Feng shui u kuhinji

feng-shui-kuhinja1 

Prema starom kineskom učenju o životnoj energiji i njezinom harmoničnom kruženju koje počiva na jedinstvu čovjeka i zemlje, kuhinja je središnje mjesto svakog doma. Budući kako se u njoj priprema hrana koja nas održava na životu, ona je i izvor blagostanja svih ukućana, a čista i uredna kuhinja obećava stabilnost financijske prirode.

Piše: Dragana Nižić

Feng shui pravila

Harmonično i vitalno stanovanje podrazumijeva prostor koji rezultira čistim životnim ozračjem, a prema feng shui načelima protok energije trebao bi biti lagan i svjež poput vjetra (feng) te vode (shui) koja nesmetano teče. Za primjenu osnovnih načela potrebno vam je strpljenje, jer se promjene neće osjetiti preko noći, ali zagovornici ovakvog načina uređenja vjeruju kako ćete u konačnici postići harmoniziran odnos između vas i okoline. Kada je riječ o kuhinji, savjetuje se da ona bude smještena po mogućnosti u jugoistočni kut kuće, da ima što jednostavniji oblik, pod u tonovima zemlje, te zidove u pastelnim bojama vanilije i breskve. Kuhinjski elementi trebali bi biti načinjeni od drveta budući kako se drži da metal narušava ravnotežu prostora, a ako ga se već ne može zaobići ili izbjeći u potpunosti, onda ga se treba neutralizirati kroz kombinaciju sa prirodnim materijalima. Neka njihovi oblici budu ovalni ili okrugli, a rubovi kuhinjskih ormarića zaobljeni.

feng-shui-kuhinja41

Voda i vatra

Od kuhinjskih aparata se preporučuje plinski štednjak koji nikada ne bi trebao biti smješten pokraj vodenih elemenata i hladnjaka, ali niti preko puta njih. Vatra i voda, toplo i hladno, uvijek su u sukobu, te predstavljaju negativne kombinacije koje možete stvoriti. Štednjak ne bi trebao biti smješten ni ispod prozora niti nasuprot vratima, ali ako ništa od ovoga ne možete izbjeći, metal i vodu odvojite drvenim materijalima, biljkama ili radnim plohama, a vrata za vrijeme kuhanja neka budu zatvorena. Od dekoracija koristite biljke, staklene zvončiće, a ogledala u kuhinji izbjegavajte. Jedino mjesto gdje možete staviti ogledalo je preko puta trpezarijskog stola, kada će ono reflektirati hranu i ljude, pa tako i obilje, ili iznad štednjaka kako bi se udvostručili plameni što simbolizira snagu. Jednako tako ogledalo iznad štednjaka otvara novi prozor za osobu koja kuha te je leđima najčešće okrenuta ostatku kuhinje, pa će ogledalo ovdje pomoći kuharu da uvijek vidi ko ulazi u prostoriju.

Bijela boja simbolizira čistoću bijela-kuhinja

Najprikladnija boja za kuhinju bila bi bijela ili neka pastelna nijansa zemljanih tonova, a crvenu, rozu i grimiznu treba izbjegavati, jer predstavljaju vatru i sukob. Čistoća i urednost, dobra organiziranost i preglednost jamče uspjeh i sreću. Prema osnovnim načelima, prljavo posuđe treba odmah oprati ili ga staviti u perilicu budući da nered zaustavlja slobodan protok energije. Noževe i škare ne bi trebalo držati obješene na zid, jer vidljive oštrice pridonose osjećaju tjeskobe i straha, a sve oštećeno posuđe i pribor treba baciti. Na kuhinjskom stolu uvijek držite voće koje simbolizira brigu za zdravlje obitelji, a preporučuju se narandže koje prema kineskom vjerovanju donose sreću.

Podijeli:
 • Facebook
 • Digg
 • Google
 • E-mail this story to a friend!
 • Technorati

Jedan komentar na “Feng shui u kuhinji”

 1. sahry

  Prema osnovnim načelima, prljavo posuđe treba odmah oprati ili ga staviti u perilicu budući da nered zaustavlja slobodan protok energije

  ova mi se recenica pravo svida jer kad vidim svo to prljavo sude u sudoperu nemam volje ni za cim…

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

 • Oglasavajte se