Avgust 2012

Surfate arhivu za Avgust 2012.

Jeste li za pivo staro 170 godina?

Jeste li za pivo staro 170 godina?

Naučnici iz Finske vjeruju da će moći ponovo stvoriti pivo iz 1840. godine, nakon što su pronašli žive bakterije u pivu iz olupine broda pronađene blizu ostrva Aland.
Pripremio: Adnan Učambarlić

NASA-in voćni sok pomlađuje kožu

NASA-in voćni sok pomlađuje kožu

Poseban voćni sok koji štiti od radijacije NASA je izumila za svoje astronaute. Međutim, ispostavilo se da je učinkovitiji nego što se mislilo.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Svim čitaocima islamske vjeroispovijesti redakcija Gusta želi sretne bajramske dane

Zapadnjačka ishrana povećava broj oboljelih od raka

Zapadnjačka ishrana povećava broj oboljelih od raka

Broj osoba oboljelih od raka globalno porasti će za čak 75 posto do 2030, stoji u najnovijem istraživanju objavljenom u naučnom magazinu The Lancet Oncology, prenosi AFP.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Napravljen najveći doner na svijetu

Napravljen najveći doner na svijetu

U okviru Ankara Shopping Festa, održanog u Parku za mlade, glavni grad Turske je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda donerom težine 1.198 kilograma na roštilju dužine pet metara, prenosi Anadolija.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Postignut dogovor o kranjskoj kobasici

Postignut dogovor o kranjskoj kobasici

Slovenija i Austrija postigle su dogovor koji će omogućiti da Slovenija na nivou Evropske unije registrira kranjsku kobasicu kao proizvod sa zaštićenim geografskim porijeklom, objavilo je slovensko ministarstvo poljoprivrede.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Genetski kod iz paradajza poboljšat će okus voća

Genetski kod iz paradajza poboljšat će okus voća

Međunarodni tim naučnika je izdvojio genom paradajza, koji se smatra voćem, a kako jagode i banane dijele iste osobine, ovo bi otkriće moglo poboljšati njihov okus i sastav.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Košpice šljive sadrže otrovnu kiselinu

Košpice šljive sadrže otrovnu kiselinu

Zbog obilja vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i prirodnih šećera, šljiva zauzima važno mjesto kao voće u prehrani. Ona pridonosi i poboljšanju pravilne prehrane, tim više što njen sastav u biološki najprihvatljivijim omjerima ljudski organizam lako prihvaća i time je iskoristivost pojedinih sastojaka povećana.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Genetski modificirane krave daju mlijeko slično majčinom

Genetski modificirane krave daju mlijeko slično majčinom

Naučnici su ubrizgali ljudski gen u više od 300 krava. Profesor Li Ning, naučnik koji je vodio istraživanje, rekao je da ovo mlijeko jače od majčinog.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Krompir koji ne jedemo – najbolji je na svijetu

Krompir koji ne jedemo – najbolji je na svijetu

Krompir, kukuruz, paradajz i čokoladu Indijanci su jeli daleko prije nego je stigao Kolumbo. On je 1492. ugledao i slatki krompir. Opisao ga je kao „veliku mrkvu s okusom koji je svojstven samo kestenu”. Danas je slatki krompir osnovna hrana miliona ljudi velikog dijela Zemlje.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se