Ana Ugarković, kreativna TV kuharica

ana-ugarkovia

Dobro kuhanje je princip pokušaja i pogrešaka

Ana Ugarković (36), kreativna mlada žena koju nazivaju „najuticajnijom kuharicom u Hrvatskoj”, svojom je ljupkošću i šarmom, te ležernim, jednostavnim pristupom kuhanju i namirnicama približila svijet gastronomije običnim građanima, kako u Hrvatskoj tako i u svim okolnim zemljama do kojih kabl može dobaciti njezinu emisiju, „Kod Ane”. Svoje kuharsko umijeće „pekla” je godinama, počevši uz majku koja je fantastična kuharica, a zatim živeći i radeći u najrazličitijim sredinama: od idiličnog djetinjstva u Sisku kraj rijeke Kupe za koje kaže da je „nalikovalo na doživljaje Toma Sawyera”, preko završetka srednjoškolskog obrazovanja u SAD-u, pa studija grafičkog dizajna u Milanu i kuharskog „stažiranja” u Londonu, do života u Zagrebu i na Hvaru. Sa ovom zanimljivom damom šarolikog životopisa razgovarali smo, a o čemu drugom nego o hrani, namirnicima i dobrim restoranima!

Razgovarala: Sara Krajina

Foto: privatni arhiv A. Ugarković

Ana, šta se kod vas „kuha” trenutno, na kojim projektima radite?

- Trenutno se malo odmaram, jer sam se upravo vratila sa Hvara, gdje sam provela tri mjeseca - kuhajući! Prijatelj koji ima restoran na Paklenim otocima ugostio je moju ekipu i mene, pa nam je to bilo prilično dobro uhodavanje za ovo što slijedi u Zagrebu.

Pričalo se da ćete u Zagrebu otvoriti vlastiti restoran i dućan sa hrvatskim delikatesama. Kako ste to koncipirali i u kojoj je fazi?

- Da, istina je. Restoran će se zvati Lari & Penati (prema malim rimskim kućnim bogovima, op.a.), prostor još uvijek uređujemo i za nekoliko mjeseci bi trebao biti spreman. To neće biti klasični restoran, već dućan sa hranom „za van”, iako će se u prostoru moći i pojesti hrana koju nudimo.

A šta je sa emisijom „Kod Ane”? Da li će se nastaviti i hoće li biti nekih promjena?

- Upravo razgovaram sa svojim producentima o mogućnostima nastavka snimanja i eventualnim promjenama. U svakom slučaju smo odlučili napraviti malu stanku.

Gusto urednica sa Reneom i Anom

Gusto urednica sa Reneom i Anom

Čujem da nećete više raditi sa Reneom Bakalovićem?

- Rene i ja stalno surađujemo na raznim projektima, a što se emisije tiče, vidjet ćemo kad do toga dođe.

Jedan od razloga uspjeha i popularnosti vaše emisije zasigurno je činjenica da očigledno volite i poštujete hranu. Uz to i jako dobro baratate namirnicama, znate koju i kako probrati. Kako ste to naučili i imate li neki savjet za laike?

- Iskustvo me je naučilo da dobar obrok počinje na tržnici ili u dućanu i da su dobra kupovina i dobra sirovina glavni preduvjeti za ukusno jelo. Nažalost, kao i u svim područjima, i u kuhanju, osim ljubavi i talenta, jako je važno iskustvo - princip pokušaja i pogrešaka. Upravo zbog toga sam u svojim kuharicama Danas kuham 1 i 2 predstavila recepte kroz 50 namirnica - detaljne opise svake, uz savjete za pripremu i kupovinu.

Po kojem principu bi ljudi trebali kombinirati namirnice da bi jelo bilo dobro uravnoteženo? I kako odabrati pravu začinsku biljku?

- Ovo pitanje bi možda bilo primjerenije uputiti nutricionistu… Ja se ipak bavim hedonističkim dijelom prehrane. U svakom slučaju, uvijek se trudim - a mislim da će se s tim složiti i većina nutricionista, koristiti svježe i sezonske namirnice i to što raznovrsnije. Začinske biljke su po meni stvar ukusa - netko više voli bosiljak a netko ruzmarin. Iako je bitno znati koje začine treba jelu dodati na početku, a koje tek na kraju.

Budući da ste živjeli u Londonu, vjerovatno znate da su tamo proglasili najboljim engleskim jelom - indijski curry! Za koje hrvatsko jelo mislite da bi bilo najreprezentativnije kao gastro dodatak turističkoj ponudi Hrvatske?

- Nisam baš najbolji sugovornik po tom pitanju, jer nisam pristalica gastronomskog čistunstva u smislu nacionalnih kuhinja. Zašto curry ne bi moglo biti i englesko jelo?! Naravno da to nije isti curry kao u Indiji i to možemo gledati samo kao obogaćivanje engleske nacionalne kuhinje. Slično je i u Hrvatskoj - različite hrvatske regije imale su tokom povijesti vrlo različite kulturološke i gastronomske utjecaje i bilo bi neprirodno sada stigmatizirati neka jela koja su se pod tim utjecajima ovdje udomaćila i koja su ljudi prihvatili u svojem svakodnevnom jelovniku. Prije tristo godina ljudima su u Europi na sličan način u svakodnevni jelovnik ušli grah, rajčica, paprika, kukuruz i mnogo drugih namirnica koje danas smatramo „autohtonim” i nikome ne pada na pamet gledati na punjene paprike ili grah sa kobasicama kao na egzotično jelo. Mislim da turističkoj ponudi Hrvatske treba mnogo više dobrih restorana (restorana koji imaju dobar servis, koriste dobre namirnice, koje vode ljudi koji zapravo vole ugostiteljstvo), bez obzira nudili oni hrvatsku, bosansku ili tajlandsku kuhinju. I zato vam ne mogu odabrati jedno jelo kao najreprezentativnije - netko će napraviti najbolju pašticadu koju ste ikad pojeli, ali isto tako ćete vjerojatno pod nazivom „pašticada” ponekad dobiti nešto nejestivo.

„Uvijek ću radije ići u restorane sa ugodnom, opuštenom atmosferom i korektnom hranom nego u one sa savršenom hranom, ali sterilnom i uštogljenom atmosferom.“

„Uvijek ću radije ići u restorane sa ugodnom, opuštenom atmosferom i korektnom hranom nego u one sa savršenom hranom, ali sterilnom i uštogljenom atmosferom.“

Šta mislite, zašto Hrvatska koja imu izvrsnu i raznovrsnu hranu, nije dovoljno prepoznatljiva u svijetu u tom smislu? Npr, uvijek se govori o talijanskoj, francuskoj, kineskoj itd. kuhinji, ali ne i hrvatskoj.

- Mislim da sam na ovo pitanje djelomično odgovorila u prošlom odgovoru. Prepoznatljivost i identitet bilo čega, pa tako i kuhinje, plasira se prije svega kroz kvalitetu i vjerovanje u proizvod koji nudite. Na tom području imamo još puno za naučiti od Talijana i Francuza.

Bavite se i foodstylingom. Šta biste preporučili, čime da se ljudi povode da bi jelo bilo i lijepo servirano i da bi sve bilo na nekom višem estetskom nivou?

- Ne bavim se više foodstylingom. To je područje samo za sebe i vrlo je različito od kuhanja. Shvatila sam da imam još jako puno za učiti - baš kao i u kuhanju, i odlučila sam se za kuhanje. Što se tiče serviranja, ja ne vjerujem u dekoracije ili bilo što na tanjuru što ima samo estetsku svrhu. Mislim da jelo od samog početka treba biti osmišljeno tako da izgleda primamljivo bez ikakvih dodataka.

Po vašem mišljenju, da li je mit da su muškarci bolji kuhari od žena? Tj, u čemu su to muškarci spretniji u kuhinji, a u čemu žene?

- Ne mislim da su muškarci bolji od žena u kuhanju ili bilo čemu drugom. Isto tako ne mislim ni da su žene bolje. Činjenica je da je rad u kuhinji fizički jako naporan i da je ženama možda teže u tom smislu. Ali žene pristupaju kuhanju malo intuitivnije od muškaraca, i to volim. Ja u svoj kuhinji u svakom slučaju želim i cure i dečke.

Dosadi li vam katkad kuhanje? Da li nekad i neko drugi kuha za vas?

- Ne, nipošto. Kad mi dosadi kuhanje, baviti ću se s nečim drugim. Ako me netko zaista želi impresionirati, onda kuha… Šalim se. Ali ima i malo istine u tome. Najčešće za mene kuha moja mama i to izvrsno, još ju nisam nadmašila u puno stvari.

Koga biste vi izdvojili kao super kuhara/gastronoma?

- Najveći utjecaj na mene i na moj pristup kuhanju imala je Alice Waters, tj. njezine kuharice. Nažalost, još uvijek nisam stigla posjetiti njezin restoran Chez Panisse u Berkeleyu, u Californiji.

U kakvoj vrsti restorana se najbolje osjećate?

- Nemam nekakvu posebnu vrstu restorana u koju posebno volim ići - to uvijek ovisi o raspoloženju, prilici, društvu. Iako ću uvijek radije ići u restorane sa ugodnom, opuštenom atmosferom, diskretnim servisom i korektnom hranom nego u one sa savršenom hranom, ali sterilnom i uštogljenom atmosferom.

„Najčešće za mene kuha moja mama i to izvrsno - još ju nisam nadmašila u puno stvari.“

„Najčešće za mene kuha moja mama i to izvrsno - još ju nisam nadmašila u puno stvari.“

Osim aktivnosti vezanih za hranu, ima li još nešto što vas veseli, što rado volite raditi?

- Nadam se da nisam još otkrila većinu stvari koje volim raditi…

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Jedan komentar na “Ana Ugarković, kreativna TV kuharica”

  1. tweet

    Prije svega da vas pohvalim, drago mi je da imamo jedan ovako kvalitetan časopis sa mnoštvom zanimljivih sadržaja. Potom, neobično mi je drago pročitati ovaj intervju sa Anom Ugarković koja je zaista talentovana i recepti su joj super. Nadam se da će ovaj časopis izlaziti još mnogo, mnogo godina, pratite trandove, promovišete kulturu ishrane i zaista ste odlični!

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se