Februar 2012

Surfate arhivu za Februar 2012.

Upitan opstanak tradicije znane kao „Tea Time“

Upitan opstanak tradicije znane kao „Tea Time“

Nedavno provedena anketa u Velikoj Britaniji otkrila je da 80% populacije svakodnevno popije bar jednu šoljicu čaja, ali kako se radi većinom o starijim ispitanicima postavilo se pitanje hoće li ova tradicija opstati i u budućnosti?
Pripremila: Dragana Nižić

Kuhinja s nogu

Kuhinja s nogu

Brzo, jeftino i ukusno - 10 praktičnih recepata
Pripremila: Dragana Nižić

Šećer djeluje štetno poput cigareta

Šećer djeluje štetno poput cigareta

Najnovija istraživanja su pokazala da pretjerano unošenje šećera može da bude otrovno za organizam baš kao i konzumiranje alkohola i cigareta.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Kako čuvati i hraniti jetru

Kako čuvati i hraniti jetru

Majka Priroda bila je darežljiva kada nam je dala prste, bubrege, oči i sl. Nažalost, nije nam dala i rezervnu jetru. Od bolesti jetre u svijetu umire veliki broj ljudi te joj treba posvetiti dosta pažnje. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i jedini je unutrašnji organ koji se ne može regenerirati. Ima brojne bitne funkcije, ali najvažnije je lučenje žuči.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Vrhnje za kuhanje – svestrana namirnica

Vrhnje za kuhanje – svestrana namirnica

Vrhnje za kuhanje samo je jedan od proizvoda koji se dobiva koncentriranjem masti iz mlijeka i predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju maslaca. Koristi se za pripremu različitih jela, posebno umaka za tjesteninu, ali i različitih punjenja za tijesta, te dressinga za salate. Neizostavan je sastojak različitih krem supa, a vrhnje sa visokim procentom masnoće (iznad 25 posto) odlično je za pripremu šlag pjene koja predstavlja osnovu za različite kreme za torte.
Pripremila: Dženana Hrlović

Namirnice za zimsko mršavljenje

Namirnice za zimsko mršavljenje

Debljanje u jesensko-zimskim mjesecima ne mora biti neizbježno, postoji nekoliko namirnica koje ne samo da će vas zasititi bez debljanja, već će vam i pomoći da smršavite.
Pripremila: Dragana Nižić

Novi hit: Crni paradajz (VIDEO)

Novi hit: Crni paradajz (VIDEO)

Izraelski farmeri su na poljoprivrednom sajmu Arava predstavili novu sortu - crni paradajz. Novi paradajz, nazvan Crna galaksija, razvili su stručnjaci hortikulture kompanije Technological Seeds DM koji tvrde da je njegova tamna boja rezultat posebnog pigmenta koji potiče od borovnice.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Ručkovi koji se mogu spremiti dan ranije

Ručkovi koji se mogu spremiti dan ranije

Ako imate problem s manjkom vremena za kuhanje ili vam se čini kako bacate mnogo hrane, onda su ovo pravi recepti za vas. Donosimo vam savjete kako maksimalno iskoristiti namirnice i vrijeme provedeno u kuhinji da biste imali ukusan obrok za danas i sutra.
Pripremila: Dragana Nižić

Pržena hrana ne povećava rizik od srčanih bolesti

Pržena hrana ne povećava rizik od srčanih bolesti

Istraživanje objavljeno u Brittish Medical Journal tvrdi da ne postoji nikakva veza između čestog konzumiranja pržene hrane, ako se koristi maslinovo ili ulje suncokreta, i srčanih bolesti. Ipak, britanska Fondacija za srce savjetuje Britance da se suzdrže od uzimanja tave u ruke, ističući da je mediteranski način ishrane daleko zdraviji.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Mala pomoć u kuhinji

Mala pomoć u kuhinji

Mljeveno meso, hrana za osjetljivu jetru, smrznuta hrana, slad, vrhnje, anis

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se