Pretraga
Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!
Surfate arhivu za Maj 2010.
LJETO NA TANJIRU
Prvo ovogodišnje ljetno izdanje Gusta pravi je gurmanski užitak! Donosimo vam pregršt dobrih priča, zanimljivih, pa pomalo i neobičnih tema, i još toliko dobre hrane. Kao dobrodošlicu ljetu, u Gusto prilogu predlažemo vam 30 divnih jela za ljetnu trpezu: od salata i juha, preko zdravih međuobroka, pa do povrtnih, ribljih i mesnih jela. Predlažemo i blage, fine tikvice na 10 raznih načina, ovo dobro povrće koje nam, između ostalog, pomaže i da održimo dobru liniju…
Osim prirodne izvorske vode, biljnih čajeva i povrtnih napitaka, još jedni pripravci u sebi kriju pravu riznicu zdravlja. Donosimo vam recepte za domaće sokove čija jedna čaša dnevno štiti organizam i pomaže vam u normalnom funkcioniranju.
Pripremila: Dragana Nižić
Times javlja da su genetičari u Francuskoj pronašli tajnu vrhunskih tartufa - naime ova vrsta gljiva ima spol!
Izvještava: Adnan Učambarlić
U historiji postojanja čovjeka, ishrana je uvijek bila presudan element opstanka i važan faktor njegove evolucije u biološkom i kulturološkom pogledu. Zdrava ishrana je osnova brige za dijete i veoma važan cilj svake porodice.
Piše: Prim.dr.med.specijalista pedijatar Amra Junuzović - Kaljić
Mahune/buranija, grah, grašak, leća i slanutak pripadaju grupi mahunarki. Mahunarke se ubrajaju u povrće najbogatije hranjivim tvarima zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata. Mahune se razlikuju po boji, obliku i veličini. Boja mahuna varira od izrazito zelene do blijedo žućkaste, a neke su vrste ljubičasto pjegave. Također, i oblik i veličina im se razlikuje u zavisnosti od sorte.
Jedan od najboljih londonskih restorana, sa 2 Michelin zvjezdice
London je prepun dobrih restorana, a među elitno društvo od top 10 najboljih restorana ili „tešku kategoriju” svakako spada Le Gavroche, restoran sa finom francuskom kuhinjom i još finijim vinima. „Radim naporno koliko mogu, samo da bih jednoga dana mogao priuštiti da jedem u Le Gavrochu svake sedmice!”, izjavio je jedan od fanova ovog respektabilnog restorana.
Piše iz Londona: Sara Krajina
Historičarka Jane Peyton za svoju novu knjigu pozabavila se istraživanjem informacija o pivu i otkrila da su žene oduvijek bile povezane sa njegovom proizvodnjom.
Pripremio: Adnan Učambarlić
U domaćoj kuhinji meso janjetine zauzima posebno mjesto, što zbog njene dostupnosti tokom cijele godine, što zbog šarolike primjene i kombinacija kojima je teško odoljeti. Bilo da je kuhana, pečena ili okrenuta na ražnju, janjetina se priprema od davnina i nema kuće u Bosni i Hercegovini koja nije svoja slavlja obilježila pripremom ovog slasnog mesa.
Piše: Dragana Nižić
Život je nastao u vodi i voda je životno važna. Bez hrane čovjek može živjeti sedmicama, a bez vode ne više od tri dana. Voda je temelj života i ništa je ne može zamijeniti.
Piše: Prim. dr. med. specijalista pedijatar Amra Junuzović - Kaljić
Novi zakon donesen u Dubaiu izričito brani upotrebu alkohola kao sastojka pri kuhanju u restoranima. Ta se odluka odnosi čak i na hotelske restorane u kojima većina posjetilaca nisu muslimani, piše portal gastro.hr.
Izvještava: Adnan Učambarlić
Posljednji komentari