Novembar 2010

Surfate arhivu za Novembar 2010.

Pismo urednice, Gusto br. 28 decembar 2010

Pismo urednice, Gusto br. 28 decembar 2010

PRAZNIČNO RASPOLOŽENJE

Kao prvo, SRETNA NOVA GODINA svim našim dragim čitaocima, da nam budete zdravi, sretni i veseli, uz obilje dobre hrane…

Kesten

Kesten

Iako se tek rijetki raduju odlasku ljeta i jesenjim temepraturama, ovo godišnje doba nije ni blizu sumorno kao što se to često prikazuje. Neodoljivi miris kestena i opalo lišće u hiljadu boja čine jesen zaista jedinstvenom. Kada uzmemo u obzir da više nema ni velikih sparina ni pretjeranih vrućina zbog kojih smo uključivali klimu, lako je primijetiti da jesen organizmu nosi i određene privilegije. A kako se jesen i kesten ne mogu razdvojiti, tema naše priče bit će upravo ova namirnica.
Pripremila: Ivana Jokić

Trend foto dnevnika prehrane na internetu

Trend foto dnevnika prehrane na internetu

Fotografski dnevnici prehrane novi su fenomen na internetu, sve je veći broj ljudi koji žele prije jela fotografirati svoj obrok, stvaraju se nove web stranice da detaljnim gastro zapisima, a za ljubitelje fotografiranje obroka već je smišljen naziv „food snappersi”.

Pripremila: Dragana Nižić

Brza jela za zaposlene ljude

Brza jela za zaposlene ljude

Šef kuhinje banjalučkog resotrana Mediterraneo, Predrag Tošić, preporučuje nam pet brzih i laganih recepata. Iako su jednostavna za pripremu, ova jela u finišu izgledaju majstorski. Prijatno!

Salatom protiv kalorija

Salatom protiv kalorija

Istraživanje koje je proveo Alexander Chernev sa Sveučilišta Northwestern pokazalo je da će vam se ako prvo pojedete salatu, sve iza toga činit više kaloričnim nego što zaista jest pa ćete takva jela izbjegavati, a na taj način ćete smanjiti unos nezdrave hrane u tijelo.

Pripremila: Dragana Nižić

Vino i hrana

Vino i hrana

Kako bi se povećao gurmanski užitak svakog obroka, stručnjaci smatraju da je neophodno izabrati i adekvatno vino. Većina ljudi manje-više zna da se uz crveno meso služi crveno, a uz bijelo meso bijelo vino. Nekada je izbor vina za večeru ovisio od izbora vina u okolini, a današnja moderna umjetnost uparivanja hrane i vina nastoji da uskladi neke elemente poput arome i teksture kako vina, tako i hrane. Ipak, riječ je o subjektivnom doživljaju, tako da ono što teoretski predstavlja savršen par, ne mora biti nezaboravan užitak za sve.
Pripremila: Dženana Hrlović

Francuski peršun

Francuski peršun

Iako nije poznato tačno porijeklo ovog začina, pretpostavlja se da dolazi iz južne Evrope i sa Kavkaza, dok je sjeverno od Mediterana postao poznat zahvaljujući Karlu Velikom, koji je naredio njegovu sadnju po vrtovima u svojim Kapitularima. Zove se još i kovrdžavi peršun, zbog specifičnog izgleda listova. Ima blaži okus nego obični, italijanski peršun. Koristi se u kozmetici, kulinarstvu, kao ukrasna i ljekovita biljka. U kulinarstvu se češće koristi kao začin, dok se italijanski peršun više koristi kao dodatak umacima i salatama.
Pripremila: Dženana Hrlović

Mandarine za zdravlje

Mandarine za zdravlje

Sezona je mandarina koje kao i ostali agrumi doprinose boljem zdravlju i ljepoti, pristupačne su svima, lako se čiste i najčešće se jedu samostalno. Iskoristite njihov dolazak na police trgovina i priuštite si nekoliko vrijednih i zdravih plodova.

Pripremila: Dragana Nižić

Tomáš Szunyog, češki ambasador u BiH

Tomáš Szunyog, češki ambasador u BiH

Tomáš Szunyog, ambasador Češke Republike u BiH, u Sarajevu živi od prošle godine. Svoj politički angažman započeo je u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova 1992. godine i do danas je ostvario zavidnu i respektabilnu političku karijeru. Međutim, razlog naše posjete nije bila politika, nego gurmanske zanimljivosti koje je s nama podijelio ovaj zaista istinski uživalac dobre i kvalitetne hrane.

Razgovarala: Ines Mešević

Tartuf prodan za 105.000 eura

Tartuf prodan za 105.000 eura

Hvalevrijedna aukcija koja je održana u Italiji imala je za cilj je prikupiti sredstva za potporu obrazovanja, pa je tako veliki bijeli tartuf prodan kupcu iz Hong Konga, a zarada je namijenjena za studente i školarce, te finansiranje škola za siromašne.
Pripremila: Dragana Nižić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se