Pismo urednice, Gusto br. 22 juni 2010

sara-krajina1

LJETO NA TANJIRU

Prvo ovogodišnje ljetno izdanje Gusta pravi je gurmanski užitak! Donosimo vam pregršt dobrih priča, zanimljivih, pa pomalo i neobičnih tema, i još toliko dobre hrane. Kao dobrodošlicu ljetu, u Gusto prilogu predlažemo vam 30 divnih jela za ljetnu trpezu: od salata i juha, preko zdravih međuobroka, pa do povrtnih, ribljih i mesnih jela. Predlažemo i blage, fine tikvice na 10 raznih načina, ovo dobro povrće koje nam, između ostalog, pomaže i da održimo dobru liniju!

Iz Londona vam donosimo reportažu o kušanju tasting menu-ja, bogatog jelovnika od puno finih, malih delicija, iz jednog od ponajboljih londonskih restorana. Zašto je to tako dobro, saznajte na str. 60. Također iz Engleske je i priča o zanosnoj Sophie Dahl, bivšoj mankeneki a sada kuharici i TV voditeljici. U Sarajevu smo popričali sa Mirselom i Oliverom Wagnerom, bosansko-njemačkim bračnim parom koji proizvode domaću rakiju i, neobično, absinth, jedini u BiH! Pitali smo ih koliko je istine u tome da absinth stvara halucinacije i još mnogo toga. Zavirili smo i u švedsku kuhinju i to zahvaljujući gostoprimstvu supruge švedskog ambasadora u BiH, gđe Christine Hedberg. Šta to jedu u ovoj dalekoj zemlji na sjeveru i kakvu to rakiju tamo piju, pročitajte na str. 76.

Vrijeme je sočnog crvenog voća i povrća, pa vam pišemo o trešanjama i višanjama, te paradajzu. Zanimljiv dodatak jelima su i male, ljute papričice - feferoni, a saznajte i kakva sve ljekovita svojstva imaju. Pišemo i o namirnicama koje nam pomažu u kuhanju, ali i u drugim oblastima, kao što to čini soda bikarbona. Otkrivamo vam šta je javorov sirup i čemu služi, a donosimo i ideje za zdravi ljetni doručak. Ljeto je vrijeme kada uslijed visokih temperatura vreba opasnost od trovanja hranom, posebno kod djece, pa pročitajte poučni tekst o čuvanju i korištenju namirnica u takvim uvjetima te kako se zaštititi.

Lijepo ljetno vrijeme mami nas napolje, dani su idealni za piknik, pa spremite neki od sjajnih sendviča koje nudimo na str. 55 i uživajte na čistom zraku! Za dane na otvorenom, na terasi ili u bašti, izvrsni su i ljetni kokteli, pa proberite među alkoholnim ili bezalkoholnim sa našeg koktel menija. Sva je priroda sada u punom cvatu, a da cvijeće nije samo ukras, svjedoči tekst „Cvijeće kao hrana”. Saznajte koje vrste cvijeća možete dodavati jelima ili od njih praviti čajeve, sokove, slatko i razne druge korisne stvari.

Da lijepo zaokružimo ovo izdanje, donosimo pregled sarajevskih kafića sa najboljom kafom. Taj mali, hedonistički ritual ispijanja kafe toliko nam je poznat svima, a za dobrom kafom prašina se diže, pa tako i popularnost kafića ovisi o kvalitetu kafe koju nude. Saznajte koje su najbolje kote u Starom gradu, Centru te na Marindvoru i Ciglanama. Za kraj, evo jedan pravi ljetni stih: 

„Svršila je škola, profesora davež. Vesela i sretna je sarajevska mladež. Sve što može ići ka Bembaši hoda, tu je fino, čisto, tu je bistra voda. Prokuhale curice, preplanuli mladići. Uvezene krpice, šareni kostimi. Surfing, surfing at Bembasha, at Bembasha…”     

 U slast!

 Sara Krajina

glavna urednica 

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se