Mart 2014

Surfate arhivu za Mart 2014.

Grčka kuhinja

Grčka kuhinja

Grčka je poznata kao zemlja koja je prva uvela demokratiju, razvila filozofsku misao, slavila sport, ali i kao zemlja u kojoj je napisan prvi kuhar. Činjenica da je napisan još 330. godine prije nove ere dovoljno govori o značaju kuhinje u Grčkoj. Napisao ga je autor po imenu Archestratos. To je nesumnjivo najstarija kuhinja u Evropi, a u antičko doba su kuhari bili poštovani jednako kao i filozofi.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Planiranjem do sutrašnjeg ručka

Planiranjem do sutrašnjeg ručka

Uz malo truda pripremite polugotova jela i dodatke koji će vaše obroke učiniti jednostavnijim i lakšim. Iskoristite bogatstvo svježih namirnica i oplemenite jelovnik okusima proljeća.
Pripremila: Dragana Nižić

Hit mjeseca aprila iz Sarine kuhinje

Hit mjeseca aprila iz Sarine kuhinje

April obilježava zelena boja, pa zato predlažem recept sa špinatom, a pronašla sam i recept za pizzu bez tijesta koji je apsolutni hit - počastite se, nećete pogriješiti!

Korisni trikovi za proljetno čišćenje

Korisni trikovi za proljetno čišćenje

Proljeće je vrijeme velikog čišćenja kuće i izbacivanja svih naslaga prašine koja se zbog zime nije mogla kako treba izbaciti van. Donosimo vam nekoliko praktičnih trikova za lakše čišćenje pomoću stvari koje već imate u kući.
Piše: Adnan Učambarlić

Riža i rižoto za toplije dane

Riža i rižoto za toplije dane

Kinezi ne mogu zamisliti obrok bez riže, baš kao što su na prostoru Balkana obroci nezamislivi bez hljeba. Danas je najrasprostranjenije jelo pripremljeno od ove visokohranjive, ali i dijetalne namirnice, zapravo italijanski rižoto. No ipak, rižoto je samo jedna od mogućnosti pripreme ove namirnice, a Kinezi su se u tome specijalizirali do te mjere da se teško ko na svijetu može mjeriti sa njihovom vještinom. No, neka to ne bude izgovor da u ove vedre proljetne dane ne uživate u sjajnim kombinacijama sa rižom.
Napisala: Dženana Hrlović

Ko ima najljepše uređen ugostiteljski objekat u regionu?

Ko ima najljepše uređen ugostiteljski objekat u regionu?

Ostalo je još sedam dana do početka takmičenja za titulu najljepše uređenog ugositeljskog objekta u regionu koje po peti put organizuje internet magazin Enterijer.ba. Ove godine za popularnu Grimiznu kuglu borit će se vlasnici ugostiteljskih objekata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Čubar: savršena zamjena za biber

Čubar: savršena zamjena za biber

Bresina, čubrika, kubar ili čubar - sve su ovo nazivi za jednogodišnju aromatičnu biljku sličnog mirisa kao mažuran i timijan, ali ipak više oštrog i ljutog okusa. Ljutina se pak kuhanjem znatno smanjuje. Postoji jednogodišnji i višegodišnji čubar koji je izrazitijeg okusa i mirisa.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Blitva i brokule

Blitva i brokule

Tople ljetnje dane treba iskoristiti i u gurmanskom smislu, a sezonsko povrće je oduvijek bilo od neprocjenjive vrijednosti. Biljke koje nas tada oduševljavaju svojim intenzivnim bojama imaju veliki uticaj na naše zdravlje i ljepotu.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Pokušajte odoljeti našim kroketima

Pokušajte odoljeti našim kroketima

Kada se jednom nađu na vašem stolu i kada pronađete kombinaciju po svom ukusu, kroketi će postati stalni gost na vašem jelovniku. Uz malo prakse i mašte postat ćete majstor za ove ukusne zalogajčiće koje možete posluživati i kao prilog i kao samostalno jelo uz različite umake i preljeve.
Pripremila: Dragana Nižić

Alge: Zdravlje ubrano u moru

Alge: Zdravlje ubrano u moru

Morske alge smatraju se jednim od najkvalitetnijih dostupnih namirnica. Iako ih pretežno koriste makrobiotičari, sve više postaju dijelom svakodnevne ishrane.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se