Pretraga
Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!
Surfate arhivu za Jun 2011.
Grejp sadrži tvari koje tope masnoće, potiče probavu i rad jetre, a njegovim redovitim konzumiranjem na prirodan se način rješavate masnih naslaga.
Pripremila: Dragana Nižić
Šparoge, šumske jagode, dizana tijesta, čokoladni tartufi, smeđa riža, roštilj, apetit…
Koliko god se veselili lijepom vremenu, uživanju u suncu i moru, dugim šetnjama i boravku na svježem zraku, velike vrućine i sparina nas najčešće iscrpljuju. Svjesni toga nudimo vam savjete za osvježenje uz koje ćete bez problema izdržati ljetne vrućine.
Pripremila: Dragana Nižić
Osim što donosi dobro raspoloženje, lijepo vrijeme obogaćuje i prirodu. Izuzetno zdravo šumsko voće izniklo daleko od gradske gužve pravi je dar sunca. Šumsko voće je zapravo samoniklo jestivo bilje. Na planinama i u šumama imamo priliku da naiđemo na slasne brusnice, borovnice, kupine ili pak maline, no njih još moramo malo sačekati. Prve koje nam stižu su šumske jagode, koje se nekad mogu brati već od maja.
Pripremila: Ivana Jokić
Donosimo vam recepte i kompletne jelovnike iz kuharice „Jamie Oliver’s 30 Minute Meals”, za koje slavni chef tvrdi da predstavljaju revoluciju u kuhanju i da se uz dobru organizaciju mogu pripremiti za 30 minuta. Iako je kuharica postala bestseller i oborila rekorde prodaje u više od 1,2 miliona primjeraka, još uvijek predstavlja izazov, jer mnogi tvrde kako 30 minuta nije dovoljno za pripremu ponuđenih jela. Je li to baš tako, provjerite sami, recepti su tu!
Napisala: Dragana Nižić
Kuhalo za rižu (rice cooker) još je jedna vrlo korisna pomoć u kuhinji i slobodno možemo reći desna ruka svake domaćice. Naime, porijeklo kuhala za rižu seže daleko u prošlost, pa je tako prvo keramičko kuhalo iz 1250. godine prije Krista izloženo u Britanskom muzeju. Danas se takve, ali modifikovane vrste nalaze na policama svih onih koji uživaju u ukusnom i zdravom obroku. Riža u mitologiji Dalekog istoka (Kina, Japan, Burma i dr.) oduvijek je zauzimala važno mjesto. Smatra se darom bogova, odnosno u nekim se zemljama vladar smatrao bogom zrenja riže.
Pripremila: Ines Mešević
Nježan i ugodnog, blagog mirisa, kopar je odličan dodatak mnogim jelima, naročito juhama.
Pripremila: Ivana Jokić
Želite li pripremiti opuštajuću masku za lice, piling za tijelo ili osvježavajuće obloge ne morate kupovati skupe industrijske preparate, dovoljno je zaviriti u hladnjak i pogledati što vam sve stoji na raspolaganju.
Pripremila: Dragana Nižić
Grad smješten na ušću Usore i Spreče u rijeku Bosnu, osim prekrasnih uvtrda od kojih neke datiraju još iz doba Rimskog carstva, i u gastronomskom smislu ima mnogo toga za ponuditi. Od zamamnih uštipaka filovanih mesom, odnosno burekčića, te đulbastija do slatke đuzleme koja podsjeća na omiljeni bosanski specijalitet - baklavu i rešedije, halve pripremljene od škrobnog brašna, mnogo je gurmanskih užitaka koje može ponuditi utvrđeni grad.
Pripremila: Dženana Hrlović
Uz visoke temperature i pojačanu tjelesnu aktivnost ljeti poželjno je u organizam tokom dana unijeti najmanje 2,5-3 l tekućine, a mi vam predlažemo da to pored vode budu različiti osvježavajući i zdravi napici.
Pripremila: Dragana Nižić
Posljednji komentari