Juha od bijelog luka

juha-od-cesnjaka

(za 4 osobe)

Sastojci: 1 l temeljca od povrća, 12 češanja bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 2 lovorova lista, 1 vezica kadulje, 100 g parmezana, 2 žumanca, 2 kašike pavlake, 2 kašike likera od višanja (sherry), 1 kašika soka od limuna, 1 kašika senfa, so, svježe mljeveni biber, 8 prepečenih kriški baget kruha

Zahtjevnost: lako za pripremu

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

Priprema: Ogulite bijeli luk i operite listove kadulje. U lonac u kojem je temeljac od povrća stavite luk, kadulju, listove lovora i maslinovo ulje te pustite da provrije. Kuhajte u polupoklopljenoj posudi 15 minuta. Izvadite iz juhe listove lovora i kadulje, a ostatak izmiksajte blenderom. Pomiješajte parmezan, žumanca i pavlaku. Uklonite juhu sa štednjaka i pažljivo u nju umiješajte smjesu od sira. Začinite likerom, sokom od limuna, senfom, solju i biberom. Podijelite juhu u 4 tanjira i u svaki dodajte krišku tostiranog kruha. Juhu možete poslužiti ukrašenu peršunom i bijelim lukom.

NUTRICIONISTA: Bijeli luk je hrana-lijek. Ova juha garantuje zdravo tijelo i duh: obara pritisak, djeluje smirujuće, antikancerogeno i protuupalno. Žalfija dezinficira crijeva i stimulira metabolizam.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se