Ruzmarin

ruzmarin

Ruzmarin (lat. Rosmarinus officinalis) je grm koji potječe sa područja Mediterana, a njegovo latinsko ime znači „morska rosa”. To se ime moglo odnositi na naviku ruzmarina da raste u blizini mora, te nalikovanju njegovih cvjetova na rosu, kada se gledaju iz daljine.

Čarolije i mitovi

Ruzmarin se spominje u raznim mitovima, posebno kršćanskim, pa tako jedan iz Španije kazuje sljedeće: u početku su cvjetovi ruzmarina bili bijeli, a kada je Sveta familija pobjegla u Egipat, Djevica Marija morala se sakriti od nekih vojnika, pa je prostrla svoj ogrtač preko grma ruzmarina i kleknula iza njega. Kada su vojnici otišli, ona je ustala i maknula svoj ogrtač, a cvjetovi su postali plavi njoj u čast. Druga priča povezana sa kršćanstvom veli da će ruzmarin rasti 33 godine, koliko je živio Krist.

Ruzmarin se inače palio u bolesničkim sobama da osvježi i pročisti zrak. Grančice su se vješale i u sudnicama. Za vrijeme kuge, ljudi su ga nosili oko vrata radi mirisanja, a u viktorijansko doba nosio se u šupljini štapova za pomoć pri hodanju, iz istog razloga.

Ruzmarin i svadbeni običaji

U elizabetansko doba, mladenci su nosili grančicu ruzmarina kao znak vjernosti. Kitice ruzmarina povezane šarenim vrpcama sa zlatnim rubovima davale su se gostima na vjenčanju, kao simboli ljubavi i odanosti. I danas se svatovi i mladenci često kite ruzmarinom, vjerovatno iz istih razloga.

Sadnja i uzgoj u vrtu

Ruzmarin traži slične uvjete i tretman sadnje kao i lavanda, jedino što je on malo otporniji na mrazeve. Ipak, i u hladnim predjelima voli rasti uz zidove koji gledaju na jug ili jugozapad. Mlade biljke pak poželjno je zimi unijeti u zatvoreno. Ako nakon mraza djeluje pomalo spaljeno, podrežite ga u proljeće sve do zdravih dijelova. Ruzmarin nikada ne režite najesen niti dok traju mrazevi. Unatoč priči da živi 33 godine, biljku je najbolje zamijeniti svakih 5-6 godina.

Živice

Ova mirisna, vazdazelena biljka izvrstan je izbor za živice, a naročito lijepo izgleda kad je u cvatu. Jedino je bitno da je tlo povoljno, koje, više nego obično, mora biti dobro ocjedito, čak naginjati ka lužnatosti. Najbolje sorte za živice su „Primely Blue” i uspravni ruzmarin. Obje ove biljke su grmolike i otporne. „Primely Blue” je možda malo ljepši, sa njegovim tamnijim plavim cvjetovima. Sadite na udaljenost do 45 cm, a živicu podrežite nakon proljetne cvatnje.

Ljekovitost

Ruzmarinovo esencijalno ulje ima antibakterijska i antigljivična svojstva, te pomaže slaboj cirkulaciji ako se utrlja u zglobove. Naneseno na kožu, ulje će rastjerivati komarce. Slično kao i lavandino ulje, kap ulja na sljepoočnici pomoći će kod glavobolje. Ruzmarinov čaj odličan je za ispiranje usta, te kao antiseptična voda za grgljanje. Za zdraviju kožu, u kupku dodajte šaku ruzmarina koji ste 10 minuta kuhali u 500 ml vode.

U kulinarstvu

Ovo je jedna od najkorisnijih kulinarskih biljaka, dobra u kombinaciji sa mesom, pogotovo janjetinom, u složencima, umacima od paradajza, sa pečenom ribom, rižom, salatama, jelima od jaja, jabukama, uljima i sirćetima.

Gusto savjeti: Stavite grančicu ruzmarina na roštilj - daje izvrsnu aromu! Ako imate tamnu kosu, isperite je otopinom od ruzmarina i dobit će sjaj. (Za svijetlu kosu, koristite kamilicu.)

Gusto recepti s ruzmarinom:

Žele od jabuka s ruzmarinom

Sastojci: 2 kg kiselkastih jabuka, 2-3 grančice svježeg ruzmarina, 2,5 dl suhog bijelog vina, 350 g šećera

Napomena: Skuhana smjesa će trebati odstajati na gazi preko noći.

Priprema: Oguljene jabuke bez koštica narežite na komadiće. Prokuhajte u vodi s grančicom ruzmarina. Pokriveno kuhajte još 30 minuta, ulijte vino pa nepokriveno kuhajte još nekoliko minuta. Istresite na čistu gazu, ostavite preko noći da kaplje. Tada soku od ½ l dodajte 350 g šećera. Prokuhajte na blagoj vatri, pobirući pjenu. Drugu grančicu ruzmarina razdijelite po staklenkama, ulijte žele i zatvorite staklenke.

Sladoled s ruzmarinom

Sastojci: 0,5 l slatkog vrhnja, 0,25 l mlijeka, 2 vanilin šećera, 2 - 3 grančice ruzmarina, 4 jajeta, 4 kašičice šećera u prahu, 200 g crne čokolade (60% kakao)

Priprema: Slatko vrhnje, mlijeko, vanillin šećer i ruzmarin stavite da zavrije. Za to vrijeme izmiješajte žumanjke sa šećerom u prahu. Izvadite ruzmarin i umiješajte smjesu žumanjaka. Lagano umiješajte kockice crne čokolade (ne na vatri). Ruzmarin vratite u smjesu i sve ohladite. Kad se ohladi, posudu stavite u zamrzivač. Promiješajte svakih sat vremena.

Rižoto ruzmarin

Sastojci: 1 veća šoljica riže, 1 glavica crnog luka, 1 veća šoljica komadića soje, 2 kašičice koncentrata od paradajza, ruzmarin, začin za povrće, biber

Priprema: Komadiće soje natopite u vreloj vodi i neka odstoje dvadesetak minuta. Za to vrijeme nasjeckajte luk i pristavite pola litre vode da zavri. Kad voda zavri, stavite u nju dvije kašičice suhog ruzmarina ili nekoliko grančica svježeg. Poklopite, neka stoji petnaestak minuta. Za to vrijeme popržite luk, dodajte ocijeđene komadiće soje i nakon kratkog pirjanja rižu. Zalijte vodom u kojoj je bio ruzmarin, s tim da je prethodno morate procijediti. Neka se riža i soja kuhaju u ovoj vodi, a po potrebi, kad ispari, dodajite još obične vode. Začinite začinom za povrće i biberom, i dodajte 2 kašičice koncentrata od paradajza. Kad je riža skuhana, ručak je gotov!

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.