Gusto br. 19, mart 2010, sada u prodaji!

 pismo-urednice-19

VRAĆAJU SE LASTE…

Evo nama proljeća! Doduše, sunce je još zubato, nebo se šareni, ne zna čovjek šta bi obukao, ali bez obzira, dolazi nam proljeće i sve je odmah nekako ljepše! U tu čast odmah smo izvadili proljetni stol i pripremili 15 finih, ukusnih jela od prvih proljetnih namirnica. Proljetnih jela bit će još pregršt u narednim brojevima, jer kako koje povrće i voće bude dospijevalo, tako će Gusto biti na licu mjesta i izvještavati iz istih stopa! Računajte na nas, kako stara pjesma kaže.

Kako je i red da se ljudi u proljeće malo “ponove” jer počinje nova sezona, tako smo i mi započeli novu rubriku, “Gusto u gostima”. U našoj prvoj posjeti ugostio nas je ljubazni Ambasador Palestine u BiH, Majed Maarouf, i otkrio nam šta se to kuha u palestinskim loncima. Koliko je njemu i njegovim sugrađanima hrana bitna, potvrđuje i izreka koju imaju: “Hrana se i očima jede!”.

Donosimo ovaj put i meni za mališane, i to one najslađe, koji tek prvi put počinju papati krutu hranu, pa pronađite rješenja kako obogatiti jelovnik vaše bebe na str. 72-73.

U ovom proljetnom, radoznalom broju nudimo pitanja i odgovore iz raznih oblasti. Na primjer: kako smršati i kako se ponovo ne udebljati nakon dijete? Ili pak, kako se udebljati ako uporno ne uspijevate nabaciti kilograme i uz najbolju volju? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezana za ishranu i težinu ponudila nam je Dr. Ljiljana Stanivuk, subspecijalista ishrane iz Savjetovališta za pravilnu ishranu. A kako se zaštiti od proljetnih alergija i ublažiti simptome dobrom ishranom, saznajte na str. 68-69. Šta naručiti ako se zateknete u indijskom restoranu, posebno ako ne podnosite ljutu hranu? Nudimo nekoliko rješenja u našoj reportaži iz Londona gdje je vaša skeptična-po-pitanju-ljutih začina urednica otišla lično i personalno i izašla - preobraćena!

Hit namirnice koje izdvajamo u ovom broju sve se daju koristiti na razne načine, mnoge i u slatkim i u slanim jelima, pa pronađite razne korisne informacije o chiliju, vanilin šećeru, lješnicima, puteru, kiviju ili odnedavno i kod nas prisutnom slatkom krompiru. Slutimo da kada ga jednom probate, nećete ga tek tako zaboraviti! Možda vam slatki krompir ili batat postane i totalno trendi, pa ga uvrstite u redovni meni! Evo opet se skoro pa rimuje…

A sad da pitam ja vas: šta je ono što 99% ljudi najviše voli na svijetu? Fudbal, filmovi, muzika itd, sve je to u redu, ali ono što skoro pa svi najviše vole da jedu je čokolada! Ti si moja čokolada, ja sam tvoja čokolada, kaže jedna druga pjesma, ne bez razloga. Stoga, dragi čokoljupci, pripremite se - polijećemo! Unutra vas očekuje 30 plus 1 recept s čokoladom (taj jedan “za puta”…), pa volja vam torte ili kolači, volja vam brzi deserti ili sladoled, ili ste možda za kreme i napitke od čokolade? Možda biste probali i neku “ljubavnu čaroliju”? Ništa ne brinite, sve je tu, eto taman da probate po jedan recept za svaki od 31 dana marta!

Slatko i proljetno je ovo izdanje Gusta, malo pragmatično, a malo i romantično, jer u životu nam treba i jedno i drugo. Zato, sahtein! (To nas je naučio palestinski ambasador da kažemo “prijatno”.)

Vraćaju nam se laste, pa me to podsjeti na jedan “ptičji” stiha za kraj:

Darovat ću ti plavog goluba, imaj srca kad zakuca na tvoja vrata. Ne gledaj u meni prolaznika bez alibija, ne gledaj u meni plavog goluba…”

U slast!

Sara Krajina

glavna urednica

 sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se