bi se mogli obrazovati ljudi već visokih profila, koji se žele recimo specijalizirati iz pojedinih oblasti u kulinarstvu, npr. međunarodne kuhinje i drugih. I tako smo odlučili zajednički pokrenuti taj projekt.

Iris: Nije nas privlačila ideja da imamo samo restoran, nismo htjeli da bude jedan od milion njih, a osim toga, ovdje postoji već toliko jakih restorana, onih sa Michelin zvjezdicama, da bi bilo jako teško pronaći se na tržištu. Shodno tome smo izabrali i ovu lokaciju, londonski City, gdje radimo od ponedjeljka do petka, gdje smo vikendom slobodni, jer ja se prva nisam vidjela u toj viziji gdje radim sedam dana u sedmici. Da je meni 18 ili 19 godina, pa bi mi to možda bilo zabavno, ali nije u ovim godinama, mada nećemo o godinama, o tome ne volim pričati… (smijeh). Nismo htjeli da ovo bude restoran kafanskog tipa gdje se sjedi do sitnih sati i gdje se družiš sa svojom rajom, ovo je bila čisto biznis ideja. Osim toga, naš glavni koncept je bila ta škola kuhanja.

Ines: Onda smo u to sve ubacile i treću veliku ljubav, a to je umjetnost. Sad radimo veliki projekt sa „World photography”, a želja nam je da radimo na tome da ljudi kupuju pristupačnu umjetnost. Tako je ovaj prostor također zamišljen i kao galerija: dođeš na večeru, ugledaš neku fotografiju i kupiš je! Trenutno malo testiramo tržište, jer treba da završimo radove na ogromnim prostorijama koje imamo u podrumu restorana, a u septembru ćemo raditi prvi veći projekt.

Iris: Tu bismo promovirali mlade umjetnike raznih profila, ne samo fotografe. Zbog toga paralelno razvijamo ta tri elementa - restoran, školu i galeriju. Sad smo već nekih 6, 7 mjeseci na tržištu sa restoranom i koliko-toliko smo se tu stabilizirali, a sad se okrećemo glavnom dijelu projekta, a to je kulinarska škola.

Imali ste već neke časove kulinarstva u februaru?

Ines: Da, ali to je samo za poslovne grupacije i to nam je super. Iris je napravila našu verziju „Hell’s Kitchen” (popularne kuharske takmičarske emisije, Paklena kuhinja, op.a.). To stvarno budu super eventi, dođu često neki vrlo visoko pozicionirani šefovi i menadžeri koji zarađuju ogromne količine love, a onda su u našoj kuhinji niko i ništa i moraju slušati upute. Često se desi da upravo njihove sekretarice tu preuzmu ulogu šefova i onda im baš šefuju, a ovi gube svaku kontrolu, pa to bude smiješno. Bude njih po dvije ili tri grupe, svi budu u uniformama koje im mi damo, pa onda prave predjelo, glavno jelo i desert i takmiče se među sobom. Na isti fazon imamo i časove pravljenja koktela.

Iris: Bude tu svega, vrlo to ozbiljno shvate pa podmeću jedni drugima. Recimo, naspu čili onim drugima u jelo… (smijeh). Na kraju mi to lijepo serviramo svima zajedno, pa oni to jedu, napiju se i odu. To je sve malo amaterski, ali njima je zabavno jer je malo drugačije. Već su im dosadile klasične večere ili kanapei i tome slično, pa im je ovo interesantno. Na taj način se i druže među sobom i stiču nove kontakte, šire svoju mrežu, to im služi i kao „team building”.

Odakle vam ovaj lijepi, ogromni prostor?

Ines: Unajmili smo ga, ne isplati se to ovdje kupovati. Zasad nam jako dobro ide, a obično kad se rade investicije ove vrste, radi se branding i pravi se lanac. Sad nam se pojavio jedan biznis partner kojem se jako svidjelo kako ovo kod nas sve skupa izgleda, on bi sad želio da to sve prenese i u Dubai. Sve bi bilo po našem konceptu i brandu, cijeli sistem, hrana i sve ostalo.

Kako su zamišljeni vaši kulinarski časovi i za koga su namijenjeni?

Iris: Hoćemo sada da razvijemo dva programa: za totalne početnike i za ljude koji su već profesionalci i koji se žele usavršiti u nekoj oblasti. Recimo, to su kuhari iz Japana ili Malezije koji već rade u hotelima sa 4, 5 ili 6 zvjezdica, ali bi došli da nauče npr. modernu evropsku kuhinju koja sad uzima maha. Mi te predavače plaćamo jako puno, katastrofalno puno, govorimo o 65.000 - 90.000 funti na godinu, ali sama njihova imena privuku određeni broj polaznika. Svi ti predavači su morali proći niz kvalifikacija i ispita da bi bili tako visoko rangirani, plus moraju imati puno direktnog iskustva kao kuhari da bi mogli predavati. Takvih je ljudi jako malo u ovoj zemlji. Manjak tog kadra na tržištu nažalost znači da im moramo toliko plaćati. Ali, i ti će kursevi koštati poprilično…

Znači, vaš mali trio ništa ne može zaustaviti, ni recesija?

Ines: Ideja je stvarno dobra, a mi smo dobar tim. Stefano je jedan od najboljih šefova koje sam upoznala - nije što je moj muž! On je zaslužan i za ovu našu prelijepu zgradu, jer je radio sa nekretninama jedan dug period. Iris je veliki zaljubljenik marketinga, ona je naš PR i stalno je u nekim projektima, a ja osmišljavam projekte, biznis ideje, bavim se razvojem posla, prodajom itd. A volimo jesti da se to ni opisati ne može, stalno obilazimo restorane kao „istraživanje tržišta”. Mi dolazimo iz porodice gdje se jako voli jesti, a i Stefano je takav. Kao što ovdje Englezi stalno pričaju o vremenu, tako on stalno priča o hrani.

Ispašta li privatni život?

Iris: U biti, puno radimo, privatni život malo ispašta, ali nema veze, radimo ono što volimo i sretni smo.

Gusto napomena: Više o samom restoranu „The Class Rooms” potražite u rubrici „Sarin gastro vodič kroz London”

1-iris-i-ines

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se