Oktobar 2012

Surfate arhivu za Oktobar 2012.

Hrana koja pomaže da zaspimo

Hrana koja pomaže da zaspimo

Neka hrana može pomoći da čvrsto zaspimo. Često je uzrok nesanice pad šećera u krvi, a adekvatni proteini i zdrave masti mogu pomoći u stabiliziranju šećera u krvi tokom noći te dopustiti jetri da otpušta nataložene molekule šećera koje su potrebne za dobar san.
Pripremio: Adnan Učambarlić

12 rođendanskih torti

12 rođendanskih torti

Rođendansko slavlje Gusto tima je pred vratima: recept po recept, priča po priča i stigli smo do jubilarne 5. godine našeg i vašeg časopisa koji će se sljedećeg mjeseca na kioscima pojaviti po pedeseti put! Bravo Gusto, hvala čitatelji! Zato vas od srca pozivamo da se pridružite našem slavlju i počastite nekom od raskošnih torti koje smo pripremili, te da zajedno kuhamo još dugo, zabavno i slatko!
Pripremila: Dragana Nižić

Kupine i borovnice

Kupine i borovnice

Ukusne bobice za bolju krv

Kerob

Kerob

Kerob ili mljeveni rogač bio je jedan od čestih i važnih sastojaka u kolačima naših baka, a njegovo vrijeme ponovno dolazi. Pored toga što je izuzetno ukusan i bogat kalcijem i vitaminima, kerob je odličan i za regulaciju probavnog sistema.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Mala pomoć u kuhinji

Mala pomoć u kuhinji

Gusto savjeti

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Svim čitaocima islamske vjeroispovijesti redakcija Gusta želi sretne bajramske dane te da ovaj praznik provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i druženju s prijateljima i porodicom.

Kurban-bajramski recepti diljem svijeta

Kurban-bajramski recepti diljem svijeta

„Bajram šerif mubarek olsun!” tradicionalna je čestitka uz koju će muslimani diljem svijeta proslaviti Kurban-bajram, a ovako izgleda raskošna i svečana sofra kada zabilježimo recepte i običaje vezane za ovaj veliki praznik.
Pripremila: Dragana Nižić

Etnički sendviči

Etnički sendviči

Zašto ljudi toliko vole sendviče? Zato što su prigodni za svaku priliku, lagani za jesti, kompaktni, a možete ih praviti zdrave ili nezdrave onoliko koliko vi želite da budu. Ipak, koliko god sendviči bili pogodni za improvizaciju, postoje neki sendviči koji su usko vezani za neke teritorije i smatraju se nacionalnim ponosom. Upoznajte neke od etničkih sendviča svijeta.
Piše: Adnan Učambarlić

Tragom zaboravljenih bajramskih jela

Tragom zaboravljenih bajramskih jela

Ramazanski bajram, najveći muslimanski praznik, obično se slavi tri dana. Karakteriše ga raznolika trpeza - nagrada za cijeli mjesec odricanja svih vjernika koji su postom nastojali približiti se Bogu i suosjećati sa siromašnima. Mnogi bajramski običaji nestajali su kroz vijekove. Ipak, do danas je sačuvan jedan - Bajram je praznik koji se slavi sa bližnjima, odnosno porodicom, prijateljima, komšijama, rodbinom, dan kada ljudi međusobno dijele ljubav i radost, kad se praštaju one sitne, ali i krupnije razmirice i širi suh dobročinstva, sloge i sreće.
Pripremila: Dženana Hrlović

Paprike roge

Paprike roge

Paprika je omiljena namirnica u mnogim domaćinstvima, vrste se razlikuju oblikom, veličinom, bojom plodova, te okusom. Plodovi mogu biti okrugli, konusni ili duguljasti, žute, zelene i crvene boje. Ovaj put govorimo o paprici rogi, čiju potpunu slast možete isprobati u receptima koje smo vam pripremili.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se