back to top

Bijeli čaj – Zašto se smatra najboljim od svih čajeva

Poznato je da je bijeli čaj jedna od najosjetljivijih sorti čaja jer je njegova obrada minimalna.

Bijeli čaj se bere prije nego se čajevac potpuno otvori, dok su mladi pupoljci još prekriveni sitnim bijelim dlačicama, pa otuda i naziv “bijeli čaj”.

Ti se pupoljci i listovi beru ručno, a zatim se pažljivo i brzo suše kako se ne bi dopustilo da lišće oksidira, što nije slučaj s nekim drugim čajevima. Ova minimalna obrada i niska oksidacija rezultiraju jednim od najatraktivnijih i najsvježijih čajeva koji se mogu naći na tržištu.

Oksidacija je ono što čini dobar bijeli čaj

Važno je znati da čajevi kao što su bijeli, zeleni, crni, oolong i slični potječu od iste biljke camellia sinensis, zimzelenog grma koji potječe iz Kine i Indije. Stotine drugih hibrida razvilo se iz ove biljke tijekom vremena, a svaki uspijeva u raznim dijelovima svijeta.

No, ono što definira konačnu verziju čaja je način obrade lišća.

Ono što čini glavnu razliku u načinu pripreme čajeva je oksidacija – odnosno proces koji regulira koliko će dugo listići čaja biti izloženi kisiku nakon što su ubrani.

Što su dulje izloženi, postaju tamniji i okus postaje potpuno drugačiji. Tijekom obrade operateri ovih metoda koriste nekoliko njih za kontrolu procesa oksidacije. To prije svega znači oblikovanje, drobljenje, sjeckanje, kuhanje na pari, prženje.

Bijeli čaj nije pržen, što znači da je u osnovi neoksidiran i minimalno obrađen. Umjesto da se izlažu umjetnoj toplini, listovi se jednostavno suše u pažljivo kontroliranom okruženju, što rezultira najfinijim čajem.

bijeli caj
Zašto je bijeli čaj zdrav?

Razlika između bijelog, crnog i zelenog čaja

Listovi crnog čaja beru se i ostavljaju da potpuno oksidiraju prije toplinske obrade i sušenja, stvarajući tamnosmeđu ili crnu boju.

Listovi zelenog čaja se beru i potom brzo zagrijavaju i suše kako bi se spriječila prekomjerna oksidacija koja bi zeleno lišće posmeđila i promijenila njegov izvorni okus.

Bijeli čaj se tako malo obrađuje da dolazi do mnogo manje oksidacije. Čim pupoljci popucaju, ostavljaju se sušiti na suncu ili u pažljivo kontroliranom okruženju.

Neki se pupoljci mogu kuhati na pari ili izložiti laganoj vatri kako bi se što prije osušili i zaustavila potpuna oksidacija. U ovom procesu dolazi do neke minimalne oksidacije jer se pupoljci ostavljaju da se prirodno osuše, ali čaj zadržava svoje najbolje arome i okuse.

Podrijetlo

Kultura čaja razvila se za vrijeme carskih dinastija u razdoblju između 7. i 14. stoljeća. Bio je uobičajeni običaj da građani plaćaju godišnji danak u obliku rijetkih i finih čajeva.

Često su se u tajnosti razvijali carski vrtovi u kojima su se uzgajale rijetke vrste čaja.

Ovi rijetki čajevi smatraju se najranijim oblicima bijelog čaja, ali naravno da se taj čaj jako razlikuje od današnjeg čaja.

Najbliži oblik bijelog čaja kakav danas poznajemo potječe iz dinastije Song, kada su se čajevi pažljivo i pedantno obrađivali kako bi se dobio bijeli prah koji bi u kombinaciji s vrućom vodom bio izuzetan napitak.

Takvo je piće naravno bilo dostupno jedinoj osobi u Kini koja si ga je mogla priuštiti – a to je bio car.

bijeli caj
Porijeklo bijelog čaja

Vrste bijelog čaja

Bijeli čaj kakvog danas poznajemo prvi put je komercijalno proizveden od prvih vrsta biljaka bijelog čaja otkrivenih u kineskoj pokrajini Fujian u 18. stoljeću – Da Bai i Da Hao. Iz ovih inačica razvila se vrsta bijelog čaja poznata po velikim i lijepim pupoljcima.

Budući da je ove minimalno obrađene čajeve napravljene od mladih pupoljaka bilo teško skladištiti i transportirati, bijeli čajevi općenito su bili dostupni samo u gore navedenoj pokrajini.

Kako su se metode proizvodnje poboljšavale, proces stvaranja bijelih čajeva proširio se izvan pokrajine iu druge dijelove svijeta.

Danas mnoge zemlje izvan Kine uzgajaju vlastite verzije bijelog čaja. Neke od najpopularnijih vrsta bijelog čaja su:

  • Srebrna igla: prava srebrna iglica potječe iz kineske pokrajine Fujian i uzgaja se iz autohtonih sorti kineskog bijelog čaja. Pravi se od pupoljaka prekrivenih bijelim pahuljastim dlačicama koje čaju daju srebrnastu boju po kojoj je i dobio ime.
  • Bijeli božur: ova novija sorta bijelog čaja uzgaja se u Kini i drugim zemljama diljem svijeta. Može se uzgajati iz izvornog grma kineskog bijelog čaja ili iz neke druge sorte. Obično uključuje pupoljke pomiješane s mladim ili jedva otvorenim listićima čaja.
  • Majmunski bijeli čaj: kruže priče da su ga ubrali majmuni koje su dresirali budisti. Brali su se na najvišim planinskim vrhovima, a “Majmunski bijeli čaj” danas je izraz koji označava vrlo kvalitetan kineski čaj.
  • Bijeli čaj Darjeeling: ova sorta nije uzgojena iz izvorne kineske sorte, već iz biljaka čaja porijeklom iz regije Darjeeling u Indiji. Metoda obrade je slična originalu, ali je okus obično drugačiji.

Sadržaj kofeina

Sadržaj kofeina u bijelom čaju može varirati ovisno o njegovom podrijetlu. Većina tradicionalnih Fujian čajeva sadrži malo kofeina. Šalica može sadržavati samo 6 mg kofeina, što je izuzetno malo u usporedbi s 80 do 200 mg u šalici kave.

Zbog nedostatka oksidacije čaja, kratke probave i niske količine kofeina, također ima nižu kiselost u usporedbi s crnim čajem i kavom.

Neke druge vrste koje se uzgajaju u drugim dijelovima svijeta mogu sadržavati veći postotak kofeina, ali općenito, bijeli čaj sadrži manje kofeina od crnog čaja i kave.

Sadržaj kofeina može varirati ovisno o nizu čimbenika kao što su mjesto uzgoja biljke, način na koji je obrađena i način na koji je uzgojena.

bijeli caj
Sadržaj kofeina u bijelom čaju može varirati ovisno o njegovom podrijetlu

Priprema bijelog čaja

Kad kupujete bijeli čaj, uvijek se posavjetujte s prodavačem kako ga pripremiti. Neke vrste zahtijevaju različite temperature i vrijeme pripreme. Donosimo vam nekoliko općih savjeta kada je u pitanju priprema bijelog čaja:

  • Neki bijeli čajevi zahtijevaju dulju pripremu na višim temperaturama nego npr. zeleni čajevi. Preporuka je da se priprema na temperaturi od 90 stupnjeva 3 do 5 minuta. Opet, neki drugi koji su osjetljiviji zahtijevaju temperaturu od 70 do 80 stupnjeva i 2 do 3 minute kuhanja.
  • Nemojte pretjerivati ​​s vremenom kuhanja. Pokušajte čaj ranije pospremiti, a ako mislite da vam ne odgovara, ostavite ga da još malo odstoji.
  • Idealna temperatura je na točki vrenja, što je oko 92 stupnja
  • Ako ste dobili posebne upute za pripremu bijelog čaja, slijedite ih. Recimo da je neka srednja vrijednost 2 grama po šalici.
  • Prilikom pripreme koristite svježu, čistu vodu, najbolje izvorsku.
  • Pokrijte čaj dok se kuha kako biste zadržali sve ono što ga čini jedinstvenim
  • Mnogi bijeli čajevi mogu se skuhati nekoliko puta
  • Preporuka je da ih koristite same, bez dodataka poput mlijeka i šećera

Zanimljivosti o bijelom čaju

  1. Bijeli čaj je izuzetno skup i jedan je od najskupljih čajeva na svijetu
  2. Nema ga puno, jer se najmanje proizvodi upravo zbog detaljnog i posebnog načina obrade
  3. Pije se bez dodataka
  4. Cijena bijelog čaja je nekoliko stotina puta veća od, recimo, crnog čaja
  5. Ako se skupi nekoliko tona crnog čaja, skupi se tek nekoliko kilograma bijelog čaja u odnosu na tu količinu
  6. Koristan je u borbi protiv raka, štiti od virusa i bakterija, moždanog udara…
  7. Spada u kategoriju čajeva za mršavljenje: bogat je antioksidansima i uklanja masne stanice

Ovaj carski čaj zaista je rijedak i skup, pogotovo ako se radi o izvornoj i izvornoj sorti. Nekad se pripremao isključivo za careve, bijeli čaj je nešto što svakako trebate probati.

Preporuka

drugi upravo čitaju