Banane

banana-velika

Banane - idealan obrok za djecu i sportiste

Banane su tropska biljka, četvrta u svijetu prema upotrebi za prehranu. Potiču iz jugoistočne Azije, ali rastu u svim tropskim dijelovima svijeta. Danas su njezini najveći uzgajivači Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil. Zahvaljujući sistemu rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta ovo se voće može kupiti na tržnicama širom svijeta.

Prosječna banana teži oko 120 grama i duga je oko 15 cm. Okus banana može biti blag i sladak ili polukiseo, s jabučnom aromom. Danas je rasprostranjeno više od 100 podvrsta banana koje su obuhvaćene dvjema vrstama: slatke i brašnaste banane.

Banana je bogata kalijem, ključnim mineralom koji pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, funkcije srca, rada ćelija, živaca i mišića. Banana je idealan obrok za malu djecu jer ne izaziva alergije, a za sportiste je dobar izvor energije i kalija.

Gusto zanimljivost: U egzotičnim kuhinjama pečene banane se upotrebljavaju kao prilog ljutim mesnim jelima, a pire od banana može se dodati i u ljute umake, kakav je npr. curry umak.

Kupovina i priprema

S obzirom na to da se banane ubiru s drveta dok su još zelene, nije neuobičajeno da ih zelenkaste nađete i u trgovinama. Banane bi trebale biti čvrste ali ne previše, sjajne površine, bez većih oštećenja. Koje banane ćete kupiti ovisi o tome kada ih želite konzumirati. Banane s malo zelenih rubova kupite kada ih ne namjeravate konzumirati odmah te ih ostavite da dozriju na sobnoj temperaturi. Ako ćete banane konzumirati odmah, kupujte žute s malim smeđim pjegama. Čak i kada kora počne tamniti, meso će ostati netaknuto. Banane možete i zamrznuti na dva mjeseca, i to tako da im samo skinete koru ili od njih napravite kašicu. Kako ne bi izgubile boju, prije zamrzavanja dodajte im limunov sok.

Osim što se od nje prave ukusni kolači, bananu narezanu na ploške možete upotrijebiti za pripremu voćne salate ili uz pahuljice, dok prepolovljene banane poslužite sa sladoledom i čokoladnim umakom kao poznati sladoledni kup Banana split.

Liječenje bananama

  • pomažu u normalizaciji krvnog tlaka, te radu živaca i mišića
  • dobre su kao prevencija za nastanak čira
  • mješavina banana i mlijeka smanjuje lučenje želučane kiseline
  • olakšavaju izlučivanje stolice
  • smanjuju rizik od karcinoma crijeva

Gusto savjet: Ukoliko želite ukloniti bradavice, uzmite komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Tako okrenutu koru banane držite s flasterom ili zavojem na bradavici.

Gusto recepti sa bananama:

Pohovane banane

Sastojci: 5 banana, 3 jaja, malo šećera, soli, brašna, kukuruznog škroba i mlijeka

Priprema: Bananama uklonite koru i narežite ih dijagonalno nožem za povrće i voće. Po želji ploške banane pokapajte limunovim sokom. Izmiješajte tri žumanca, malo soli i šećera. Naizmjenično dodajte mješavinu glatkog brašna, kukuruznog škroba i mlijeka. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca. U tijesto stavljajte ploške banana i ocijedite ih na viljušci. Pržite ih u dobro zagrijanom ulju sa svake strane oko minutu. Poslužite ih uz med ili šećer u prahu.

Kolač sa bananama

Sastojci: 3 velike zrele banane, 1 jaje, ½ šoljice brašna, 1 šoljica šećera, 4 kašičice maslaca/margarina, po 1 kašičicu soli i soda bikarbone

Priprema: Zagrijte rernu na 160°C. Dobro namastite kalup za kolače margarinom i brašnom, tako da sve strane budu dobro nabrašnjene (inače će vam se lijepiti ako nije teflon posuda za pečenje). Eventualni višak brašna prospite. U zdjeli izmiksajte banane koje moraju bit zrele. U banane dodajte šećer, jaje i maslac pa sve dobro izmutite/izmiksajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, so i sodu bikarbonu. Dodajte smjesu od banana i pomiješajte tako da je mješavina brašna vlažna. Smjesu izlijte u kalup i staviti peći. Kolač je gotov za 40-50 minuta.

Korpice sa bananom

Sastojci: 300 g čokolade za kuhanje, 1 kašičica ulja, 1 puding od vanile, 4 kašike gustina, 15 kašika šećera, 250 g margarina, 2 svježe banane, limunov sok, papirne korpice za kolače

Priprema: Na pari otopite čokoladu i dodajte ulje. Čokoladom obložite papirne korpice. U otopljenu čokoladu umočite silikonsku četkicu, pa sa njom mažite strane korpica. Kada su korpice namazane, ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade.

Krema: Izmiješajte puding, gustin, brašno, šećer i 5 kašika vode. Sve sipajte u pola litra kipuće vode i dobro izmiješajte da se sjedini. Umutite margarin i sjedinite sa prohlađenom kremom. U svaku korpicu ulijte malo kreme pa stavite kolutić banane (svaki kolut banane premažite cijeđenim sokom od limuna da ne pocrni), dopunite kremom i na kraju prelijte otopljenom čokoladom.

Frape od banana

U stolnoj mješalici usitnite 3-4 kockice leda. Bananu srednje veličine narežite na ploške, te dodajte 3 kašičice šećera i 100 ml mlijeka. Sve zajedno dobro izmiješajte u mikseru. Poslužite u visokim čašama sa slamkom i dekoracijom po ukusu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se