Oktobar 2011

Surfate arhivu za Oktobar 2011.

Sretna Noć vještica

Sretna Noć vještica

Noć vještica (Halloween) je noć uoči katoličkog praznika Svih svetih. Ime Halloween je zapravo skraćenica od All Hallow’s Eve ili Hallow Eve. Slavi se u glavnom u SAD, Kanadi, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i Puerto Ricou.
Piše: Adnan Učambarlić

Želatina

Želatina

Želatina se na vratima naše kuhinje pojavila u obliku tankih, prozirnih listića i u obliku praha, a nakon uspješnih zadataka gdje je pomogla da namirnice iz tekućeg pređu u čvrsto stanje, zaključili smo kako je odlična u pripremi aspika i hladetina, želiranju slastica od voća te učvršćivanju raznih krema.
Pripremila: Dragana Nižić

Biljne masti za kuhanje

Biljne masti za kuhanje

Bez masti i ulja se gotovo ne može zamisliti svakodnevna priprema obroka. Osim toga, masnoće su neophodne kao izvor kalorija i esencijalnih masnih kiselina, a pomažu apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K).
Pripremila: Ivana Jokić

Kafa i dječija hrana loše za zdravlje

Kafa i dječija hrana loše za zdravlje

Najnoviji izvještaj Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pokazao je šokantne rezultate - najviše razine kancerogenog furana, koji nastaje pri termičkoj obradi hrane, nađene su u kafi i dječijoj hrani u staklenkama.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Bujon

Bujon

Bujon je bistra, procijeđena supa koja može biti povrtna, kokošija, goveđa, pileća ili riblja. Često se koristi za pripremu sosova, preliva ili drugih jela.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Aloja

Aloja

Biljka aloja pripada porodici ljiljana. Postoje različite vrste aloje, a najveći broj njih potiče iz Afrike i sa Madagaskara. Nekoliko stotina vrsta aloja međusobno se veoma razlikuju oblikom i veličinom rasta, a smatra se da svega četiri vrste imaju ljekovito dejstvo među kojima najveću moć posjeduje Aloja vera. Nazivaju je tihi iscjelitelj jer ne djeluje preko noći, ali djeluje sigurno.
Pripremila: Ivana Jokić

Izjava slavnog kuhara šokirala svijet

Izjava slavnog kuhara šokirala svijet

Hugh Fernley-Whittingstall šokirao je Britaniju, a sad već i svijet, svojom izjavom kako jelo od štenaca nije ništa lošije od svinjetine, javlja Daily Mail.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Jesenje čišćenje

Jesenje čišćenje

Svaku novu sezonu lijepo je započeti sa čistim domom, a „generalke” su naročito dobrodošle u proljeće i u jesen. Na narednim stranicama donosimo vam korisne savjete za čišćenje i raspremanje kuće, ormara, posuđa, frižidera itd., kako biste u hladnije dane ušli spremno, čisto i mirisno.
Napisala: Dragana Nižić

Tikva i vinova loza

Tikva i vinova loza

Tikva ili bundeva je veoma hranjivo povrće koje se u ishrani koristi u skoro svim zemljama svijeta. Pored “mesa”, veoma su hranjive sjemenke tikve, kako za ishranu tako i za spravljanje ulja za jelo.
Pripremila: Ivana Jokić

Faširani horor

Faširani horor

Zašto je faširano meso toliko problematično? Osim što je riječ o uglavnom crvenom mesu, problem je i u tome šta sve ulazi u njega.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se