Novembar 2011

Surfate arhivu za Novembar 2011.

Zbog čega se debljamo u jesen

Zbog čega se debljamo u jesen

Čim padne temperatura, prve jesenske kiše najčešće otvaraju sezonu nemarnosti i gomilanja neželjenih kilograma. Uz naše savjete izbjegnite zamke.
Pripremila: Dragana Nižić

Zagrebački studenti proizvode svoje pivo

Zagrebački studenti proizvode svoje pivo

Da studenti vole pivo i nije neka novost, no da ga proizvode, e to je već druga priča. Naime, studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu održali su 2. press pivnicu na kojoj su ljubitelje piva poučili tajnama proizvodnje tog mnogima omiljenog napitka, piše Net.hr.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Ubrzajte metabolizam

Ubrzajte metabolizam

Mučite li se sa sporim gubitkom kilograma i za to krivite usporeni metabolizam, moguće je da se radi i o pogrešnom pristupu kod smanjivanja tjelesne mase.
Pripremila: Dragana Nižić

Ljekovite šumske bobice

Ljekovite šumske bobice

Jesen je vrijeme kada sazrijevaju drijen, kleka, trnjine i glog. Oni koji su češće u prirodi sigurno će naletjeti na neku od od ovih biljaka, a oni koji nisu - ne bi im bilo loše da organizuju neki porodični izlet koji će ujedno biti potraga za ovim zdravim bobicama. Sigurno ćete pronaći bar neku od njih te prikupiti dosta zdravih plodova i cvjetova za svoju porodicu. Ipak, prije branja, upoznajte se malo bolje sa ovim čudesnim bobicama.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Hrana bogata šećerom izaziva ovisnost poput kokaina i nikotina

Hrana bogata šećerom izaziva ovisnost poput kokaina i nikotina

Pretili ljudi reagiraju jednako na brzu hranu, masnu i bogatu šećerom, kao i ovisnici o drogama kada ugledaju vrećicu bijelog praha, otkriva američko istraživanje.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Kazne za ostavljenu hranu na tanjiru

Kazne za ostavljenu hranu na tanjiru

Iako su mnogi čuli poznatu izreku: „koliko hrane uzmeš na tanjir, toliko moraš pojesti”, odnedavno se ta uzrečica doslovno počela primjenjivati u restoranu Marmar u Saudijskoj Arabiji.
Pripremila: Dragana Nižić

Sejtan

Sejtan

Sejtan ili seitan je jelo od punog pšeničnog zrna, bogato proteinima te se zbog toga često naziva i biljnim mesom. Porijeklom je iz kineske kuhinje, a u svijetu se ovaj pšenični gluten najčešće koristi u makrobiotičkoj, vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji zbog toga što gotovo u potpunosti nadomiješta potrebu za mesom. Jela sa sejtanom pripremaju se na isti način kao i ona sa mesom.
Pripremio: Adnan Učambarlić

U BiH kafu svakodnevno pije 64% ljudi

U BiH kafu svakodnevno pije 64% ljudi

Kafa je, poslije vode, najpopularniji napitak. Istraživanja kažu da se u svijetu godišnje popije nevjerovatnih 400 milijardi šoljica kafe. Računa se da od troje ljudi dvoje konzumira crni napitak, što je godišnji prosjek od 4,8 kilograma kafe po osobi, piše Radiosarajevo.ba.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Najzdraviji plodovi jeseni

Najzdraviji plodovi jeseni

plodovi-jeseni-1

S obzirom da se naše tijelo priprema za hladnije dane, plodovi jeseni će nam pomoći da ostanemo z…

Afro-američka kuhinja u Bosni i Hercegovini

Afro-američka kuhinja u Bosni i Hercegovini

Gwendolyn Reed, koju većina ljudi poznaje kao Ayo, rođena je u New Yorku, a u Sjevernoj Carolini živjela je do svoje 11. godine. Po zanimanju je medicinska sestra, ali ono u što smo se mi imali priliku uvjeriti jeste da je istinska obožavateljica hrane i odlična kuharica. U Sarajevo je stigla prije dvije godine sa mužem koji ovdje obavlja dužnost direktora USAID-a za BiH. Do sada su živjeli i radili u Africi, Aziji i Evropi, tako da se može reći da su „na točkovima” već preko 30 godina.
Razgovarala: Ines Mešević

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se