Januar 2012

Surfate arhivu za Januar 2012.

Šenon – zanimljivo hibrid povrće

Šenon – zanimljivo hibrid povrće

Šenon (romanesco ili romanesco brocoli) je hibrid karfiola i brokule. Blaži je i ugodniji od svoje starije braće te ga i djeca radije jedu, a nešto je i vrijedniji po sastavu vitamina, minerala i ostalih zdravih materija.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Mala pomoć u kuhinji

Mala pomoć u kuhinji

Radič, pelin, sirutka, narandže, sirevi za kolače, šnicle

Sirutka i raso

Sirutka i raso

Poznato je da je ljekovita moć sirutke nevjerovatna, ali ona je i danas, u 21. vijeku, nedovoljno iskorištena, a u isto vrijeme interesantna za istraživače, proizvodnju i marketing.
Pripremila: Ivana Jokić

Sir – neuobičajen, ali izvrstan sastojak za kolače

Sir – neuobičajen, ali izvrstan sastojak za kolače

Decembar je, Božić i Nova godina su već pred vratima, što znači da je sezona pravljenja kolača uveliko počela. Naravno, većina nas iz godine u godinu se hvata starih, dobrih i uhodanih recepata, ali ne bi bilo zgoreg unijeti i malo promjene i inovativnosti. Tajna uspjeha leži u siru - namirnici na koju ljudi baš i nisu navikli da je viđaju u kolačima, a isti su i više nego ukusni i laki za pripremu.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Hit mjeseca decembra iz Sarine kuhinje

Hit mjeseca decembra iz Sarine kuhinje

Decembar je svečani, praznični mjesec, pa ću tako podijeliti s vama nekoliko korisnih informacija vezanih za prazničnu kuhinju. Sretni praznici!

Narandže – kora ne odaje slast

Narandže – kora ne odaje slast

Kao jedinstveni sok, slasni kolač, preliv za jelo, ali i dodatak alkoholu, narandže su se našle u skoro svim porama kulinarstva. S obzirom da su sjajan izvor vitamina, zimi ih treba što češće konzumirati u borbi protiv sezonske gripe.
Pripremila: Ivana Jokić

Šnicle na 8 načina

Šnicle na 8 načina

Kad dođe ciča zima i zabijeli snijeg, ništa bolje ne prija od toplog, slasnog jela, a šnicle za ručak pravi su dar. Od teletine do piletine, gotovo da nema vrste mesa koje se ne pretvara u pravo gurmansko zadovljstvo kada se naprave šnicle.
Pripremila: Ivana Jokić

Konjsko meso ponovno na američkim tanjirima

Konjsko meso ponovno na američkim tanjirima

U SAD ukinuta zabrana za korištenje plemenitih životinja za jelo.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Mamurluk – bolest novogodišnjeg jutra

Mamurluk – bolest novogodišnjeg jutra

Decembar je i bliži se prelazak u drugu, novu godinu, a to za mnoge od nas znači jednu dugu, neprospavanu i alkoholiziranu noć. Naravno da svi vole dobro slavlje uz omiljeno piće, ali broj tih pića često se zna oteti kontroli. Ukoliko vam prvo jutro nove godine počne sa glavoboljom, mučninom, osjetljivošću na svjetlost i glasne zvukove - čestitamo, bolujete od novogodišnjeg mamurluka! Ipak, donosimo vam nekoliko savjeta kako u najvećoj mjeri izbjeći mamurluk ili barem ublažiti simptome (budući da smo sigurni da onaj jedini potpuno efikasan savjet nećete poslušati, a to je - nemojte piti).
Piše: Adnan Učambarlić

Gnojivo od pande za najskuplji svjetski čaj

Gnojivo od pande za najskuplji svjetski čaj

Industrija toplih napitaka s kofeinom ne prestaje sa iznenađenjima. Nakon najskuplje kafe na svijetu koja, u jednoj fazi proizvodnje, prolazi probavnim traktom cibetke, World News Australia prenosi još jednu zanimljivu informaciju koja se odnosi na uzgoj čaja. Naime, za uzgoj biljaka od kojih se proizvodi čaj koristi se gnojivo dobiveno od izmeta pande.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se