Paprika

paprika

Papriku su u 15. vijeku iz Srednje Amerike u Evropu donijeli Španci. Kasnije se preko Afrike proširila u Tursku, a odatle u Mađarsku.

Pripremila: Ivana Jokić

Danas je poznato preko 200 vrsta i podvrsta paprika. Posljednjih nekoliko godina vrlo su popularne male ukrasne vrste te biljke koje su prikladne za uzgoj na prozorskoj dasci ili na balkonu. Vrste paprika razlikuju se prije svega oblikom, veličinom i bojom plodova, te njihovim okusom. Plodovi mogu biti okrugli, konusni ili duguljasti, žute, zelene i crvene boje. Danas postoje i ukrasne sorte paprika s ljubičastom bojom plodova.

Liječenje paprikama

- pomaže osobama koje pate od ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima

- ljuta paprika stimulira apetit i pozitivno utječe na probavu

- kod bolesti koje uzrokuju iznemoglost organizma, paprika u prahu okrepljuje

- štiti mišiće i nervni sistem

Gusto upozorenje: Onima koji boluju od devirtukuloze i hroničnog kolitisa zabranjeno je konzumiranje paprike u bilo kojem obliku. Prekomjerno uživanje paprike ima ponekad i teške posljedice kao što je višak želučane kiseline i hronična začepljenost.

Spektar vrsta i okusa

Prema boji najčešće susrećemo crvenu i zelenu papriku, a može imati slatki, poluljutu i ljuti okus.  Slatke vrste paprika koriste se za salate, pečenje, kiseljenje, dok se ljute vrste koriste kao prašak za začin ili kečap. Najljekovitija i najbolja za jelo je svježa paprika. Svježa paprika jede se u umjerenoj količini jer inače može izazvati probavne smetnje i kod zdravih osoba, a ne smiju ih jesti osobe oboljele na želucu i crijevima. Sjeckana i kuhana paprika gubi vitamin C, zbog djelovanja kisika. Paprika kiseljenjem ne gubi svoju vitaminsku vrijednost. Ono se radi na više načina i prema raznim receptima u kojima treba izbjegavati esencije. Pečene paprike najbolje su kad se jedu s bijelim lukom i maslinovim uljem. Odlične su u salatama i hladnim predjelima. Paprika je namirnica mediteranske kuhinje i dobro se slaže s lukom, bijelim lukom, tikvicama, patlidžanima, paradajzom, inćunima, a nadasve sa maslinovim uljem.

Gusto zanimljivost: Domoroci s Antila papriku u prahu koriste za pripremu čaja koji začine šećerom i narandžinim sokom. Takav napitak konzumiraju protiv povišene tjelesne temperature.

Gusto recepti s paprikom:

Kiseljenje paprike

Sastojci: 3 kg paprika, 2 l (po ukusu) razblaženog octa, 1 dl ulja, 100 g soli, 60 g šećera, pola kašičice konzervansa

Priprema: Paprike dobro operite, odstranite peteljke i svaku izbodite oštrim tankim štapićem 10 puta. Pripremite rasol i stavite da kuha. Kad je rasol zakuhao, stavljajte paprike jednu po jednu i čim rasol ponovno zakipi izvadite papriku i stavljajte ih u pripremljenu staklenku. Kad staklenku napunite, protresite da se paprike slegnu. Rasol još jednom prokuhajte i kad zakipi prelijte njime paprike. Paprike će postupno upijati rasol, a vi ga dodajte. Nakon nekoliko dana staklenku dopunite rasolom i hermetički zatvorite te pohranite na hladno i tamno mjesto.

Salata od pečene paprike

Sastojci: 8 komada paprike babure, dva češnja bijelog luka, malo zelenog peršuna, mljevenog bibera i soli po ukusu, 4 dl ulja, malo vinskog octa i vode

Priprema: Paprike operite, posušite i stavite na ploču šporeta da se peku. Možete ih peći i na rešetki u rerni, a ispod podmetnite tepsiju da u nju kapa sok koji će se cijediti iz paprike tokom pečenja. Kad se sa svih strana ispeku, stavite ih u zdjelu, pokrijte platnom i pustite pola sata da stoje. Zatim ogulite kožicu, složite u zdjelu, pospite kosanim bijelim lukom, biberom, zelenim peršunom i posolite. Ulje, ocat i vodu promiješajte i prelijte preko paprike. Prije upotrebe pustite da odstoje dva sata.

Gusto savjet: Pečene paprike ćete lakše oguliti ako ih nakon pečenja držite u zatvorenoj plastičnoj vrećici da se potpare.

Pita sa paprikama

Sastojci: ½ kg paprika, 3 jajeta, 10 kašika brašna, pola praška za pecivo, ulje, so, kiselo vrhnje

Priprema: Paprike operite i očistite od sjemenki. Sameljite ih kratko u sjeckalici ili isijecite na sitno (da se ne osjeti ljuskica kad je pečeno). Dodajte jaja, kašičicu i po soli, prašak za pecivo i brašno. Umijesite kašikom tako da se smjesa izjednači. Smjesu izlijte u namašćenu tepsiju i poravnajte kašikom. Stavite peći u zagrijanu rernu na 250°C dok lijepo ne porumeni. Kad je pečena, premažite je s malo vrhnja, zatim možete vratiti u rernu da se malo zapeče. Servirajte uz neku od salata. Ovu pitu možete poslužiti i kao glavno jelo ili prilog uz nešto mesno.

Pečeno pile sa paprikama

Sastojci: 1 pile, 6 svježih paprika, 1 dl ulja, 1 glavica bijelog luka, 1 kašika začina, mljeveni biber, so

Priprema: Očistite i sitno isjeckajte glavicu bijelog luka, dodajte kašiku začina, malo soli i mljevenog bibera, izmiješajte, pa ovom masom natrljajte očišćeno pile spolja i iznutra. Stavite u sud za pečenje, prelijte uljem i pecite u zagrijanoj rerni. Kada je skoro pečeno, oko njega stavite 6 svježih očišćenih paprika i dopecite. Služite uz pire ili obareni krompir.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se